Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 11. 2022,
21.37

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,34

20

Natisni članek

Xi Jinping Kitajska Kanada Justin Trudeau

Sreda, 16. 11. 2022, 21.37

1 leto, 5 mesecev

Neprijeten pogovor, ki se ga bosta oba voditelja še dolgo spominjala #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,34

20

Na spletu so se pojavili posnetki krajšega pogovora med kitajskim predsednikom Ši Džinpingom in kanadskim predsednikom vlade Justinom Trudeaujem ob robu konference G20 na Baliju. Kot je razvidno, je bil kitajski predsednik Ši precej razočaran, da so podrobnosti njunega srečanja, ki je potekalo dan prej, pricurljale v medije.

Kanadski mediji so poročali, da je Trudeau Šiju med njunimi prvimi pogovori po več kot treh letih izrazil "resne pomisleke" zaradi domnevnega vmešavanja Kitajske v kanadske notranje zadeve. Ottawa je namreč v zadnjih tednih po letih napetih odnosov med državama obtožila kitajsko vlado vmešavanja v njene demokratične institucije in pravosodni sistem, poroča DailyMail.

Ob srečanju Trudeauja in Šija je drugi svojo jezo poskušal prikriti z nasmehom, kanadski novinarji pa so posneli, kako je vedno bolj osuplemu Trudeauju rekel: "Vse, o čemer sva včeraj razpravljala, je pricurljalo v časopise in to ni primerno."

Jean-Pierre Grallet
Novice Še en nekdanji francoski nadškof priznal spolno zlorabo

Trudeauju je zmanjkalo besed in je besedam Šija le prikimal, medtem ko je Ši nadaljeval svoje tarnanje prek prevajalca. Kitajski predsednik je ostro pogledal Trudeauja in dodal: "In pogovor ni potekal tako."

"V Kanadi verjamemo v svoboden, odprt in odkrit dialog, ki ga bomo imeli še naprej," je odvrnil kanadski premier in dodal: "Še naprej si bomo prizadevali za konstruktivno sodelovanje, vendar bodo obstajale nekatere stvari, o katerih se ne bomo strinjali."

"Najprej za to ustvarimo razmere," je dodal Ši Džinping, čemur je kanadski premier le prikimal, po koncu pogovora pa zapustil prostor.

Novice Turško sodišče televizijskega evangelista obsodilo na več tisoč let zapora
Trudeau: Kitajska se agresivno igra z našo demokracijo
Kitajska se agresivno igra s kanadsko demokracijo in državnimi institucijami, zato smo sprejeli pomembne ukrepe za okrepitev volilnih procesov, je v ponedeljek opozoril kanadski premier Justin Trudeau. Njegove izjave sledijo poročanju medijev o tujem vmešavanju na nedavnih volitvah v državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Sprejeli smo pomembne ukrepe za okrepitev integritete naših volilnih procesov in sistemov. Še naprej bomo vlagali v boj proti vmešavanju v volitve, proti tujemu vmešavanju v našo demokracijo in institucije," je na novinarski konferenci dejal Trudeau.

Njegove izjave sledijo poročanju lokalne televizijske postaje Global News o kitajskem financiranju tajne mreže kandidatov na nedavnih volitvah v državi. Global News je namreč, ob sklicevanju na neimenovane vire, poročal, da je obveščevalna služba Trudeaujevi vladi sporočila, da si Kitajska prizadeva vplivati na njen demokratični proces ali pa ga spodkopati.

Peking naj bi prek ontarijskega zakonodajalca in drugih uradnikov usmerjal prenose finančnih sredstev najmanj enajstim kandidatom na zveznih volitvah in kitajskim agentom, ki so delali kot sodelavci v njihovih kampanjah. Prav tako naj bi si Kitajska prizadevala namestiti svoje agente v pisarne članov parlamenta.

Že prejšnji mesec pa je kanadska policija sprožila preiskavo poročila o kriminalnih dejavnostih v zvezi z domnevnimi kitajskimi policijskimi postajami. Po navedbah nevladne organizacije Safeguard Defenders s sedežem v Španiji naj bi Peking policijske postaje uporabljal za izvajanje operacij prepričevanja, katerih cilj je prisiliti osebe, ki naj bi nasprotovale kitajskemu režimu, da se vrnejo domov.

Glede na ugotovitve poročila naj bi uradi za javno varnost iz dveh kitajskih provinc ustanovili kar 54 policijskih postaj na petih celinah in v 21 državah. Večina jih je v Evropi, od tega devet v Španiji, štiri v Italiji in tri v Veliki Britaniji.

"Kitajske ne zanimajo notranje zadeve Kanade"

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Džao Lijian pa je danes na redni novinarski konferenci povedal, da Kitajske ne zanimajo notranje zadeve Kanade. "Odnosi med državami lahko temeljijo le na vzajemnem spoštovanju, enakosti in vzajemni koristi. Odnosi med Kitajsko in Kanado niso nobena izjema. Kanada pa bi morala prenehati s pripombami, ki škodujejo medsebojnim odnosom," je dodal. STA
Volilni štab Nataše Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva na avstrijski ORF razburila Narodni svet koroških Slovencev
Ne spreglejte