Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
27. 2. 2018,
12.42

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,27

4

Natisni članek

Ministrstvo za obrambo Srečko Šestan civilna zaščita

Torek, 27. 2. 2018, 12.42

6 let, 1 mesec

S čim si je državni uradnik prislužil pet tisoč evrov nagrade?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,27

4

Milivoj Dolščak | Foto STA

Foto: STA

Med nekaterimi pripadniki civilne zaščite je v zadnjem obdobju precej nejevolje sprožila odločitev komisije za podelitev priznanj in nagrad, ki je odločila, da bo glavno nagrado ob letošnjem dnevu civilne zaščite, ki ga zaznamujemo 1. marca, prejel šef inšpektorata za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami Milivoj Dolščak.

Dolščak je glavni inšpektor zadnjih 14 let, in sicer od leta 2004, ko ga je na položaj imenovala LDS-ova vlada. Nekateri pripadniki civilne zaščite menijo, da bi priznanje namesto državnemu uradniku moralo iti v roke komu, ki se je s svojim delom izkazal na terenu, kot je bila to praksa v zadnjih letih.

Obrazložitev, zakaj bo nagrado prejel ravno Dolščak, bodo razkrili ob podelitvi priznanja, so nam pojasnili na ministrstvu za obrambo. 

Kaj vse je do zdaj počel Dolščak?

Milivoj Dolščak je po njihovih besedah v sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami vstopil leta 1980, ko se je zaposlil v oddelku za civilno zaščito pri takratnem Mestnem sekretariatu za ljudsko obrambo Mesta Ljubljane. Po odhodu iz mestnega sekretariata se je zaposlil v Upravi za zaščito in reševanje, kjer je do leta 2004 opravljal funkcijo namestnika generalnega direktorja in bil član štaba republiške civilne zaščite.

"Po osamosvojitvi je sodeloval pri pripravi sistemskih predpisov ter organiziranju temeljev sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v novoustanovljeni državi in tudi kasneje ves čas sodeloval v procesih usposabljanja in izobraževanja, organiziranja in vodenja državnih vaj zaščite in reševanja, tesno sodeloval z nekaterimi društvi, predvsem z gasilsko organizacijo in Gasilsko zvezo Slovenije ter opravljal še vrsto drugih odgovornih nalog na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami," pravijo na ministrstvu.

"Nisem imel posebne želje, ampak s svojimi vprašanji ste me spodbudili, da bom razmislil. Zakaj pa ne, saj gre za delovno mesto tako kot vsako v javni upravi," nam je na vprašanje, ali si želi zasesti stolček glavnega inšpektorja, odgovoril Šestan. | Foto: Matej Leskovšek "Nisem imel posebne želje, ampak s svojimi vprašanji ste me spodbudili, da bom razmislil. Zakaj pa ne, saj gre za delovno mesto tako kot vsako v javni upravi," nam je na vprašanje, ali si želi zasesti stolček glavnega inšpektorja, odgovoril Šestan. Foto: Matej Leskovšek

Višino nagrade in člane komisije določa poveljnik civilne zaščite

Glavna nagrada, ki jo bo prejel Dolščak, vključuje tudi pet tisoč evrov finančne nagrade. Višino denarne nagrade po besedah ministrstva določi poveljnik civilne zaščite, torej Srečko Šestan, njena višina pa je enaka že več let.

Dolščak je tudi član komisije za podelitev nagrad in priznanj, a po lastnih besedah na seji, na kateri so odločali o podelitvi nagrad, ni bil prisoten. Kot so nam po objavi članka sporočili iz ministrstva za obrambo, ga je v omenjeno komisijo leta 1995 imenoval tedanji poveljnik civilne zaščite RS Miran Bogataj. 

Očitki o Šestanovem vplivu na podelitev nagrade Dolščaku

Ob tem se pojavljajo očitki, da je Šestan vplival na podelitev nagrade Dolščaku, ker inšpektorat, ki ga vodi Dolščak, ni ugotovil nepravilnosti pri nadzoru nad njegovimi izplačili nadur in dodatkov za pripravljenost v času migrantske krize.

Šestan je zanikal kakršenkoli poskus vplivanja na podelitev nagrade Dolščaku. "O prejemnikih nagrad odloča komisija. Poveljnik Civilne zaščite RS nima nobenega vpliva na odločanje in odločitve komisije. Vaše zadnje vprašanje vsebuje veliko mero insinuacij in podtikanj in je do Poveljnika Civilne zaščite RS Srečka Šestana žaljivo, zato jih ne bo komentiral," pa so zapisali na ministrstvu za obrambo

Tudi Dolščak pravi, da je vprašanje o tej zadevi žaljivo, zato nanj ni odgovoril.

Glavni inšpektor ima 3.960 evrov bruto plače

Dolščak sicer poleti odhaja v pokoj, zato so se že začela tudi ugibanja, kdo bi ga lahko nadomestil. Glavnega inšpektorja imenuje vlada na predlog ministrice za obrambo Andreje Katič za pet let. 

Delovno mesto glavnega inšpektorja za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami je uvrščeno v 57. plačni razred, kar znaša 3.960 evrov bruto plače.

Bo glavni inšpektor postal Šestan?

Po naših informacijah si želi položaj zasesti poveljnik civilne zaščite Šestan, ki je zaposlen kot sekretar v kabinetu ministrice. Osnovni plačni razred tega delovnega mesta je 44., z upoštevanjem dozdajšnjih napredovanj pa je Šestan uvrščen v 54. plačni razred, pravijo na ministrstvu. Vsak mesec torej prejme 3.520 evrov bruto osnovne plače.

"Nisem imel posebne želje, ampak s svojimi vprašanji ste me spodbudili, da bom razmislil. Zakaj pa ne, saj gre za delovno mesto tako kot vsako v javni upravi," nam je na vprašanje, ali si želi zasesti stolček glavnega inšpektorja, odgovoril Šestan.

 

Ne spreglejte