Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 1. 2023,
7.09

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91

33

Natisni članek

Andrej Grah Whatmough RTV Slovenija stavka

Ponedeljek, 23. 1. 2023, 7.09

1 leto, 2 meseca

Programski svet RTVS o pobudi za razrešitev Graha Whatmougha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91

33

Andrej Grah Whatmough | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) bo na današnji seji obravnaval pobudo 12 programskih svetnikov za razrešitev Andreja Graha Whatmougha, ki je zdaj v. d. generalnega direktorja RTVS, v času vložene pobude pa je bil generalni direktor. Poleg tega je na dnevnem redu predlog finančnega načrta za letos.

Skupina programskih svetnikov s prvopodpisanim Branimirjem Pianom, v skupini pa so tudi vsi trije predstavniki zaposlenih v svetu, Andreju Grahu Whatmoughu med drugim očita, da se je kot fizična oseba prijavil za organizatorja v referendumski kampanji o noveli zakona o RTVS in da je nezakonito razrešil direktorico Televizije Slovenija Natalijo Gorščak. Poleg tega mu zamerijo, da ne zna vzpostaviti socialnega dialoga in ustrezno odgovoriti na stavkovne zahteve Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS, ki stavka že od 23. maja lani.

Grah Whatmough očitke zavrača. Glede sodelovanja v referendumski kampanji navaja, da je o videzu nasprotja interesov obvestil tako programski kot nadzorni svet, poleg tega se je iz vseh postopkov izločil, za vsa opravila iz njegove pristojnosti pa pooblastil strokovnega direktorja za področje prava. Glede razrešitve Gorščakove je opozoril, da prvostopenjska sodba še ni pravnomočna, ker se je RTVS pritožila. Vzrok za tako dolgotrajna pogajanja s sindikati pa je po njegovem mnenju mogoče iskati le na sindikalni strani, saj napredka ni bilo klub dvakratni menjavi pogajalske skupine vodstva RTVS.

Rtv je zakon
Novice Novinarski sindikat RTV Slovenija zaostruje stavko: "24. januarja ne bomo delali"

Znova je na dnevnem redu tudi predlog finančnega načrta zavoda. Na seji 19. decembra namreč niso potrdili programsko-produkcijskega načrta (PPN) zavoda za leto 2023, zato nadzorni svet o predlogu finančnega načrta dva dni kasneje sploh ni odločal, ampak je sprejel sklep o financiranju zavoda v letu 2023 po dvanajstinah. Na dopisni seji programskega sveta, ki je potekala med 20. in 28. decembrom, pa je bil PPN le sprejet.

Ne spreglejte