Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 3. 2024,
12.48

Osveženo pred

4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,76

Natisni članek

hekerski napad heker

Petek, 29. 3. 2024, 12.48

4 tedne

Ruski hekerji s sporočilom Slovencem: Bodite razumevajoči in mirno sprejmite napade #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,76

Ruska hekerska skupina Cyber Army Russia Reborn je prevzela odgovornost za hekerske napade v Sloveniji, ko je objavila anonimni videoposnetek, v katerem se opraviči in przna krivdo. Pozivajo nas, naj bomo razumevajoči in mirno sprejmemo njihove kibernetske napade. 

Kot smo poročali v sredo, je ruska hekerska skupina Cyber Army Russia Reborn na omrežju X napovedala napad proti Sloveniji, ki ji očita priključitev češki pobudi za skupno nabavo streliva velikih kalibrov zunaj Evropske unije za Ukrajino.

Zdaj so se oglasili prek anonimnega videoposnetka, v katerem se opravičujejo za napade na objekte kritične infrastrukture ter nas pozivajo, naj bomo razumevajoči in mirno sprejemamo njihove napade. 

"Nam, Rusom in Slovencem, ni treba deliti sovraštva. Poleg tega imamo na zastavah enake barve – belo, modro in rdečo trobojnico –, različna sta le grba, tako da ni zmede, ne samo z Rusijo, ampak tudi s Slovaško," sporočajo hekerji. 

"Rusko ljudstvo je miroljubno ljudstvo. Vzamemo orožje samo za to, da odbijemo napade nase in na tiste, ki jih imamo za svoje brate, tako po veri kot po krvi. In trenutni vojaški konflikt s fašističnim vodstvom Ukrajine pod judovskim jarmom Zelenskega je zaradi naše lastne varnosti in zaradi miru in blaginje v Evropi." 

Ob tem Slovence pozivajo, naj ne verjamejo medijem, ki poročajo o zlobni in agresivni Rusiji. 

Hekerji tudi nad RTV Slovenija

V četrtek pozno popoldne so na RTV Slovenija zaznali tako imenovani napad DDOS oziroma povečan promet iz tujine na svojo spletno stran. Kot so pojasnili, je incident vrhunec dosegel med 22.45 in 24. uro, potem je spletna stran ponovno normalno delovala. Kdo stoji za hekerskim napadom, še ni znano, po neuradnih informacijah 24 ur pa naj bi šlo za še enega v vrsti napadov ruskih hekerjev. 

"S hitrim ukrepanjem smo zaščitili svoje sisteme in uspešno preprečili morebitno širšo škodo. Nadaljnjih incidentov ni bilo, vse naše digitalne storitve zdaj delujejo brez težav," so za Siol.net pojasnili na RTV Slovenija. 

Napad so ruski hekerji začeli na spletni strani predsednice Republike Slovenije, ki je bila več ur nedosegljiva. Nato so nehale delovati spletne strani na državni domeni gov.si. V četrtek so hekerji za kratek čas onesposobili spletno stran Slovenske vojske, v večernih urah pa izvedli še hekerski napad na javno RTV Slovenija. 

spletna stran, Slovenska vojska, hekerji
Novice Nov napad: hekerji onesposobili spletno stran Slovenske vojske, a le za kratek čas
si trust portal
Novice Ruski hekerji stopnjujejo napade: na udaru ena najpomembnejših spletnih strani
Ne spreglejte