Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 2. 2012,
15.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

stavka

Torek, 21. 2. 2012, 15.17

8 let

Revizija sindikata Teša glede nezakonitosti stavke zavrnjena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevo sindikata Termoelektrarne Šoštanj (Teš) po reviziji sodbe Višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani, da je bila stavka v Tešu nezakonita.

Višje delovno in socialno sodišče je sicer le potrdilo sodbo celjskega delovnega sodišča, da je bila stavka - ta je potekala novembra 2010 - nezakonita. Kot piše v obrazložitvi sodbe vrhovnega sodišča, je sodišče namreč presodilo, da je šlo pri sindikatu Teša med 12. in 16. novembrom 2010 za nezakonito stavko tako z vidika takratnih stavkovnih zahtev kot z vidika neustrezne napovedi stavke in izbire nezakonitih stavkovnih akcij (preprečevanje nastopa dela novo imenovanemu direktorju).

Sodišče druge stopnje je pritožbo sindikata Teša zavrnilo Vrhovno sodišče ob tem spominja, da je sodišče prve stopnje (Delovno sodišče v Celju) ugodilo zahtevku Teša in ugotovilo, da je bila stavka nezakonita. Sodišče druge stopnje (višje delovno in socialno sodišče) je pritožbo sindikata Teša zavrnilo in potrdilo sodbo sodišča prve stopnje. Zoper pravnomočno sodbo višjega delovnega in socialnega sodišča pa je sindikat Teša vložil revizijo, in sicer iz razloga zmotne uporabe materialnega prava.

Ob tem so pojasnili, da je revizija oblika izrednega pravnega sredstva, ki se lahko vloži v zakonsko omejenih primerih zoper pravnomočno sodbo, izdano na drugi stopnji. Revizijsko sodišče s sodbo zavrne revizijo kot neutemeljeno, če ugotovi, da niso podani razlogi, zaradi katerih je bila vložena, oziroma razlogi, na katere mora paziti po uradni dolžnosti. Sodba, zoper katero je bila vložena revizija, je torej že bila pravnomočna pred njeno vložitvijo, vložena revizija pa ne zadrži izvršitve pravnomočne odločbe, zoper katero je vložena, so še navedli na vrhovnem sodišču.

Stavko so pripravili zaradi razrešitve Uroša Rotnika z mesta direktorja Sindikat Teša, ki ga vodi Branko Sevčnikar, je stavko pripravil zaradi razrešitve Uroša Rotnika z mesta direktorja družbe. Rotnika je nasledil Simon Tot, po mnenju sindikata pa je bila razrešitev nelegitimna in v nasprotju z zakonodajo. Sindikat je 12. novembra 2010 izvedel dvourno opozorilno stavko in Totu ni pustil vstopiti v podjetje. Sevčnikar je takrat predstavil stavkovne zahteve in napovedal popolno zaustavitev proizvodnje električne energije, če stavkovni zahtevi ne bosta izpolnjeni.

Od pristojnih organov - od takratnega premiera Boruta Pahorja in gospodarske ministrice Darje Radić, nadzornega sveta Teša, nadzornega sveta HSE in vodstva HSE - so zahtevali odpravo vzrokov za nastale razmere in z vsemi odgovornimi zahtevali sestanek, in sicer najpozneje do 16. novembra.

Če prva stavkovna zahteva ne bi bila izpolnjena, bi s 17. novembrom začel stavkati in zmanjševati dobavo električne energije iz Teša. Zbor delavcev Teša je 16. novembra sprva podprl stavkovni odbor in sklenil, da se v družbi naslednji dan začne stavka, nato pa je stavkovni odbor stavko zamrznil.

Tot odpovedi Sevčnikarju vendarle ni izročil Tot je nato zoper Sevčnikarja - očital mu je, da je kot predsednik sindikata v Tešu in vodja stavkovnega odbora novembra organiziral in sodeloval pri nezakoniti stavki - uvedel postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi, vendar mu nato odpovedi ni izročil.

Tot: Sodba je "pozitivna stvar, kar se tiče pravnega reda" Kot je ocenil Tot, je sodba vrhovnega sodišča "pozitivna stvar, kar se tiče pravnega reda". Trikrat se je namreč pokazalo, da je bila zadeva nezakonita, je dejal in dodal, da bo zdaj počakal na pravno mnenje o morebitnih možnostih za ukrepanje. Ključno se mu sicer zdi, da bi sindikat in svet delavcev "naredila svoje". Sevčnikarja je namreč svet delavcev, potem ko je bila nezakonitost stavke potrjena dvakrat, izvolil v nadzorni svet Teša. Tot bi, kot je še poudaril, pričakoval, da bo Sevčnikar s svojih funkcij odstopil - tako z mesta predsednika podjetniškega sindikata kot z mesta nadzornika Teša.

Sevčnikar sodbe ni mogel komentirati, saj je, kot je pojasnil, še nima.

Ne spreglejte