Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 1. 2023,
12.13

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

UKC Ljubljana ZD Ljubljana gripa viroza otroci

Ponedeljek, 16. 1. 2023, 12.13

1 leto, 3 mesece

Respiratorna obolenja otrok povečala naval na ZD Center #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Na pediatrični nujni medicinski pomoči (PNMP), ki deluje v ZD Ljubljana Center, beležijo povečano število obiskov zaradi respiratornih obolenj. Starše prosijo, naj čez dan raje obiščejo otrokovega pediatra oziroma ambulanto, kjer bi moralo biti urejeno nadomeščanje pediatra v primeru njegove odsotnosti. Čez dan so za nujna stanja otrok zadolženi vsi otroški in šolski dispanzerji posameznih enot ZD Ljubljana, medtem ko v Ljubljani PNMP deluje v nočnem času, ob koncih tedna, med prazniki pa tudi podnevi.

Vodja PNMP ZD Ljubljana Tatjana Grmek Martinjaš je v izjavi za medije poudarila, da povečan obisk spravlja v stisko sestre, ki primere kljub temu obravnavajo. 

Na PNMP opažajo, da pomoč pri njih čez dan pogosto iščejo tudi tujci in turisti ter starši z otroki, ki jih zavrnejo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Prav tako prihajajo otroci, ki so opredeljeni pri pediatrih koncesionarjih, čeprav bi se morali tudi ti "medsebojno pokrivati v rednem delovnem času", poleg tega pa, kadar njihov pediater ne dela, v Ljubljano prihajajo otroci s starši iz okoliških občin, kot so Vrhnika, Grosuplje, Ivančna Gorica, Kamnik ali Ribnica, poudarja Grmek Martinjaševa. 

Po njenih besedah je povečan obisk, predvsem pri predšolskih otrocih, v glavnem posledica prehladnih viroz. Vrh respiratornih obolenj se je po njenih besedah običajno pokazal januarja ali do sredine februarja, letos pa so naval beležili že decembra. Ob tem pričakujejo tudi vrhunec števila okužb z virusi gripe pri otrocih. Trenutno število obiskov je primerljivo s stanjem pred začetkom epidemije covid-19, pri čemer upajo, da ne bo tako hudo kot januarja 2020, pred začetkom epidemije covid-19, ko so v eni noči beležili 78 obiskov.

Na daljši rok načrtujejo izboljšave

Grmek Martinjaševa je kot dolgoročno rešitev izpostavila uvedbo pediatrične nujne medicinske pomoči tudi čez dan v okviru pediatričnega urgentnega centra. A mora najprej delo začeti urgentni center v Ljubljani. Tega bosta glede na dogovor med zdravstvenim ministrom Danijelom Bešičem Loredanom in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem v prostorih ljubljanske urgence skupaj vzpostavila UKC Ljubljana in ZD Ljubljana.

Tako kot ambulante nujne medicinske pomoči, namenjene odraslim, tudi v ambulanti PNMP beležijo okoli 80 odstotkov primerov, ki niso nujni. Na PNMP zato staršem svetujejo, da jih pred obiskom pokličejo, čeprav morajo občasno vztrajati nekoliko dlje, saj so zaposleni obremenjeni s siceršnjimi zadolžitvami.

Ne spreglejte