Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 2. 2021,
10.29

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

3

Natisni članek

preiskava policija

Četrtek, 11. 2. 2021, 10.29

3 leta, 2 meseca

S prodajo starodavnih verskih kodeksov želeli zaslužiti tri milijone evrov #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

3

slovenska policija | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

Slovenskim in madžarskim preiskovalcem je s sodelovanjem uspelo preprečiti prodajo neprecenljivih verskih predmetov. Po kriminalistični preiskavi, ki se je začela leta 2019, so avgusta lani policisti v Ljubljani prijeli pet osumljencev, tako domačih kot tujih državljanov. Zasežene predmete je slovenska policija predala Madžarski. Tamkajšnji strokovnjaki, ki so jih proučili, so ugotovili, da gre za ponaredke, ki jih deloma sestavljajo tudi strani iz pristnih, več kot tisoč let starih verskih knjig (starodavnih kodeksov).

slovenska policija
Novice Policija odkrila storilce dveh ropov župnišč #video

Poleti 2019 so madžarski varnostni organi z Oddelka za transnacionalni kriminal Nacionalnega urada za preiskovanje Pécs (RRSPS NBI) prejeli informacijo, da storilec skupaj s sostorilci išče kupce za starodavne knjige (kodekse), domnevno stare več sto let, ki jih imajo v posesti. Med preiskavo so madžarski varnostni organi odkrili, da so med domnevnimi storilci tako madžarski kot tuji državljani, predmet prodaje pa so bili trije usnjeni rokopisi z verskimi motivi, ki naj bi izvirali z območja Bližnjega vzhoda. Pri tem so storilci upali na tri milijone evrov dobička, so zapisali na spletnih straneh policije

Kot pojasnjujejo na policiji, so storilci v Ljubljani organizirali sestanek s tujim kupcem v upanju, da bodo prodali verske predmete. Madžarski preiskovalci so zato stopili v stik s slovensko policijo, ki je na podlagi evropskega preiskovalnega naloga pridobila odredbo za izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov, ki so se nanašali na kaznivo dejanje prikrivanja. S prikritimi oblikami dela, ki so jih pripadniki slovenske policije izvajali na območju Slovenije, so bili identificirani vsi osumljenci, ki so se predhodno dogovorili za sestanek v Ljubljani, kjer bi omenjene knjige pregledali strokovnjaki in se dogovorili za prodajo.

Hitra vožnja
Novice Objestna vožnja: v pol ure so ga policisti dvakrat ustavili in mu predpisali kazen

Prijeli dva madžarska, dva slovenska in enega hrvaškega državljana

"V zaključni akciji, ki je potekala lani avgusta v Ljubljani in v kateri je sodelovalo več različnih enot slovenske policije, je bilo prijetih pet osumljencev (dva madžarska, dva slovenska in en hrvaški državljan), zasežene pa so bile tri starodavne verske knjige oziroma kodeksi z območja Bližnjega vzhoda, po nestrokovni oceni vredni okoli tri milijone evrov," so zapisali v sporočilu za javnost.

Preiskovalci so z osumljenimi opravili razgovore zaradi utemeljenega suma posesti ukradenih predmetov. Istočasno so madžarski preiskovalci opravili hišni preiskavi pri udeleženih madžarskih storilcih, ki sta bila prijeta v Sloveniji, ter zaslišali še enega madžarskega državljana. Po opravljenih aktivnostih so slovenski preiskovalci zadevo predali pristojnemu državnemu tožilstvu, ki je 10. septembra 2020 zasežene predmete predalo pristojnim madžarskim organom.

Fotogalerija
1 / 12

Od prijetja osumljencev do zdaj je potekal strokovni pregled zaseženih predmetov. Pristojni madžarski organi so namreč za pregled verskih knjig odredili sodnega izvedenca. Strokovnjaki so pa na podlagi pregleda knjig ugotovili, da so zaseženi predmeti ponarejeni, vendar dajejo videz originalnih verskih knjig.

"Ugotovili so, da so bile zasežene knjige, z namenom zavajanja morebitnih kupcev, narejene oziroma sestavljene z uporabo delno pristnega gradiva, po vsej verjetnosti z uporabo posameznih strani iz pristnih knjig. Preiskava je pokazala, da nekatere strani zagotovo izvirajo iz 7. stoletja, drugi deli pa iz od 12. do 16. stoletja," dodajajo na policiji.

Pristni deli knjig se, v skladu z madžarsko zakonodajo in mednarodnimi konvencijami, štejejo za zaščitene kulturne dobrine in so po mnenju sodnega izvedenca edinstveni, prav tako je pomembna njihova materialna vrednost, hkrati pa gre za neprecenljive predmete kulturne dediščine. Na Madžarskem trenutno še potekajo preiskave in nadaljnji strokovni pregledi z namenom ugotavljanja izvora zaseženih artefaktov, za konec še pojasnjujejo na policiji. 

Defibrilator
Novice Neverjetno, a resnično: Po Goriškem kradel defibrilatorje #video
Ne spreglejte