Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 1. 2023,
22.34

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

9

Natisni članek

promet promet akcija Agencija za varnost prometa telefoniranje med vožnjo

Nedelja, 8. 1. 2023, 22.34

1 leto, 3 mesece

S preventivno akcijo nad uporabo telefona med vožnjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

9

Telefoniranje vožnja | Foto Reuters

Foto: Reuters

Agencija za varnost prometa (AVP) danes začenja prvo letošnjo nacionalno preventivno akcijo, Varno brez mobilnega telefona v prometu. Z uporabo mobilnega telefona v roki se namreč zmanjšuje zbranost in pozornost na sprejemanje ključnih informacij iz okolja in se povečuje tveganje za nastanek prometne nesreče.

Različne raziskave uporabe mobilnih telefonov v prometu kažejo na skrb vzbujajoč trend, da se uporaba mobilnih telefonov v prometu povečuje. Pri uporabi telefona je v ospredju pogovor, pa tudi pošiljanje sporočil, brskanje po spletnih straneh in objavljanje na družabnih omrežjih, opozarja AVP.

Ključno sporočilo, ki ga želi AVP posredovati voznikom in voznicam je, naj med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona, ampak naj se varno ustavijo na primernem mestu in opravijo telefonski klic ali pošljejo SMS-sporočilo.

Če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola. Med pisanjem SMS-sporočila, voznik štirikrat več časa ne gleda na vozišče kot pri običajni vožnji, navaja AVP.

električni skiro
Novice Črna statistika: na slovenskih cestah umrla voznika e-skirojev

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo pa vpliva tudi na slabši odzivni čas voznika (50 odstotkov slabši kot vožnja v običajnih pogojih), počasnejše je zaznavanje prometne signalizacije in odzivanje nanjo, daljši je zavorni čas, zmanjšano je zaznavanje okolice in prometa, večje je tveganje pri odločitvah, kot je npr. zmanjšana varnostna razdalja, manjše so prilagoditve razmeram na cesti in drugo.

Skladno z zakonom o pravilih cestnega prometa predpisana kazen za uporabo mobilnega telefona med vožnjo znaša 250 evrov ter tri kazenske točke.

Dovoljena je le uporaba prostoročnega telefoniranja. Ob tem AVP poudarja, da tudi prostoročna uporaba zmanjšuje pozornost voznika na vožnjo zaradi vsebine pogovora.

Za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja (kolesa, e-skiroji in druga lahka motorna vozila), pa kazen za neupravičeno uporabo mobitelov, slušalk in drugih naprav med vožnjo znaša 120 evrov.

Ne spreglejte