SiolNET. Novice Slovenija
3,78

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Razbili kriminalno združbo, ki bi državo oškodovala za 6,8 milijona evrov

3,78

termometer

Tobak
Zaključne preiskovalne aktivnosti so del širše preiskave, ki je od leta 2020 potekala v Franciji. Foto: FURS

Policija in finančna uprava (Furs) sta, ob pomoči francoskih varnostnih organov in Europola, uspešno končali eno izmed najobsežnejših akcij na področju nezakonite proizvodnje tobačnih izdelkov v Sloveniji do zdaj. Razkrita je bila mednarodna hudodelska združba, ki je na območju Slovenije nezakonito proizvajala tobačne izdelke in jih tihotapila po Evropski uniji, glavni ciljni trg pa je bila Francija. Kriminalna združba bi državo oškodovala za 6,8 milijona evrov. 

Zasegli so več kot 17 ton tobaka v zdrobljenih listih, več kot 21 ton drobno rezanega tobaka, stroje in drug material za nezakonito proizvodnjo, so sporočili s Fursa. 

Iz Slovenije nezakonito po EU, ciljni trg Francija

Zaključne preiskovalne aktivnosti so del širše preiskave, ki je od leta 2020 potekala v Franciji. Francoski varnostni organi so preiskovali mednarodno hudodelsko združbo, ki je iz Slovenije in Poljske na njihovem območju, zaradi nadaljnje nezakonite prodaje, dostavljala ponarejene cigarete. Pri tem so ugotovili, da so najmanj štiri dostave v skupni teži 30 ton cigaret dostavili člani hudodelske združbe iz Slovenije s tovornimi vozili slovenskih podjetij.

Hišne preiskave v Mariboru, Celju in Ljubljani

Okrožno sodišče v Mariboru je izdalo več odredb za izvedbo prikritih preiskovalnih ukrepov, na podlagi katerih so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor zbirali dokaze o navedenih kaznivih dejanjih. Pri tem so bile v tesnem sodelovanju s Fursom zaznane lokacije, za katere je obstajal sum, da se v njih skladišči in nezakonito proizvaja tobačne izdelke.

Na podlagi odredb za hišne preiskave Okrožnega sodišča v Mariboru so bile v tem tednu izvedene zaključne preiskovalne aktivnosti in opravljene hišne preiskave na 11 naslovih na območju policijskih uprav Maribor, Celje in Ljubljana. Pri teh je sodelovalo več policistov in kriminalistov z različnih policijskih uprav, večje število predstavnikov Fursa, predstavniki varnostnih in pravosodnih organov Francije ter predstavnik Europola, ki je koordiniral delo različnih organov.

Zasegli več kot 26 ton tobaka

V hišnih preiskavah sta bila odkrita dva nezakonita proizvodna obrata tobačnih izdelkov. V skupni preiskavi zoper hudodelsko združbo sta policija in Furs 25. januarja po prvih podatkih zasegla več kot 26 ton tobaka.

Zaseženih je bilo več kot 17 ton tobaka v zdrobljenih listih in več kot devet ton drobno rezanega tobaka, 29 milijonov filtrov za cigarete, dva stroja za drobno rezanje tobaka, en stroj za drobljenje tobačnih listov, en stroj za izdelavo cigaret, deset ton cigaretnih škatel, en viličar ter elektronske naprave in dokumentacija. Furs je navedeni hudodelski združbi že v novembru 2021 zasegel skoraj 12 ton drobno rezanega tobaka.

Državo bi oškodovali za 6,8 milijona evrov

Na črnem trgu, kamor so bili izdelki namenjeni, bi s prodajo cigaret, izdelanih iz skupne količine zaseženega tobaka pri hudodelski združbi, državni proračun prikrajšali za okoli 6,8  milijona evrov, skupno pa bi s prodajo navedenih tobačnih izdelkov pridobili protipravno premoženjsko korist v višini okrog 11,6 milijona evrov.

Na podlagi Evropskega naloga za prijetje (ENPP) sta bila v Republiki Sloveniji in Republiki Hrvaški prijeta dva člana mednarodne organizirane hudodelske združbe. Na podlagi izvedenih aktivnosti so bili zbrani dokazi za kazniva dejanja, ki jih obravnavajo francoski pravosodni organi, v preiskavi pa so bili zaznani tudi razlogi za sum, da so člani hudodelske združbe izvajali kazniva dejanja davčne zatajitve. Mariborski kriminalisti nadaljujejo zbiranje obvestil in bodo o ugotovitvah obvestili  pristojno državno tožilstvo. Za kaznivo dejanje davčne zatajitve je predpisana kazen zapora od enega do osmih let, če je dejanje storjeno v hudodelski združbi, pa od treh do dvanajstih let.

Ploče Novice Iz Dubaja na Hrvaško pretihotapili 90 ton cigaret

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin