Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 3. 2023,
13.09

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,70

81

Natisni članek

Glas ljudstva Pavel Rupar

Ponedeljek, 20. 3. 2023, 13.09

1 leto, 1 mesec

Rupar prejel grozilno pismo: "Prva naloga za Niko Kovač je tu" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,70

81

"Včeraj se je zgodilo nenavadno sporočilo s štirimi naboji M48, na katerih so bila imena Grims, Hojs, Janša in Rupar. Pismo je bilo zapisano v srbohrvaškem jeziku, ki ni primerno, da ga ponavljam, je pa zastrašujoče," je danes sporočil predsednik iniciative Glas upokojencev Slovenije Pavle Rupar in dodal, da ga zanima odziv premierja Roberta Goloba, predsednice republike Nataše Pirc Musar in Nike Kovač, direktorice Inštituta 8. marec in nove vodje strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora. "Prva naloga, s katero se bo srečala Nika Kovač, je tu," je še dejal. 

Kot je na novinarski konferenci pred državnim zborom povedal nekdanji poslanec SDS in nekdanji tržiški župan Rupar, je to sporočilo dobil včeraj. Napovedal je, da bo prijavo na policijo podal danes.

Odgovornost za to sovražno sporočilo je pripisal medijem. "Mediji, začnite delati v smislu sprave, v smislu umirjanja strasti. Ocenite, kaj je sovražni govor ter kaj je skrb vzbujajoče in kaj ni," je medije pozval Rupar. 

V nadaljevanju je dejal, da so stvari resne, da se pojavljajo sprevržena poročanja in da nekateri ne spoznajo, kaj je namen Inštituta 1. oktober. "Naš namen ni bil ne rušenje oblasti ne spodbujanje odhoda oziroma rušenje predsednika vlade, pač pa boj za pokojnine," je poudaril v spremstvu predstavnikov pobude Glas upokojencev in Inštituta 1. oktober, ki za 31. marec pripravljajo "nov vseslovenski shod upokojencev".

Na zadnjem shodu 1. marca se je sicer zbralo več tisoč ljudi, med protestniki pa je bilo videti tudi številne transparente s pozivi k odstopu vlade oz. premierja Roberta Goloba.

Protestni shod upokojencev, ki ga je pripravila ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije. Upokojenci | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

"Rezultat na Gregorčičevi je popolna nula" 

Rupar je potožil, da kljub veliki udeležbi na dveh dosedanjih shodih nima posluha pri vladajoči politiki. Predsednica republike Nataša Pirc Musar, premier Robert Golob in minister za delo Luka Mesec ga ignorirajo, se je pritožil. "Rezultat ljudi na Gregorčičevi je popolna nula. Več pisem smo poslali tudi Nataši Pirc Musar, a odgovora ni. Kot da nas ni. Gospod Golob in Luka Mesec se obnašata ignorantsko," je dejal. 

"Tu vloga Ruparja ne pomeni popolnoma nič, mogoče sem prvi v vrsti tistih 300 tisočih, ki upajo, ne glede na to, koga so volili. Ogromno volivcev Svobode se kesa. Tu smo zato, da se skupaj borimo, da nam bo uspelo," je še dejal. 

Kot je dejal, so "od shoda do danes s pritiski dosegli vsaj redno uskladitev, izredna uskladitev pokojnin pa je umaknjena".

Do redne uskladitve pokojnin je sicer v skladu z zakonom prišlo februarja. Sistemski pokojninski zakon določa, da se redna uskladitev izvede enkrat letno na podlagi rasti povprečne mesečne bruto plače in povprečne rasti cen življenjskih potrebščin. Rast povprečne bruto plače je bila lani 2,8-odstotna, povprečna letna rast cen življenjskih potrebščin pa 8,8-odstotna, redna februarska uskladitev pokojnin je tako bila 5,2-odstotna.

Rupar je ob tem še pojasnil, da so danes so nameravali vložiti zakon, s katerim bi ukinili obvezno plačevanje dopolnilnega zavarovanja za vse državljane. Toda želijo ga vložiti osebno predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič "in dokler ga ne bodo mogli, ga ne bodo vložili". Za vložitev predloga zakona se sicer niso odločili tudi zato, ker isti predlog napoveduje tudi Inštitut 8. marec in si ne želijo očitkov, da so jih prehiteli, je še dodal.

protest, upokojenci, Ljubljana
Novice Rupar: Premier, začnite delati za dobro ljudstva # video #foto
Pavel Rupar
Novice Nekdanji poslanec SDS in župan Rupar napovedal nov shod upokojencev
Protestni shod upokojencev, ki ga je pripravila ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije. Upokojenci
Novice Protest upokojencev: stiske realne, zahteve malo manj
Ne spreglejte