Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 12. 2023,
10.17

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,71

Natisni članek

Vipavska dolina poplave reka

Petek, 1. 12. 2023, 10.17

4 mesece, 3 tedne

Arso za jutri izdal oranžno opozorilo, veter ponekod že povzroča težave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,71
Arso | Zaradi obilnega deževja naraščajo in poplavljajo nekatere reke. | Foto Arso

Zaradi obilnega deževja naraščajo in poplavljajo nekatere reke.

Foto: Arso

 V skladu z napovedmi meteorologov v delu države nekaj težav povzroča veter z močnimi sunki. Po podatkih Agencije za okolje (Arso) bodo v noči na soboto reke v zahodnem in severnem delu države še naraščale. Posamezne reke zlasti na Gorenjskem se lahko razlijejo iz struge, zato je Arso za soboto za ta del izdal oranžno opozorilo. Geološki zavod Slovenije pa opozarja na povečano verjetnost zemeljskih plazov na zahodu države.

O posredovanjih zaradi močnega vetra, ki je ponekod podiral drevesa in odkrival strehe, med drugim poročajo z območja Cerknice, kjer je med drugim v naselju Lipsenj veter podrl dve drevesi čez cesto in telekomunikacijske kable. Posredovali so delavci komunale Cerknica.

Veter je povzročal težave tudi na območjih Cerkna, Blok, Grosuplja, Iga, Kočevja in Ribnice, Loške doline, Kostela Tolmina in Ajdovščine ter Luč. Podrti drevesi sta denimo ovirali promet na cesti Divača - Ribnica v občini Pivka in na cesti Babno polje - Podgora pri Ložu. V obeh primerih so posredovali delavci cestnih podjetij. Že dopoldne je na Ljubljanski cesti v Kočevju veter odkril del strehe na bencinskem servisu.

Center za obveščanje je sporočil, da so v omenjenih občinah zabeležili 37 dogodkov, aktiviranih pa je bilo 35 gasilskih enot, ki so predvsem zaradi močnega vetra odstranjevale podrto drevje, ki je padlo na vozišča. Zaščitili so tudi več odkritih ostrešij stanovanjskih in drugih objektov. V naselju Luče v občini Grosuplje je močan veter poškodoval električni daljnovod. Eden izmed drogov se je zlomil ter začel goreti, območje so do prihoda dežurnega uslužbenca Elektro Ljubljana zaščitili gasilci, so navedli v poročilu.

Reke v zahodnem in severnem delu države bodo še naraščale 

Reke v osrednji, južni in zahodni Sloveniji imajo veliko vodnatost. Vipava in Kolpa se razlivata na območjih pogostih poplav, vendar v zgornjem toku že počasi upadata. Reke na Gorenjskem, v Zgornjem Posočju, in v zgornjem delu porečja Savinje hitro naraščajo. V osrednji in vzhodni Sloveniji naraščajo nekoliko počasneje, kaže zadnje hidrološko poročilo Agencije za okolje.

Danes popoldan in v noči na soboto bodo reke v zahodnem in severnem delu države še naraščale. Posamezne reke zlasti na Gorenjskem se lahko razlijejo iz struge. Zaradi velike predhodne namočenosti lahko poplavi tudi padavinska in zaledna voda.

V soboto se bo ob ponovni krepitvi padavin naraščanje rek nadaljevalo, posamezne reke na območju severozahodne in severne Slovenije lahko tudi poplavijo. Močneje bosta narasli reki Sava in Drava. Pretok Drave na meji z Avstrijo bo jutri zjutraj predvidoma okoli 1100 kubičnih metrov na sekundo, ob tem lahko na izpostavljenih mestih poplavi. Naraščale bodo kraške reke na Notranjskem in Dolenjskem, ojezerjene površine kraških polj se bodo še povečevale, opozarja Arso. Obenem pa napovedujejo, da se bo v nedeljo vodnatost rek zmanjševala.

Možna je reaktivacija zemeljskih plazov

Gladina morja bo v soboto dopoldan povišana med 9. in 11. uro, ko se morje lahko razlije po najnižjih delih obale v višini okoli 15 cm. V tem času bo povišano tudi valovanje morja.

Geološki zavod Slovenije pa opozarja, da od danes zvečer vključno do nedelje zaradi napovedanih povečanih padavin obstaja povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov predvsem v zahodnem delu Slovenije.

"Možna je reaktivacija zemeljskih plazov, ki so nastali ob nedavni ujmi. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije. Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin," so zapisali.

Prebivalce opozarjajo, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih ter upoštevajo navodila, ki jih je posredovala civilna zaščita, še posebej, če je bila odrejena evakuacija.

"Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode. V primeru pojava sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu pokličite na številko 112," so zapisali. Podrobnejša priporočila so dostopna na spletni strani Geološkega zavoda Slovenije.

Ponoči poplavljala reka Vipava 

Zaradi obilnega deževja je sicer že ponoči začela poplavljati reka Vipava v zgornjem delu Vipavske doline, zato so zaprli cesti Ustje–Uhanje in Velike Žablje–Male Žablje. V občinskem štabu civilne zaščite (CZ) občine Ajdovščina pričakujejo, da bo poplavljalo tudi na območju Batuj. 

"Težave so na običajnih izlivnih poplavnih mestih," je za STA povedal poveljnik občinskega štaba CZ Ajdovščina Igor Benko. Dodal je, da naj bi po napovedih hidrologov reka Vipava naraščala nekje do 13. ure, potem pa začela počasi upadati.

V zgodnjih jutranjih urah so v Uhanjah pri Ajdovščini posredovali gasilci Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina, ki so pomagali domačinu pri zaščiti zaradi poplavljanja ogrožene perjadi, je za STA povedal direktor poklicne gasilske enote Blaž Mlečnik. Tudi na tem območju so domačini navajeni na poplavljanje ob visokem vodostaju reke Vipave, zato večjih težav ni bilo, je še poudaril.

V Kočevju najvišja decembrska temperatura v zgodovini meritev 

Medtem pa iz Kočevja poročajo o najvišji decembrski temperaturi v zgodovini meritev. Na Arsovi meteorološki postaji v Kočevju so izmerili 17,1 stopinje Celzija. 

Pred nami nalivi, mogoče močnejše nevihte 

"V naslednjih 36 urah se bodo predvsem v hribovitih krajih na zahodu in severozahodu Slovenije obnavljali močnejši nalivi. Nastanejo lahko tudi posamezne nevihte," so o vremenskem dogajanju zapisali na spletnem portalu Meteoinfo Slovenija. 

Pestro vremensko dogajanje bo dodatno začinil veter, še pišejo. 

Ne spreglejte