SiolNET. Novice Slovenija
5,71

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Sloveniji potrdili štiri primere okužbe z omikronom #video

5,71

termometer

"Lahko povem, da smo v zadnjem presejalnem testiranju ugotovili štiri vzorce, v katerih smo z analizo virusnega genoma nedvomno dokazali, da gre za različico omikron, ki je v Evropi že precej razširjena," je najnovejše podrobnosti o omikornu v Sloveniji na današnji vladni novinarski konferenci predstavil predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij Miroslav Petrovec. "Odkritje omikrona lahko celo napoveduje nov val," pa je poudaril minister za zdravje Janez Poklukar.

Osebe so se z omikronom okužile med 29. novembrom in 6. decembrom. "V tem trenutku lahko povem še, da so vse štiri osebe z območja Ljubljane, še vedno v preiskavi, vse pa so testirali v okviru ZD na Metelkovi v Ljubljani," je dodal Miroslav Petrovec

Za enega od okuženih je verjetno, da gre za osebo, ki je v preteklosti že prebolela covid-19, je še poudaril in dodal: "Pred nami so, žal, verjetno težki dnevi, verjetno je lahko okužba razširjena bolj, kot kažejo prva dejstva," je še opozoril Petrovec in pozval k cepljenju.

"Odkritje omikrona lahko celo napoveduje nov val," pa je poudaril minister za zdravje Janez Poklukar.

Število bolnikov pada prepočasi, sapo izgublja tudi dnevno padanje števila okuženih 

Kazalniki obremenjenosti bolnišnic kažejo, da imamo danes v bolnišnicah 235 bolnikov v enotah intenzivne terapije, med njimi je 83 odstotkov necepljenih. Od 817 covidnih bolnikov na navadnih oddelkih je necepljenih 71 odstotkov. "Če bi bili danes ustrezno precepljeni, bi imeli v intenzivah od 40 do 70 hospitaliziranih oseb s covid-19, v bolnišnicah pa na navadnih covidnih oddelkih od 200 do 300 bolnikov. Zato še enkrat več prošnja in poziv, da pristopimo k cepljenju," je ob tem poudaril Poklukar.

"V zadnjih dneh padanje dnevnega števila okužb pomembno izgublja sapo," je še dejal Poklukar in to ponazoril s številkami. "Če vemo, da se je v prejšnjih treh tednih dnevno število okuženih glede na isti dan predhodnega tedna zmanjševalo za od 20 do 30 odstotkov, zadnja dva dneva oz. zadnje tri dni pa imamo od 10- do 20-odstotni padec, v povprečju je ta 15-odstoten, me vse to močno skrbi."

"Slovenija se je danes uvrstila na seznam držav, v katerih so potrdili primer okužbe z novo koronavirusno različico omikron," je novico na današnji seji DZ Slovencem prvi sporočil predsednik vlade Janez Janša

Omikron so za zdaj v Evropi potrdili pretežno pri uvoženih primerih, zbolevanja po okužbi pa večinoma niso bila težka, poroča STA. Tudi učinkovitost delovanja cepiv proti covid-19 na novo različico še ni znana. Prvi rezultati kažejo, da bi lahko učinkovala slabše. "Podatki so različni in za zdaj težko govorimo o učinkovitosti cepiva, sploh pri težjem poteku bolezni," je ob tem pojasnila Marta Grčič Vitek

Janez Janša Novice Omikron potrdili tudi v Sloveniji #video

Cepljenje otrok smiselno in priporočljivo 

Po ponedeljkovem sestanku posvetovalne skupine za cepljenje je Grgič Vitkova predstavila tudi smernice in priporočila za cepljenje otrok proti covid-19. 

"Cepljenje posebej priporočamo za rizične otroke, torej kronične bolnike in tiste, ki s takimi osebami živijo. Prav tako je cepljenje smiselno za vse druge otroke," je dejala. Preostala navodila in priporočila bodo straši dobili pri pediatrih, je dodala.

Poživitveni odmerek prej, veljavnost covidnega potrdila 270 dni 

Novost je tudi priporočilo za poživitveni odmerek, ki ga lahko po odločitvi Eme (Evropske agencije za zdravila) posameznik dobi prej kot v šestih mesecih. "Po novem za priporočilo velja, da se poživitveni odmerek priporoča po šestih mesecih, najkrajši presledek med osnovnim in poživitvenim odmerkom pa je tri mesece," je še pojasnila Grgič Vitkova."A kako bomo to uredili v državi, še ni znano, o tem še teče razprava, tudi na ravni Evropske unije," je dodala. 

Nova bo tudi omejitev veljavnosti digitalnega covidnega potrdila za osebe, cepljene z osnovno shemo, in sicer na 270 dni. "Po 270 dneh bi torej certifikat prenehal veljati in bi bil potreben poživitveni odmerek," je še pojasnila nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ. 

omikron Novice Na Norveškem panika zaradi omikrona omikron Novice Omikron terjal prvo življenje v Veliki Britaniji omikron Novice Omikron: države že razmišljajo o zaostrovanju ukrepov #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin