Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 6. 2015,
20.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Telekom Slovenije prodaja

Torek, 9. 6. 2015, 20.49

8 let

Prodaja Telekoma Slovenije: bodo nadzorniki SDH odstopili? (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po neuradnih informacijah STA naj bi bili v britanskem Cinvenu pripravljeni podaljšati rok, do katerega pričakujejo odločitev glede prodaje Telekoma Slovenije. Rok se sicer izteče jutri.

Sedemčlanski nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) pod vodstvom predsednika Sama Lozeja bo jutri predvidoma ob 17. uri ponovno odločal o prodaji Telekoma Slovenije Cinvenu. Jutri se tudi izteče rok, do katerega v Cinvenu pričakujejo odločitev glede prodaje, a kot poroča STA, so v Cinvenu pripravljeni rok podaljšati za dan ali dva. V Cinvenu so sicer optimistični, da bo Telekom Slovenije prodan, še poroča STA.

Odločitev, preložitev ali odstop? Ugibanja o razpletu zgodbe se gibajo od tega, da se bodo nadzorniki odločili ter prodajo odobrili, do tega, da bi končno odločitev znova preložili na vlado. Po informacijah Televizije Slovenija pa bi se lahko zgodilo tudi to, da bi nadzorniki, ki nasprotujejo prodaji, jutri odstopili.

Vlada je v nedeljo organom SDH naložila, da nadaljujejo postopek prodaje večinskega deleža v Telekomu Slovenije. V Cinvenu naj ne bi imeli zadržkov do dodatno postavljenih pogojev vlade glede ohranitve sedeža Telekoma v Sloveniji in prodaje družbe Soline, ki je zdaj v lasti Telekoma in upravlja park Sečoveljske soline.

Tudi Debitel in T2 Cinven po poročanju Televizije Slovenije čaka še na odobritev prodaje Telekomove hčerinske družbe v Makedoniji, dovoljenje slovenskega urada za varstvo konkurence za pripojitev Debitela ter povečevanje deleža v družbi T2.

Telekom Slovenije vreden do dve milijardi evrov? Spletna Mladina, ki se sklicuje na cenitev, ki jo je za enega od kupcev Telekoma Slovenije pripravila neka ameriška svetovalna ustanova, medtem poroča, da je Telekom Slovenije vreden skoraj dvakrat več, za kolikor ga namerava prodati vlada oziroma SDH. Po teh podatkih naj bi vrednost družbe segla do dveh milijard evrov.

Imen kupca in finančne ustanove, ki je zanj pripravila cenitev, v Mladini ne razkrivajo. A kot dodajajo, cena 110 evrov na delnico, kot jo je uspelo izpogajati Cinvenu, na podlagi pridobljene analize izhaja iz zahteve kupcev, ki bi si radi kupnino za Telekom Slovenije povrnili v štirih letih.

Srednja vrednost: 190,90 evra za delnico Analiza, ki so jo pridobili v uredništvu Mladine, vrednost telekomunikacijskega operaterja ocenjuje na od 1,44 do 2,03 milijarde evrov. V primeru srednje vrednosti 1,7 milijarde evrov bi morala cena za Telekomovo delnico znašati 190,90 evra, so izračunali.

Neuradno naj bi Cinven za delnico Telekoma ponujal 110 evrov, dodatnih 15 evrov za ugodno rešitev Telekomovih odškodninskih tožb in dodatnih pet evrov za rezultate poslovanja. V primeru cene 130 evrov za delnico bi vrednost celotnega Telekoma znašala okrog 850 milijonov evrov.

Ne spreglejte