Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 7. 2014,
10.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

stavka rudnik HSE

Sobota, 5. 7. 2014, 10.16

8 let

Rudarji: Pogajalci na drugi strani se gredo "slepe miši"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Velenjske rudarje, ki so tudi danes med 8. in 12. uro nadaljevali s stavko, skrbi, da ni nobenih informacij s strani generalnega direktorja HSE Blaža Košoroka o nadaljevanju pogajanj.

Očitno so se pogajalci na drugi strani začeli igrati z nami "slepe miši", je ocenil tiskovni predstavnik rudarjev Robert Mencinger.

Poudaril je, da je njihov namen čim prej končati agonijo, se usesti za mizo, podpisati kar je treba podpisati in oditi delati v jamo. Jama po besedah Mencingerja ni zunanji prostor in se lahko sesuje, v tem primeru pa bi bili stroški veliko večji.

Mencinger je še pojasnil, da so se v stavkovnem odboru začeli pogovarjati o nadaljnjih korakih, ki ne izključujejo zaostritve stavke. Skrbi jih namreč, da s strani generalnega direktorja Holdinga slovenskih elektrarn (HSE) Košoroka ni konkretnega odziva.

Dodal je še, da bodo rudarji stavkali tudi v nedeljo med 8. in 12. uro. Pogajanja naj bi se nadaljevala šele v ponedeljek.

Petkova pogajanja so bila neuspešna in kot je takrat povedal Košorok, stališč niso uspeli zbližati, celotne razmere pa je predstavil državnemu sekretarju na finančnem ministrstvu Mitju Mavku. Zgodba velenjskih rudarjev se namreč dotika tudi Termoelektrarne Šoštanj, ki odkupuje velenjski lignit, in celotne skupine HSE.

Po besedah člana pogajalske skupine Asmira Bečarevića med pogajanji doslej ni bil storjen korak nazaj.

Najbolj se zatika pri določitvi vzdržne cene premoga Še vedno se med pogajanji najbolj zatika pri osmi točki, ki se nanaša na določitev vzdržne cene premoga, ki trenutno znaša 2,25 evra za giga joul električne energije. Po nekaterih izračunih naj bi bila vzdržna cena za evro višja.

Rudarji, ki stavkajo od ponedeljka, zahtevajo izplačilo zaostanka plač iz let 2012 in 2013 do konca letošnjega leta, saj so dve leti prejemali za pet odstotkov nižje plače. Zahtevajo tudi zagotovilo izplačila plač po kolektivni pogodbi do 18. v mesecu. Če bo kakšen mesec plača zamujala, pa rudarji napovedujejo, da bodo takoj naslednji dan začeli stavkati. Rudarji prav tako nasprotujejo predlaganemu 10-odstotnemu znižanju plač in odvzemu treh dni dopusta.

Tretja stavkovna zahteva je izplačilo regresa v višini nekaj manj kot 800 evrov in nagrade ob 3. juliju, dnevu rudarjev, do 18. julija, četrta zahteva pa se nanaša na ohranitev obstoječih pravic zaposlenih v primeru prisilne poravnave ali stečaja rudnika.

Rudarji opozarjajo: Stavka mora biti plačana Rudarji upravo opozarjajo, da ne sme uvesti nobenih sankcij za stavkajoče, med stavko pa morajo dobiti plačo in ostale pravice, ki jim pripadajo. Med stavkovnimi zahtevami so tudi spoštovanje in izvajanje sporazuma, podpisanega marca letos med podjetniškim sindikatom, upravo rudnika in HSE, uprava rudnika pa mora v dogovoru z vodstvom HSE zagotoviti, da bodo v ceni premoga zajeti vsi stroški, ki nastanejo pri ali zaradi izkopa premoga.

Po navedbah uprave rudnika je zaradi razlike med stroškovno in prodajno ceno premoga premogovnik v težki likvidnostnem položaju. Poslovanje je zelo zahtevno, kar se odraža tudi v odvisnih družbah.

Pohorec: Rezmere izredno kritične Predsednik uprave premogovnika Ivan Pohorec, ki se je danes mudil v rudniku, meni, da so razmere v skupini izredno kritične. S ceno premoga 2,25 evra za giga joul elektrike, kakršna je zdaj, Premogovnik Velenje ne more preživeti. Družbi že zmanjkuje tudi denarja za redno izplačilo plač.

Košorok je v sredo ocenil, da je premogovnik dva koraka pred stečajem. Takrat je tudi dejal, da HSE vseh stroškov ne more prevzeti, potrebni so ukrepi s strani uprave premogovnika in sodelovanje zaposlenih. Povedal je tudi, da bo naredil vse, da do stečaja družbe ne bo prišlo. Ob tem pa se zaveda, da je treba razmišljati tudi o dvigu cene premoga, kot zahtevajo stavkajoči, ampak ob izpolnitvi vseh drugih ukrepov, predvsem odprodaji poslovnega nepotrebnega premoženja in optimizaciji stroškov.

Ne spreglejte