SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Rešitev težav financiranja hiše hospic s podelitvijo koncesije

1

termometer

Ministrstvo za delo prek razpisa išče ustanovo, ki ji bo podelilo koncesijo za varstvo odraslih oseb s kronično neozdravljivo boleznijo ob koncu življenja. V hospicu so nad pogoji razočarani.

Podelitev koncesije je rešitev težave financiranja dejavnosti hiše hospica.

V Ljubljani naj bi bilo 15 mest Koncesijo so razpisali za Upravno enoto Ljubljana, in sicer za okvirno 15 mest. Uporabniki storitev so odrasle osebe, starejše od 18 let, z napredovano oziroma kronično boleznijo v zadnjem obdobju bolezni oziroma v času umiranja, po končanem akutnem zdravljenju, pri katerih kakovosti bivanja v domačem okolju ni več mogoče zagotoviti. Koncesijo so razpisali za obdobje 40 let, z možnostjo podaljšanja.

Standardna oskrba obsega osnovno in socialno oskrbo ter zdravstveno varstvo. Storitve oskrbe plačujejo uporabniki ali drugi zavezanci na podlagi dogovora, razen če so glede na socialnovarstveni zakon oproščeni plačila.

Pogoji za razpis Na javni razpis se lahko prijavijo pravne ali fizične osebe, ki so registrirane za opravljanje te dejavnosti. Prijavi se lahko tudi podružnica tuje pravne osebe za opravljanje te dejavnosti, vpisana v slovenski register. Izpolnjevati morajo tudi pogoje glede prostorov, opreme, kadrov in druge z zakonom in akti določene pogoje. Med pogoji so tudi izdelan podroben program dela, zagotavljanje kakovosti ter finančna in poslovna sposobnost.

Rok za oddajo ponudb je 2. september.

Slovensko društvo hospic že več let v finančnih težavah Na območju Ljubljane to dejavnost zdaj opravlja Slovensko društvo hospic, ki pa se že vrsto let srečuje s težavami financiranja dejavnosti v hiši hospic. Pomoč pri rešitvi težave financiranja je sicer prejšnji teden po obisku hiše hospic obljubil tudi predsednik republike Borut Pahor. Hiša namreč še vedno ni pridobila koncesije, prek katere bi prejela sredstva za zdravstveno dejavnost.

Normativi ne zadoščajo V društvu so v odzivu na razpis izrazili razočaranje nad podoji. Zlasti so razočarani nad normativom, ki jim ga je priznalo ministrstvo za delo. Osnova za določitev cene oskrbe na dan je namreč po besedah predsednice društva in vodje hiše Tatjane Fink vzeta iz cene domov za starejše. To pa pomeni, da jim bo ministrstvo za zdravstveni del priznalo eno medicinsko sestro, dva negovalca in dve uri zdravnika. "To še zdaleč ne zadošča, da bi takšna hiša lahko delovala," je opozorila.

Prav tako jo moti, da bi moral socialni del oskrbe plačati uporabnik sam. Omenila je, da recimo ministrstvo za zdravje prizna socialnega delavca podaljšanemu bolnišničnemu zdravljenju ali paliativnim oddelkom v bolnišnicah.

Ali se bodo na javni razpis za podelitev koncesije prijavili, tako Finkova še ne ve. Glede na razpisne pogoje bi morali namreč iz donacij zbrati še dodatnih 290 tisoč evrov. Za današnje razmere pa je to po njeni oceni zelo težko, zato tudi tokrat Finkova ne izključuje možnosti, da bi hišo zaprli.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin