Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 10. 2016,
14.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

8

Natisni članek

dodatki dodatki za pripravljenost Srečko Šestan civilna zaščita Andreja Katič Ministrstvo za obrambo

Torek, 11. 10. 2016, 14.48

6 let, 6 mesecev

Delal kot prostovoljec, prejel 20 tisoč evrov dodatka, zdaj za nagrado za svetovalca Katičeve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

8

Srečko Šestan | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Vodji uprave za zaščito in reševanje Srečku Šestanu so na obrambnem ministrstvu izplačali nadure za delo, ki ga je v času množičnih prihodov migrantov ob koncu lanskega leta opravljal kot prostovoljec. Izplačali so mu nadomestilo za več nadur, kot jih je Šestan dejansko opravil, kaže primerjava podatkov, ki so nam jih poslali z ministrstva. Zdaj bo postal svetovalec ministrice Katičeve.

Avgusta smo objavili, da sta Stanislav Lotrič in Srečko Šestan, zaposlena kot vodje enot na upravi za zaščito in reševanje (URSZR), od oktobra lani do maja letos prejela 8.684 oziroma 6.294 evrov bruto za nadure zaradi migrantske krize in skoraj sedem tisoč oziroma skoraj 15 tisoč evrov bruto dodatka za pripravljenost. Tega sta prejemala še dolgo po tem, ko je migrantski val že prenehal.


Med migrantsko krizo nekateri brez malice, drugi z dodatno plačo

"Koliko multikulturalizma je v Katarju, ki financira džamijo v Sloveniji? Nič."

Nekdanji vojaški obveščevalec: Na desettisoče beguncev ima do Islamske države pozitiven odnos

Varnostno stanje zaostreno, Slovenska vojska pa nima niti za naboje


Srečko Šestan je zaposlen na URSZR, hkrati pa je poveljnik civilne zaščite, ki je prostovoljna funkcija. Ker smo Šestana v času migrantskega vala na terenu in na novinarskih konferencah videvali v uniformi poveljnika civilne zaščite, se pojavlja vprašanje, zakaj so mu bile izplačane nadure kot uslužbencu URSZR za delo v času, ko se je predstavljal kot poveljnik. Odgovora na to vprašanje od URSZR nismo prejeli.

Od septembra lani do maja letos je Srečko Šestan za nadure zaradi migranske krize in za pripravljenost prejel več kot 20 tisoč evrov bruto. | Foto: STA , Od septembra lani do maja letos je Srečko Šestan za nadure zaradi migranske krize in za pripravljenost prejel več kot 20 tisoč evrov bruto. Foto: STA ,

Predhodnik si nadur ni izplačeval

Kot so nam povedali na ministrstvu za obrambo, v okviru katerega deluje URSZR, njegov predhodnik, nekdanji poveljnik civilne zaščite Miran Bogataj, nikoli ni prejemal dodatka za pripravljenost. Tudi ministrica Vesna Györkös Žnidar in državni sekretar Boštjan Šefic, ki sta bila v državi odgovorna za obvladovanje migrantskega vala, si po navedbah notranjega ministrstva nista izplačevala nobenih dodatkov.

Čeprav smo URSZR oziroma ministrstvo za obrambo, znotraj katerega ta organ deluje, prosili za odredbe za njegovo nadurno delo od septembra 2015 do avgusta 2016, so nam poslali le odredbe, izdane v lanskih mesecih. Gre za odredbe o aktiviranju javnih uslužbencev URSZR za izvajanje operativnih nalog v podporo poveljniku civilne zaščite v zvezi z migrantsko krizo, kar je običajen postopek v "kriznih" časih.

Dodatno delo odrejeno naknadno

Iz poslanih odredb, ki jih je podpisal generalni direktor URSZR Darko But, je razvidno, da je bilo aktiviranje odrejeno za nazaj, in to večinoma za teden ali dva nazaj. Na ministrstvu so pojasnili, da je bilo nadurno delo zaradi nepredvidljivosti in prilagajanja aktualnemu dogajanju odrejeno najprej le ustno, naknadno pa še pisno.

