Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
31. 12. 2018,
13.24

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,55

13

Natisni članek

droge Srbija Koper zapor

Ponedeljek, 31. 12. 2018, 13.24

5 let, 3 mesece

Razkrite podrobnosti pobega iz koprskega zapora #video

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,55

13

Ob sobotnem jutranjem bujenju in deljenju zajtrka v koprskem zaporu je bilo ugotovljeno, da pripornikov ni v sobi. Pobegnila sta ponoči okoli 3.30, so sporočili iz uprave za izvrševanje kazenskih sankcij. Prve ugotovitve kažejo, da je bil nadzor pravosodnih policistov v nočni izmeni pomanjkljiv.

V soboto sta iz koprskega zapora v zgodnjih jutranjih urah pobegnila pripornika Dragan Milosavljević in Damjan Mitrović. V koprskem priporu sta bila od 26. avgusta oziroma od 12. septembra. Oba sta po srbski zakonodaji obtožena neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, zaradi česar je Srbija zahtevala njuno izročitev. Pripornik Milosavljević je osumljen tudi kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja slovenske meje.

Zapornika
Novice Zmota policije: še vedno iščejo oba pobegla pripornika

S pomočjo rjuh sta se spustila na notranje dvorišče zapora

Pripornika sta pobegnila tako, da sta prežagala rešetke na oknu in jih najverjetneje s pomočjo pohištva v sobi upognila do te mere, da sta lahko splezala skozi odprtino. S pomočjo vrvi, spletene iz rjuh, sta se spustila na notranje dvorišče zapora, nato pa se s pomočjo zabojnikov za smeti in vrvi povzpela prek rezilne žice na streho tovornega vhoda.

Od tam sta se s pomočjo prirejene vrvi spustila prek zunanjega zida na cesto pri tovornem vhodu, pojasnjujejo v upravi za izvrševaje kazenskih sankcij. V času pobega je bilo v zavodu toliko pravosodnih policistov, kot jih predvideva načrt varovanja, zagotavljajo v upravi. Slabo uro pred pobegom so opravili obhod območja, kjer se je kasneje zgodil pobeg.

Koprski zapor
Novice V Kopru iz zapora pobegnila zapornika. Ste ju videli? #foto

Pripornika pobeg skrbno načrtovala

V koprskem zaporu so opravili rekonstrukcijo dogodka, po kateri so ugotovili, da sta pripornika pobeg skrbno načrtovala ter natančno preverila tudi aktivnosti in postopke pravosodnih policistov v nočnem času. Prve ugotovitve kažejo na to, da je bil nadzor pravosodnih policistov v nočni izmeni pomanjkljiv.

V 15 letih delovanja novega Zavoda za prestajanje kazni zapora Koper je to prvi pobeg. Do zdaj nikoli ni bilo odkritih prerezanih rešetk, ugotovljene so bile le manjše odrgnine in druge priprave na pobeg, kar pa so pravosodni policisti vedno pravočasno odkrili in preprečili pobeg.

Generalni direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij je že imenoval posebno komisijo, ki bo ugotavljala okoliščine pobega in morebitno odgovornost zaposlenih.

Letos štirje poskusi pobega

Letos so v slovenskih zaporih našteli štiri poskuse bega iz zaprtih delov zavodov, ki so jih zaposleni uspešno preprečili. Poleg koprskega pobega pripornikov se je letos zgodil še pobeg obsojenca iz Zavoda za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje, ki je bil po razpisu tiralice priveden na nadaljnje prestajanje zaporne kazni. V primerih begov zaprtih oseb je o tem vedno obveščena policija, ki ukrepa skladno s svojimi pristojnostmi.

Ne spreglejte