SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Romi o aktualnem položaju svoje skupnosti v Evropi (VIDEO)

1

termometer

V raziskovalno-izobraževalnem središču Rakičan pri Murski Soboti poteka dvodnevna mednarodna romska konferenca.

Na njej si bodo poznavalci problematike izmenjali poglede o aktualnem položaju romske skupnosti, porastu nestrpnosti do Romov in Sintov, medkulturnem dialogu ter razvoju romske kulture, jezika, izobraževanja in identitete v Sloveniji.

Na konferenci, pripravili sta jo Evropska romska zveza in Zveza Romov Slovenije, bodo opozorili na elemente zaščite Romov, ki naj bi jih ponujala EU glede na to, da je pred dvema letoma sprejela program ukrepov za Rome, in glede na zakonodajo, ki jo je sprejela tudi Slovenija. V tem okviru bodo govorili tudi o politični emancipaciji Romov v Evropi in viziji razvoja romske skupnosti v Evropi.

Konference se udeležujejo predstavniki evropskih držav in Slovenije, predstavniki Svetovne zveze Romov (IRU) in drugih romskih organizacij, urada za narodnosti, predstavniki ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter več veleposlanikov.

Srbija doživlja velik napredek Evropski poslanec in podpredsednik delegacije Evropskega parlamenta za jugovzhodno Evropo Jelko Kacin je v nagovoru opozoril na napade na Rome po Evropi, pohvalil Srbijo pri velikem napredku v izobraževanju Romov, prav pri izobraževanju pa so po njegovem potrebna večja vlaganja. "Potrebujemo skrb za razvoj romske skupnosti in ker so največja manjšina v EU, bi morali imeti zastopnike tako v nacionalnih kot evropskem parlamentu, v slednjem bi jih moralo sedeti vsaj 16, imamo pa le eno Rominjo",je povedal Kacin.

V Evropi narašča segregacija Romov Predsednik Zveze Romov Slovenije in podpredsednik Evropske romske zveze Jožek Horvat Muc je poudaril, da želijo s konferenco evropske ustanove in pristojne v državah, kjer Romi živijo, spomniti na težave, s katerimi se srečuje romska skupnost, saj je znano, da je v Evropi narasla segregacija Romov, narašča sovražni govor in tudi politika to počne z namenom.

Romske skupnosti v Evropi se še vedno srečujejo z diskriminacijo, nestrpnostjo, rasizmom in rasnim razlikovanjem, po širitvi leta 2004 pa predstavljajo eno največjih etničnih manjšin v EU, ki naj bi štela od 12 do 15 milijonov.

Udeleženci konference opozarjajo tudi na razkorak med deklaracijami in pravno ter zakonsko zaščito v nekaterih evropskih državah pripadnikov romske skupnosti na eni ter praktičnimi prizadevanji držav in lokalnih skupnosti za izboljšanje položaja Romov na drugi strani.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin