Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
14. 7. 2014,
14.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Miro Cerar Matej Tušak

Ponedeljek, 14. 7. 2014, 14.40

7 let, 12 mesecev

S kakšnimi psihološkimi pritiski se bo moral spopasti Miro Cerar?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Miro Cerar, novinec v politiki, bo skoraj zagotovo novi predsednik vlade. Kako naporna je s psihološkega vidika ta funkcija? Kako uspešen bo Cerar v spopadu s psihološkimi pritiski, ki ga čakajo?

Psiholog Matej Tušak pravi, da je precej odvisno od Cerarjeve osebnosti. Ljudje, ki gredo v politiko, si to večinoma želijo, drugače ne bi šli v to. To je nekaj, kar je za takšne ljudi izziv, pozitivni stres, nekaj, kar si pravzaprav želijo. Ta izziv zahteva precej energije, vendar je bistveno lažje, če si to želimo, kot če nas to doleti, čeprav si tega nismo želeli, pojasnjuje psiholog. Položaj premierja zahteva bistveno več energije in prilagajanja Ta nov položaj, ki ga bo zasedel Cerar, zahteva bistveno več energije, bistveno več prilagajanja na nove stvari, ki jih prej – še zlasti če si relativno nov v politiki – nisi izkusil.

Tušak poudarja, da je te naloge bistveno lažje izpeljati, če je bila to tvoja želja, če si se sam zavestno odločil za to in pravilno presodil, da imaš ustrezne kompetence. "Verjetno pa nihče, ki ni bil ves čas v politiki, ne ve točno, kaj vse ga čaka. Verjamem pa, da se je dobro pozanimal ter da ima precej izkušenj in povezav na tem področju." Kako visoko čustveno inteligenco ima Cerar? Tušak meni, da Cerar ve, kaj ga čaka, drugo vprašanje pa je, ali bo uspešen. To je odvisno od številnih dejavnikov, najbolj od tega, koliko je človek spreten v komuniciranju in vplivanju na ljudi.

"Temu pravimo, koliko si čustveno inteligenten. Če imaš večjo čustveno inteligenco, lažje delaš z ljudmi, lažje prepričaš druge, da bodo tisto, za kar meniš, da je prav, sprejeli kot kompetentno. Moraš pa imeti tudi konkretna znanja vodenja države, vprašanje je, ali jih ima. To bo pokazal čas," pravi Tušak.

Potrebna so tudi specialna znanja Ni namreč dovolj, da si visoko čustveno inteligenten, imeti moraš tudi specialna znanja, ki so potrebna v takem položaju. Takrat je na veliki preizkušnji vse tisto, kar si si zamislil, da imaš, saj moraš dokazati, da to res imaš. To bo pokazal čas, tega vnaprej ne vemo, je sklenil psiholog.

Psiholog Zoran Milivojević pravi, da se bo Cerar zdaj moral spoprijeti z dvema vrstama pritiska. Prvi pritisk: ko nekdo postane predsednik vlade, postane najbolj zaseden človek države – veliko je komunikacije, ljudi, koordinacije in podobnega. Življenje Mira Cerarja se bo zato zelo spremenilo. To je nekaj, kar se dogaja vsakemu premierju, pravi Milivojević.

Vedno, ko so prevelika pričakovanja, jim sledi razočaranje Drugi pritisk: volja volivcev, ki se je izkazala z visoko Cerarjevo zmago, je dokaz, da slovenski volivci želijo nove obraze, da so siti starih obrazov in da z novimi obrazi povezujejo upanje.

"Zdaj bo prišla nova vrsta pritiska, kajti ko se pojavijo velika pričakovanja, je to že napoved razočaranja," je dejal in dodal, da lahko tukaj naredimo primerjavo s predsednikom ZDA Barackom Obamo, ki je leta 2008 sprožil veliko evforijo, a je nato številne razočaral.

Ali Cerarjevi znajo igrati na klavir? "Videli bomo, kakšne so sposobnosti Cerarjeve ekipe. Oni so dejali, da znajo igrati klavir, zdaj želijo sesti za klavir in videli bomo, kako znajo igrati. Torej: verjamejo, da so sposobni, da imajo znanje in spretnosti, v prihodnjih stotih dneh in več pa bomo videli, ali je res tako," je končal Milivojević.

Ne spreglejte