SiolNET. Novice Slovenija
0,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Problematike samomorov se je mogoče po pozivu mednarodne zveze lotiti le skupaj

0,14

termometer

ženska, žalost, depresija
Foto: Pixabay

Problematike samomorov, zaradi katerih je lani v Sloveniji umrlo skoraj 400 ljudi, se je mogoče lotiti le skupaj z vsemi, ki si prizadevajo za manj samomorov, opozarjajo strokovnjaki ob današnjem svetovnem dnevu preprečevanja samomorov. Mednarodni simbol za zavedanje, da gre za velik javnozdravstveni problem, je rumeno-oranžna pentlja.

Geslo Skupaj za preprečevanje samomora, pod katerim omenjeni svetovni dan, 10. september, tokrat poteka že tretjič, izpostavlja najpomembnejši del učinkovitega preprečevanja samomora, sodelovanje in povezovanje, piše STA.

Združevanje različnih moči je ključno za preprečevanje samomora, je v poslanici ob svetovnem dnevu zapisala Mednarodna zveza za preprečevanje samomora. Po njenih besedah je nujno sodelovanje družin, prijateljev, sodelavcev, lokalnih skupnosti, zdravstvenih strokovnjakov in vlad.

Samomor je po navedbah zveze pogosto mogoče preprečiti, pri čemer lahko sodeluje vsakdo. Prispevamo lahko k ozaveščanju o samomoru, se informiramo o vzrokih in opozorilnih znakih za samomorilno vedenje ter informacije posredujemo drugim. Nato lahko pokažemo sočutje in skrb za ljudi v stiski iz okolice, si prizadevamo za destigmatizacijo duševnih težav in nenazadnje delimo lastne izkušnje, so pozvali, piše STA.

družina narava izlet Trendi Kako vzgojiti samomorilca? #intervju

V svetu zaradi samomora vsako leto umre več kot 800 tisoč ljudi. Vsak samomor čustveno ali drugače prizadene še približno 135 oseb, ki so bile umrlemu blizu. To po besedah zveze pomeni, da je na letni ravni zaradi samomorilnega vedenja prizadetih približno 108 milijonov ljudi.

V zadnjem desetletju manj samomorov

V Sloveniji je lani zaradi samomora umrlo 394 ljudi, 41 več kot leto prej, vendar pa je v zadnjem desetletju očiten trend zmanjševanja števila samomorov, saj jih je bilo leta 2009 kar 448, piše STA.

Po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje moški zaradi samomora umirajo približno štirikrat pogosteje kot ženske. Razlike so tudi med vzhodnim in zahodnim delom države, saj je samomorov več na vzhodu. V primerjavi z mednarodnim povprečjem v Sloveniji izstopa tudi visok količnik samomorov, torej umrlih zaradi samomora na 100 tisoč ljudi, med starejšimi.

Na inštitutovi območni enoti Celje pa so izpostavili, da je bil v v letih od 2009 do 2019 količnik samomora v savinjski regiji višji od slovenskega povprečja, ki znaša 20 oseb na 100 tisoč prebivalcev. Že vrsto let si prizadevajo za zmanjšanje števila samomorov in v ta namen na območni enoti od leta 2000 povezujejo različne strokovnjake, ustanove, nevladne organizacije in prostovoljce.

Začenja se kolesarska akcija

Z današnjim dnem se bo začela tudi kolesarska akcija Prekolesarimo svet, v kateri bodo sodelujoči z vsega sveta, tudi Slovenije, do 10. oktobra z združenimi močmi znova skušali prekolesariti 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje, še piše STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin