SiolNET. Novice Slovenija
0,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prodaja knjig pada iz leta v leto, največ berejo najmlajši #video

0,13

termometer

Zadnja nacionalna raziskava kaže, da kar 58 odstotkov Slovencev na leto prebere samo eno knjigo. To po besedah direktorja založbe Sanje kažejo tudi prodajne številke slovenskih založb, ki so vsako leto nižje.

Novinarka: Veronika Lavrenčič/Video: Planet TV


Starejši svojo nepripravljenost za branje največkrat upravičujejo s kroničnim pomanjkanjem časa, so poročali v oddaji Planet Danes na Planet TV.

"Imam več knjig, kot bi jih lahko prebral," pojasnjuje obiskovalec ene od knjižnic v Ljubljani. Ko gre za bralno pismenost, povprečje dvigujejo najmlajši bralci. Številni med njimi berejo vsak dan v letu, med drugim tudi tiste knjige, ki niso obvezno čtivo za domače branje ali bralno značko.  

"Trenutno berem Lov na pošasti in podobne knjige, ker so mi všeč čarovnije. Pa tudi enciklopedije so mi všeč, čeprav sem že vse prebral," pripoveduje devetletni Maks.

Hkrati dodaja, da raje bere knjige, kot denimo gleda televizijo ali igra računalniške igrice. "Igre ne morem zaustaviti, ker bo vedno tekla naprej, medtem ko te knjiga vedno počaka na tisti strani, kjer si končal z branjem."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin