Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 7. 2014,
7.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

stavka rudarji Velenje

Petek, 4. 7. 2014, 7.23

7 let, 12 mesecev

Rudarji ne odstopajo: Dokler ne podpišemo aneksa, bomo stavkali (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
HSE in uprava Rudnika lignita Velenje je danes stavkovnemu odboru predlagala, naj stavkajoči prenehajo stavkati, pogajanja pa naj bi se nadaljevala. Stavkovni odbor na to ne pristaja.

Kot je pojasnil predstavnik stavkovnega odbora Asmir Bečirević, je bila podobna zaveza sklenjena že marca, s katero bi morale biti vse stavkovne zahteve urejene do prvega julija, pa se ni zgodilo nič. "Tokrat vztrajamo, da se podpiše aneks, in dokler tega ne dosežemo, bomo stavkali," je pojasnil za Planet Siol.net.

Po koncu današnjih pogajanj so sicer vse vpletene strani povedale, da je bil storjen korak naprej, a konkretnega dogovora še ni. Rudarji stavkajo naprej, kdaj se bodo pogajanja nadaljevala, pa še niso dorekli.

Kamen spotike cena premoga Kot je znano, je kamen spotike cena premoga, ki je že vse od leta 2004 enaka, medtem ko se je cena energentov, recimo nafte, v tem času dvignila za več kot sto odstotkov.

Tudi generalni direktor HSE Blaž Košorok je potrdil, da je cena premoga mejnik pri pogajanjih, in čeprav dogovora danes še niso dosegli, upa, da se jim bo uspelo dogovoriti.

Košorok: Korakamo na mestu Na vprašanje, ali je Rudnik še vedno dva dni pred stečajem ali morda dan manj, je povedal, "da korakamo na mestu, a bomo naredili vse, da stečaja ne bo. To je naša naloga in naloga uprave premogovnika."

Bečirević je dodal, da so nekaj korakov v pravo smer že naredili, a ne toliko, da bi nehali stavkati. "Naše stavkovne zahteve, naši cilji so jasni, od tega ne odstopamo," je povedal Bečirević.

Vodja stavkovnega odbora: Pri svojih zahtevah ne popuščamo! "Kaj naj rečem, ostajamo pri svojih zahtevah, ne popuščamo!" so besede, ki jih je vodja pogajalske skupine namenil stavkajočim rudarjem, ki danes stavkajo že četrti dan. Ob bučnem aplavzu je svojim sotrpinom pod zemljo povedal, da so pri pogajanjih naredili korak naprej.

"Uprava rudnika in HSE so danes pričakovali, da bomo dosegli dogovor. Po tem predlogu bi prenehali stavkati, pristojni pa bi se medtem pogajali naprej. A mi tega ne želimo, saj imamo izkušnje s tovrstnimi dogovori. Želimo aneks, kjer bo vse črno na belem," je pojasnil Bečirević. Stavka je legitimna Po mnenju Roberta Mencingerja, člana stavkovnega odbora, so že zdaj dosegli precej: "Ker nas sindikat pri stavki ni podprl, smo morali najprej doseči, da je naša stavka legitimna. To pomeni, da nihče ne bo imel težav zaradi stavke, neke vrsta imuniteta za vse stavkajoče."

Po njegovem mnenju so vse njihove stavkovne zahteve odvisne od tega, kakšna bo cena premoga. "Če nam zagotovijo ceno premoga, v katero bodo zajeti vsi stroški, smo zelo blizu temu, da se dogovorimo tudi o drugih zahtevah," je prepričan.

Politikov tukaj ne želimo! Glede podpore županov Velenja, Šoštanja in Šmartnega ob Paki je pojasnil, da jih politika ne zanima. "Nobenega politika nočemo zraven, čeprav se vsi dobro zavedamo, kakšna socialna bomba bi nastala, če bi se zgodil stečaj," pravi Mencinger.

Hkrati je prepričan, da stečaja ne more biti. "To je tako, kot bi mati utapljajočemu se otroku iztrgala roko," doda sogovornik.

TEŠ 6 brez velenjskega lignita ne more delovati Po njegovih besedah namreč brez velenjskega lignita ne more delovati TEŠ 6. "TEŠ je stoodstotno odvisen od nas, saj lahko kuri samo naš premog. Za preostale bloke sicer nisem prepričan, a TEŠ-a 6 brez velenjskega lignita ni," na vprašanje, ali je mogoče, da bi rudnik pač zaprli, premog za delovanje elektrarne pa nabavljali v tujini, odgovori Mencinger.

Rudarji so tako odločeni, da gredo tokrat do konca. Kot pojasnijo delavci, zdaj res nimajo kaj izgubiti. Danes je bil tako že četrti dan stavke, od tega sta bila le dva dneva delovna. Včeraj je bil namreč rudarski praznik, danes pa imajo prost dan, saj imajo rudarji 39-urni delovnik.

Stavka se nadaljuje v ponedeljek.

Ne spreglejte