A novembra in decembra lani o nepredvidljivosti ne moremo več govoriti. Vladne službe so bile namreč v tistem času na dogajanje, povezano z množičnimi prihodi migrantov, pripravljene neprimerno bolje kot sredi oktobra, ko so v Slovenijo začele prihajati prve večje skupine migrantov.

Srečka Šestana smo v času migrantske krize videvali v uniformi civilne zaščite, ki je prostovoljna funkcija, nadure pa si je izplačeval kot vodja organizacijske enote URSZR. | Foto: STA , Srečka Šestana smo v času migrantske krize videvali v uniformi civilne zaščite, ki je prostovoljna funkcija, nadure pa si je izplačeval kot vodja organizacijske enote URSZR. Foto: STA ,

Število izplačanih nadur se ne ujema z odredbami

Ko smo službo za strateško komuniciranje pri ministrstvu za obrambo junija vprašali, koliko nadur je Šestan opravil v času migrantskega vala, so navedli naslednje:

  • oktober 2015 – 48 nadur, od tega 12 nedeljskih, za kar je prejel 1.546 evrov,
  • november 2015 – 76 nadur, od tega šest nočnih, za kar je prejel 2.214 evrov,
  • december 2015 – 66 nadur, od tega devet nedeljskih, za kar je prejel 2.025 evrov.

A te navedbe se ne ujemajo s podatki v odredbah. Te kažejo, da je Srečko Šestan opravil:

  • oktober 2015 – 48 nadur, od tega pet nočnih in devet nedeljskih,
  • november 2015 – 62 nadur, nobene nočne,
  • december 2015 – 18 nadur, nobene nedeljske.

Za naslednje mesece odredb nismo prejeli, pojasnil glede neujemanj tudi ne.

Sredi julija so na ministrstvu prenehali odgovarjati na naša vprašanja, predstavnica za stike z javnostjo Vesna Marčič nam je zagotovila, da bodo informacije, za katere smo prosili, objavili na spletni strani. Tega še do danes niso storili.

Iz kolektivne pogodbe za javni sektor:

Dodatek za delo prek polnega delovnega časa znaša 30 odstotkov urne postavke osnovne plače javnega uslužbenca.

Višina dodatka za delo ponoči znaša 30 odstotkov urne postavke osnovne plače javnega uslužbenca.

Višina dodatka za delo v nedeljo znaša 75 odstotkov urne postavke osnovne plače javnega uslužbenca.

Javnemu uslužbencu pripada dodatek za čas stalne pripravljenosti v višini 20 odstotkov urne postavke osnovne plače.

URSZR, ki deluje v okviru ministrstva za obrambo, se reorganizira, Srečko Šestan pa bo postal svetovalec ministrice Andreje Katič. | Foto: Klemen Korenjak URSZR, ki deluje v okviru ministrstva za obrambo, se reorganizira, Srečko Šestan pa bo postal svetovalec ministrice Andreje Katič. Foto: Klemen Korenjak

Za nagrado bo svetoval ministrici

Ministrica za obrambo Andreja Katič se je v zvezi s tem že pred časom sestala s Srečkom Šestanom, ki ji je pojasnil svoje delovanje v obeh vlogah v času oskrbe migrantov in podlage za izplačilo pripravljenosti v tem času. Odredila je notranjo revizijo dela preko polnega delovnega časa v URSZR, ki ni pokazala nepravilnosti, saj je bilo vse, tako naloge kot stroški v povezavi z opravljanjem nalog, izvedeno skladno s predpisi, pravijo na ministrstvu.

So pa medtem že pripravili reorganizacijo dela v URSZR, tudi zaradi načrtovanih sprememb na področju kriznega upravljanja na ravni države, ki bo začela veljati 1. januarja 2017. Znova se uvaja ureditev, po kateri bo poveljnik civilne zaščite zaposlen kot svetovalec v kabinetu ministra. Na ministrstvu trdijo, da bo takšna rešitev "bolj transparentna, predvsem v smislu odrejanja delovnih nalog in prioritet Srečku Šestanu".

Ne spreglejte