Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 8. 2019,
13.43

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

2

Natisni članek

fekalije kopanje Žusterna

Torek, 6. 8. 2019, 13.43

4 leta, 8 mesecev

Prvi rezultati preverjanja kanalizacijskega sistema v Žusterni znani v sredo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

2

Žusterna | Foto STA

Foto: STA

V komunalnem podjetju Marjetica Koper so v ponedeljek zjutraj začeli preverjanje problematičnega kraka kanalizacijskega sistema na območju Žusterne, kjer je minuli petek prišlo do fekalnega onesnaženja morja. Prvi rezultati preverjanja naj bi bili znani v sredo. Takrat naj bi na tem delu obale spet omogočili tudi kopanje. Arso medtem še vedno odsvetuje kopanje v kopališču Žusterna in na odseku do Moleta.

Pregleda so se v koprskem komunalnem podjetju lotili po onesnaženju kopalnih voda, ki ga je povzročilo izlitje odpadne vode iz bližnje fekalne kanalizacije v hudournik, ki se izteka v morje. Do tega je prišlo med čiščenjem zamašenega kanalizacijskega jaška v neposredni bližini hudournika.

Z agencije za okolje (Arso) so ob tem sporočili, da zaradi večkratnega povečanja števila bakterij Escherichia coli na iztoku hudournika še vedno odsvetujejo kopanje tako v kopališču Žusterna kot tudi na odseku od kopališča do vključno mandrača Molet.

Medtem ko rezultati ponedeljkovega izrednega monitoringa kakovosti vode kažejo, da na nobenem od območij ni več prisotnih intestinalnih enterokokov, se je namreč v primerjavi z nedeljskimi vzorci spet povečala prisotnost prej omenjenih bakterij pri iztoku Žusterna.

Preverjali bodo črne priključke na kanalizacijski sistem

Meritve, onesnaženje, žusterna | Foto: Arso Foto: Arso Kopanje na omenjenem območju od kopališča Žusterna do kopališča Mandrač Molet naj bi ob postopnem izboljševanju kakovosti vode v zadnjih dneh predvidoma spet omogočili v sredo.

V koprski Marjetici so sicer napovedali, da bodo v sredo začeli še s pregledom meteornega sistema odpadnih voda. Ker gre za večje območje, kamor gravitirajo trije hudourniki, ocenjujejo, da bo pregled trajal 14 dni. V sklopu tega pregleda bodo preverjali tudi prisotnost morebitnih črnih priključkov na kanalizacijski sistem.

V Marjetici so obenem potrdili, da so v soboto v omenjenem kraku našli stiropor, ki bi lahko ponovno povzročil zamašitev in odtekanje fekalij v hudournik. Sosledje dogodkov sicer po njihovem nakazuje, da bi to in zamašitev kanalizacijskega jaška z večjim tekstilnim predmetom lahko bila povezana.

Meritve, onesnaženje, žusterna
Novice V Žusterni še naprej plapola rdeča zastava, številni kopalci opozoril ne upoštevajo #video

Bržan: Naključja so redka

Bolj odločen je bil koprski župan Aleš Bržan, ki je v ponedeljek na svojem uradnem profilu na Facebooku zapisal: "Naključja so redka, ko se ponavljajo, se moramo resno zamisliti."

Na koprski občini so prav tako v ponedeljek med drugim opozorili, da se je v zadnjem času povečalo število nedovoljenih posegov v mestno infrastrukturo. Med drugim so pristojne službe večkrat zaznale, da so šobe za zalivanje zelenic obrnjene v napačno smer, zraven praznega koša za smeti so odpadki, ki so malomarno odvrženi na tla, pojavljajo se zamašeni kanalizacijski jaški. Pristojne službe bodo zato o vseh morebitnih nedovoljenih posegih v mestno infrastrukturo dosledno obveščale organe pregona.

Bržan je v zvezi s tem dogajanjem na Facebooku zapisal še, da je teh in drugih naključij odločno preveč: "Morda bi se lahko avtorji naključij zamislili, ali s takšnimi dejanji res škodujete občinskemu vodstvu ali predvsem sebi in ostalim občanom."

Na koprski policijski upravi so tako povedali, da v zvezi z izlitjem neznane snovi v morje pri Žusterni že preverjajo sum storitve kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja, pri tem pa niso mogli napovedati, kdaj bodo preiskavo sklenili.

Ne spreglejte