Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 7. 2019,
13.33

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Letališče Jožeta Pučnika terminal letališče

Četrtek, 18. 7. 2019, 13.33

4 leta, 9 mesecev

Razširjeni terminal bo izboljšal storitve in spremenil podobo brniškega letališča #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so se danes s položitvijo temeljnega kamna simbolno začela gradbena dela za razširitev potniškega terminala, ki naj bi trajala 24 mesecev. Novogradnja, ki sledi rasti prometa, bo korenito spremenila podobo letališča, z njo pa bodo na letališču odpravili ozka grla, izboljšali storitve in povečali udobje potnikov.

Wizz
Avtomoto Na letališču Jožeta Pučnika zasilno pristalo letalo družbe Wizz Air

Kot je spomnil poslovodni direktor Fraporta Slovenija Zmago Skobir, je bila pot do novega terminala oziroma do razširitve obstoječega zaradi različnih okoliščin v preteklosti dolga.

Razširitev terminala zaradi rasti potniškega prometa 

Nemški lastnik pa uresničuje zaveze o razvoju letališča, širitvi prometa, dodatnem zaposlovanju in posodabljanju infrastrukture, ki jih je dal ob prevzemu. "Prvi dve leti smo potrebovali za konsolidacijo in uskladitev vseh procesov, potem pa takoj začeli z investicijami," je dejal Skobir.

Razširitev terminala je ključna zaradi precejšnje rasti števila potnikov v zadnjih letih in zaradi napovedi nadaljnje rasti, ki za prihodnjih 20 let na ljubljanskem letališču kaže od tri- do štiriodstotno letno rast prometa. Pri tem Skobirja tudi ne skrbi usoda Adrie Airways, saj je prepričan, da bo povpraševanju po letih, ki se ob rasti slovenskega gospodarstva in turizma povečuje, sledila tudi ponudba prevoznikov.

Letališče Jožeta Pučnika Brnik. | Foto: STA , Foto: STA ,

Zmogljivost obstoječega terminala je oskrba 500 potnikov na uro, z novim terminalom pa se bo ta zmogljivost povečala na 1250. Na ta način bodo odpravljena ozka grla, ki se pojavljajo v odhodni dvorani pri prijavi na lete in pri varnostnih pregledih. Uredili bodo namreč dodatnih 14 okenc za prijavo in dve dodatni varnostni točki ter odpravili gnečo, ki se pojavlja v konicah oziroma v poletni sezoni.

Z razširitvijo bo terminal pridobil deset tisoč kvadratnih metrov novih površin. Urejena bo nova odhodna hala, v kateri bo skupaj 23 okenc za prijavo na let in pet linij za varnostne preglede, pa tudi nova sortirnica prtljage, velika brezcarinska trgovina, nov poslovni salon, prenovljene pa bodo tudi gostinska ponudba in promocijske površine.

Adria Airways
Novice Težave Adrie: na brniškem letališču se pripravljajo tudi na črn scenarij #video

Širitvi sledi tudi vsa logistika in odprema letal

"Izboljšujemo kakovost storitve za potnike in jim zagotavljamo večje udobje," je poudaril Skobir, ki je prepričan, da se bodo potniki najbolj razveselili tega, da bodo lahko hitreje prišli skozi terminal od prijave do udobnega komercialnega in poslovnega prostora ter prostora pred odhodom na letalo. Fraportu Slovenija pa terminal prinaša tudi dolgoročni razvoj in konkurenčnost glede na ostala letališča, je prepričan Skobir.

Širitvi terminala sledi tudi vsa logistika in odprema letal, prenavlja se celotna informatika in posodabljajo sredstva za odpremo potnikov, prtljage in tovora, je napovedal Skobir in dodal, da je Fraport Slovenija v zelo velikem investicijskem ciklu, ki je v tem in prihodnjih letih vreden več kot 40 milijonov evrov.

letališče brnik | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Sama izgradnja terminala bo po pogodbi z izvajalcem GIC gradnje iz Rogaške Slatine stala 17,3 milijona evrov, še štiri milijone evrov pa naj bi stala oprema. Skupaj bo tako investicija presegla 21 milijonov evrov. Za investicijo je potrebnih osem javnih razpisov, od tega sta dva končana, do konca tega leta in v začetku prihodnjega pa jih bo sledilo šest – za glavno tehnološko opremo, sortirnico, varnostno ter informacijsko in komunikacijsko opremo.

