Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 12. 2021,
7.53

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,00

17

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus omikron Norveška

Torek, 14. 12. 2021, 7.53

2 leti, 4 mesece

Na Norveškem panika zaradi omikrona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,00

17

omikron | Foto Guliverimage/Imago Lifestyle

Foto: Guliverimage/Imago Lifestyle

"Če vlada ne bo uvedla novih ukrepov, bo na Norveškem vsak dan od 90 pa vse do 300 tisoč novih okužb," trdijo na norveškem inštitutu za javno zdravje. Nizozemska pa bo prihodnji teden zaradi skrbi, ki jih povzroča omikron, zaprla osnovne šole in podaljšala zaprtje javnega življenja v nočnih urah.

"Norveška bo sprejela dodatne ukrepe in pospešila tempo cepljenja prebivalstva zaradi nove različice omikron," je včeraj napovedal norveški zunanji minister Jonas Gahr Stoere, poroča Reuters. V tokratnem že četrtem paketu novih ukrepov v zadnjih 14 dneh je norveška vlada med drugim prepovedala alkoholne pijače v barih in restavracijah. Zapirajo se tudi fitnes centri in javni bazeni, strožja pravila glede nošenja mask in razdalje pa Norvežani uvajajo v šolah. "Ni dvoma, da je nova različica spremenila pravila. Zato moramo ukrepati takoj," je pojasnil Stoere.

Omikron bo prevladal že ta teden

"Če vlada ne bo uvedla novih ukrepov, bo na Norveškem vsak dan od 90 pa vse do 300 tisoč novih okužb," pa so ukrepe vlade podprli na norveškem inštitutu za javno zdravje. Norvežanov je sicer približno 5,4 milijona. Omikron bo po napovedih omenjenega inštituta postal prevladujoča različica ta teden, število dnevno potrjenih novih okužb naj bi preseglo deset tisoč. Včeraj so potrdili skoraj osem tisoč novih primerov okužbe z boleznijo covid-19.

Na pomoč prihaja vojska

Da bi pospešili cepljenje prebivalstva (trenutno je polno cepljenih 71 odstotkov ljudi), je vlada na pomoč poklicala vojsko. Norvežani so tudi napovedali, da bodo zaradi omikrona ponudili možnost poživitvenega odmerka vsem osebam, starejšim od 40 let. Zmanjšali so tudi obdobje med odmerki s šestih na štiri mesece in pol.

Nizozemska zaradi omikrona zapira osnovne šole

Nizozemska bo prihodnji teden zaradi skrbi, ki jih povzroča nova koronavirusna različica omikron, zaprla osnovne šole in podaljšala zaprtje javnega življenja v nočnih urah, je danes napovedal nizozemski premier Mark Rutte, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skrbi jih, da bi otroci okužili sorodnike

Šole se bodo zaprle že 20. decembra, ne za božič, 25. decembra, saj nizozemsko vlado skrbi, da bi lahko otroci, med katerimi je najvišja stopnja okužb z novim koronavirusom, okužili starejše sorodnike.

"To očitno ni veselo sporočilo, ki smo ga pričakovali, ko se bliža božič. A ni presenečenje," je na novinarski konferenci utemeljil Rutte. "Ne moremo prezreti opozorilnih znakov o različici omikron," je dodal.

Nizozemska vlada se je prav tako odločila, da bo do 14. januarja podaljšala protikoronske ukrepe, kar pomeni, da morajo biti trgovine, bari in restavracije zaprte vsak dan med 17. in 5. uro, ljudje pa lahko doma sprejmejo le štiri goste. Omenjeni ukrepi so začeli veljati 28. novembra za začetno obdobje treh tednov.

Največja incidenca okužb med osnovnošolskimi otroki

Nizozemski inštitut za javno zdravje RIVM je pred zaostritvijo ukrepov prav danes sporočil, da je incidenca okužb z novim koronavirusom na 100 tisoč ljudi največja med osnovnošolskimi otroki.

Nizozemska vlada je pojasnila, da se je odločila za predčasno zaprtje šole po nasvetu strokovnjakov za pandemijo, saj "zdaj obstaja velika zaskrbljenost zaradi različice omikron, ki se hitro širi".

"Ker se božične počitnice letos začnejo neposredno z božičem, bi lahko otroci nevede okužili svoje starejše sorodnike, kar bi povzročilo prevelik pritisk na oskrbo," je še dodala nizozemska vlada.

Protikoronski ukrepi nizozemske vlade so sicer vse bolj nepriljubljeni. V številnih mestih, vključno z Rotterdamom in Haagom, so novembra pripravili več protestov. V Rotterdamu je bilo v streljanju policije med izgredi ranjenih pet ljudi.

Korona. Cepljenje. Maske. Zaprtje Covid. PCT. Testiranje.
Novice Znano je: toliko novih okužb so potrdili v ponedeljek
Manchester United
Sportal Rekordno število okužb, največ težav imajo pri Manchester Unitedu
Cepljenje otrok.
Novice Cepljenje proti covid-19 posebej priporočajo otrokom s kroničnimi boleznimi
Korona. Cepljenje. Maske. Zaprtje Covid. PCT. Testiranje.
Novice Laži, preklete laži in statistika: smrtnost je med cepljenimi veliko nižja
Ne spreglejte