Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 11. 2013,
16.51

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

rak prostata

Petek, 29. 11. 2013, 16.51

5 let, 4 mesece

Rak prostate, najpogostejši rak pri moških

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Rak prostate je med moškimi v porastu in je najpogostejša oblika raka med moško populacijo.

Podatki iz registra raka kažejo, da je leta 2010 v Sloveniji za rakom prostate na novo zbolelo 1267 moških, umrlo pa jih je 361. Več kot polovica bolnikov zboli v starosti med 60 in 74 let, bolezen pa je pred 50. letom zelo redka.

Kje so vzroki za nastanek bolezni? Vzroki za nastanek raka prostate še niso poznani. Kot glavne dejavnike tveganja strokovnjaki navajajo starost, raso in dednost. Izpostavljajo predvsem dednost, saj ima pri kar 21 odstotkih bolnikov raka prostate že eden od svojcev. Dvakrat večja verjetnost za razvoj raka prostate je v družinah s to boleznijo v prvi generaciji in kar devetkrat večja pri tistih, ki so imeli to bolezen v prejšnjih dveh generacijah.

Mogoči dejavniki so sicer še hormonski status, spolna aktivnost, vpliv okolja in prehrana.

V Sloveniji dve vrsti zdravljenja Na Onkološkem inštitutu navajajo, da je bilo petletno relativno preživetje bolnikov, zbolelih za rakom prostate, v letih 2005–2009 91-odstotno. Bolniki imajo sicer na voljo dve vrsti zdravljenja: kirurško ter zdravljenje z obsevanjem.

V Sloveniji se po navedbah Onkološkega inštituta za zdravljenje z obsevanjem odloča izjemno malo bolnikov, manj kot deset odstotkov, medtem ko sta v ZDA in nekaterih evropskih državah ti obliki zdravljenja približno izenačeni. Problem je namreč, da bolniki ne dobijo celovite informacije o možnostih zdravljenja, saj v Sloveniji ni uroloških centrov, kot jih poznajo ponekod v tujini, kjer bi dobili celostno obravnavo in tudi vse informacije na enem mestu.

Pomembna je preventiva Za preventivo pred raki urogenitalnega trakta, med katere spada tudi rak prostate, je pomemben predvsem zdrav življenjski slog, kar pomeni nekajenje, vzdrževanje normalne telesne teže in primerna telesna dejavnost. Priporočeno je tudi, da moški po 45. letu starosti enkrat letno opravijo preventivni pregled prostate.

Sicer pa na Onkološkem inštitutu bolnikom poskušajo ponuditi več javno dostopnih informacij o zdravljenju z obsevanjem pri raku prostate. V ta namen so v pomoč bolnikom, ki se zdravijo z obsevanjem, pripravili brošuro in je dostopna tudi na spletni strani.

Ne spreglejte