Nadzor in vodenje investicije bo opravljal sam Fraport Slovenija, ki ima ekipo desetih inženirjev. Kot je povedal vodja inženiringa v Fraportu Slovenija Andrej Tominec, je njihov cilj, da terminal odprejo poleti 2021, torej pred začetkom predsedovanja Slovenije Svetu EU, ki se začne julija 2021. Temu bosta sledili še prilagoditev in prenovitev starega terminala, ki ostaja v uporabi.

Letališče bo v času gradnje nemoteno obratovalo, saj razširitev terminala pomeni praktično nov terminal oziroma novogradnjo. V tem času se bodo nekoliko spreminjali le dostopi do letališča z avtomobili, kar se je zgodilo tudi že ta mesec z zaprtjem zunanjega parkirišča, kjer bo stal nov terminal.

Adria Airways
Novice Se bo Adria reševala s hišnimi revizorji propadlega SCT?

Uredili bodo tudi park

Tega bo zaznamovala kombinacija lesa, betona in stekla. Kot napovedujejo v podjetju Plan B, kjer so izdelali arhitekturno zasnovo, bo objekt zelo prostoren in svetel. Zasnova je racionalna in umirjena ter se sklada z obstoječim kontekstom. Fasada iz stekla bo odkrivala pogled na Kamniško-Savinjske Alpe, po tleh pa bo savski prodec, ki bo dal vtis domačnosti.

Zunaj bodo uredili park. "Opazili smo, da predvsem v poletni sezoni zlasti mlajši turisti radi posedajo pod našimi drevesi. Vemo, da je potovanje stresno, tako pa se bodo lahko potniki sprostili in okrepčali, saj bomo okrepili tudi gostinsko ponudbo, pri čemer bi radi ponudili tipično slovensko hrano," je pojasnil Tominec.

Letališče Jožeta Pučnika Brnik. | Foto: STA , Foto: STA ,

Podoba letališča se v zadnjih letih korenito spreminja. Začelo se je z novo obvoznico, od izgradnje katere razvoj območja letališča poteka zelo hitro. "Vizija, ki je bila postavljena pred leti ali kar že desetletjem, da postane naše letališče malo letališko mesto, pa sedaj dobiva podobo," je ocenil Skobir.

Fraport Slovenija ima trenutno v teku še nekaj investicij, ki jih želi končati do konca leta, da se bo lahko v celoti osredotočil na gradnjo terminala. Marca so na letališču že odprli 6,3 milijona evrov vredno Fraportovo letalsko akademijo. V teku pa so še 1,7 milijona evrov vredno urejanje notranjega cestnega omrežja, ureditev 700 tisoč evrov vrednega hangarja za oskrbo letal, gradnja 1,5 milijona evrov vrednega centralnega energetskega objekta ter milijon evrov vredni obnova in razširitev prostorov letaliških gasilcev.

letališče Brnik
Novice Zaradi sumljivega kovčka začasno zaprli letališče na Brniku #foto
Nov logistični center Cargo-partnerja že zgrajen

Gradnja novega logističnega centra mednarodnega logističnega velikana Cargo-partner v neposredni bližini brniškega letališča, ki se je začela lani avgusta, je zaključena. Objekt obsega 25 tisoč kvadratnih metrov skladiščnih površin in štiri tisoč kvadratnih metrov poslovnih prostorov.

Gre za enega od največjih logističnih centrov v regiji, iz katerega bodo oskrbovali naročnike v srednji in jugovzhodni Evropi. Center v skladiščnem delu obsega 44 nakladalnih in 20 tisoč paletnih mest. Na začetku naj bi v novem centru delo dobilo 130 zaposlenih. Kljub zahtevnosti in velikosti objekta je bila gradnja zaključena v enajstih mesecih, vključno s pridobitvijo uporabnega dovoljenja.
Ne spreglejte