Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 3. 2024,
10.28

Osveženo pred

1 mesec

Oglasno sporočilo

Natisni članek

vožnja z vlakom Slovenija Avstrija Vožnja vlak PR članek

Torek, 19. 3. 2024, 10.28

1 mesec

Prva vožnja novega vlaka SŽ v Avstrijo: vsak dan 12 novih direktnih povezav

Oglasno sporočilo

Slovenske železnice (SŽ) so 21. marca za potnike vzpostavile 12 dodatnih direktnih povezav (šest parov vlakov) med Slovenijo in Avstrijo. Prvič v zgodovini so tako novi sodobni vlaki SŽ, flirt proizvajalca Stadler, zapeljali v Avstrijo in s tem pomembno izboljšali ponudbo za potnike. Slovenija je od zdaj z Avstrijo povezana s kar 38 dnevnimi vlakovnimi povezavami v obe smeri. S tem se za potnike izboljšuje ponudba varnih, sodobnih in okolju prijaznih prevozov z vlaki. Pri prevozu potnikov SŽ porabijo povprečno skoraj petkrat manj energije na potnika kot v povprečju v cestnem avtomobilskem prometu.

ZEL24-2947_Ljubljana-Graz_mk_P-XL | Foto: SŽ, d.o.o. Foto: SŽ, d.o.o.

Med Slovenijo in Avstrijo od 21. marca vozi šest dodatnih parov direktnih vlakov, in sicer z novimi, sodobnimi garniturami stadler flirt. Do Gradca in nazaj vozijo trije pari novih vlakov. En par direktnih vlakov vozi na relaciji Ljubljana–Gradec, en par na relaciji Maribor–Gradec in en na relaciji Pragersko– Maribor–Gradec. Oba para vlakov iz Maribora in Pragerskega imata povezavo tudi z Ljubljano. Trije pari direktnih vlakov pa od 21. marca prav tako vsak dan vozijo med Ljubljano in Beljakom.

Začetek voženj novih vlakov SŽ v Avstrijo so na dan prve vožnje simbolično odprli na železniški postaji Ljubljana ob prisotnosti magistre Darje Kocjan, direktorice SŽ - PP, ter Kurta Bauerja, predstavnika avstrijskih železnic in vodje službe Fernverkehr & New Rail Business pri ÖBB.

Fotogalerija
1 / 2

Direktorica SŽ - Potniškega prometa magistra Darja Kocjan je ob tem poudarila dobro sodelovanje z avstrijskimi železnicami, rast števila prepeljanih potnikov v mednarodnem prometu in nadaljnje širjenje povezav: "Veseli me, da bodo naši novi sodobni vlaki danes prvič zapeljali potnike v Avstrijo. Velika hvala tudi avstrijskim železnicam ÖBB, s katerimi SŽ res izjemno dobro sodelujemo. Rezultat sodelovanja je tudi šest parov vlakov, ki so od danes naprej vsakodnevno na voljo z novimi vlaki SŽ z garniturami stadler flirt. Slovenija je od zdaj povezana z Avstrijo s kar 38 dnevnimi povezavami v obe smeri. Število potnikov v mednarodnem prometu raste, najbolj v prometu z Avstrijo. V obsegu mednarodnega potniškega prometa SŽ je promet z Avstrijo na prvem mestu. In verjamem, da se bo trend rasti nadaljeval, da je železnica naša trajnostna prihodnost."

Poudarila je tudi pomen novih povezav z vlaki SŽ za okolje: "Raba energije in ogljični odtis sta za nas na SŽ zelo pomembna kazalnika. V preteklem letu je naš ogljični odtis znašal 31 gCO2e/PKM. Pri prevozu potnikov tako porabimo povprečno skoraj petkrat manj energije na potnika, kot je porabljene v cestnem avtomobilskem prometu. Vzpostavljanje in ohranjanje povezav v mednarodnem prometu nam je v potniškem prometu zelo pomembno tako zaradi potnikov kot tudi zaradi okolja. Glede na številna investicijska dela in boljše infrastrukturne pogoje, ki nas čakajo po končanih delih, se tudi v mednarodnem prometu obeta veliko možnosti za nove in še boljše povezave."

Prednosti povezav z novimi vlaki SŽ za potnike in okolje je na dogodku izpostavil tudi predstavnik avstrijskih železnic Kurt Bauer, vodja oddelka Fernverkehr & New Rail Business pri ÖBB: "Skupaj s partnerjem SŽ postavljamo nove standarde v mednarodnem prometu med Avstrijo in Slovenijo z uporabo sodobnega vlaka flirt znamke Stadler. Postopno želimo vzpostaviti enourni interval med Gradcem in Mariborom. Z dodatnimi ukrepi za izboljšanje udobja, kot so nizkopodna zasnova, klimatske naprave in prostori za kolesa, želimo narediti potovanje z vlakom na tej relaciji za naše potnike še prijetnejše. Nova, razširjena storitev krepi dve gospodarsko in kulturno tesno povezani regiji s ponudbo zanesljive in trajnostne storitve mobilnosti."

Proga Ljubljana–Gradec je tudi turistično zelo bogata in več vlakovnih povezav pomeni tudi še več možnosti za razvoj trajnostnega turizma. Utrip turizma ob progi smo doživeli tudi na prvi vožnji z vlakom v Avstrijo. Thermana Laško, ki je zelo obiskana turistična destinacija ob progi, je potnikom pot z vlakom popestrila z animacijo njihove priljubljene maskote Vodomčkom. Kot so povedali predstavniki Thermane Laško, so z železnico zelo povezani. Njihovo rojstvo se je zgodilo namreč z začetkom gradnje železnice, ko so odkrili naravni izvir termalne vode. Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje je potnike presenetil s programom pozdrava Barbare Celjske. Kostumirana animatorja, Barbara Celjska in vitez, sta potnike popeljala v grajske čase, po čemer slavi mesto Celje, nekoč Celeia.

Fotogalerija
1 / 5

Novi vlaki SŽ proizvajalca Stadler so zelo prostorni. Vsa vrata so opremljena z izvlečnimi stopnicami, kar omogoča preprostejši vstop in izstop tudi za gibalno ovirane osebe. Na voljo je več prostora za prevoz koles, prostorni toaletni prostori, prilagojeni tudi za invalide in mlade starše – s previjalno mizo, avtomatsko klimo in velikimi panoramskimi okni. Vlaki omogočajo sodoben informacijski sistem, vtičnice za polnjenje elektronskih naprav, opremljenost s signalom Wi-Fi in s tem dostop do internetnih vsebin.

Vzpostavljanje in ohranjanje povezav v mednarodnem potniškem prometu je za SŽ zelo pomembnoPoleg obstoječih 52 novih sodobnih garnitur pričakujemo v potniškem prometu SŽ naslednje leto že prve od dodatno naročenih 20 garnitur. Za mednarodni promet pa v letu 2026 še 20 novih sodobnih vagonov in štiri električne lokomotive, kar bo še dodatno izboljšalo ponudbo in potniško izkušnjo v mednarodnem prometu.

Fotogalerija
1 / 5

Več informacij in vozni redi novih povezav med Slovenijo in Avstrijo so vam na voljo na povezavi.

Naročnik oglasnega sporočila je SŽ, d.o.o.

Ne spreglejte