Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 11. 2017,
19.38

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,68

13

Natisni članek

Branko Šalamun deložacija stanovanje ministrstvo za notranje zadeve vojni veteran

Četrtek, 23. 11. 2017, 19.38

6 let, 5 mesecev

Primer Šalamun ni osamljen, v bitki proti deložaciji več deset nekdanjih policistov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,68

13

Žalostna zgodba veterana vojne za Slovenijo in nekdanjega policista Branka Šalamuna, ki mu kljub njegovi invalidnosti in zaslugam za osamosvojitev države grozi deportacija iz najemniškega stanovanja policije, še vedno pretresa slovensko javnost. Njegov primer še zdaleč ni osamljen, podobno usodo namreč doživlja več kot 30 upokojenih policistov.

Novinarka: Veronika Lavrenčič/Video: Planet TV


Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) pri stanovanjski problematiki Branka Šalamuna ravna v skladu z zakonom, so poročali v oddaji Planet Danes na Planet TV.

Najemne pogodbe nekdanjemu policistu niso podaljšali, ker se delavci policije, ki so zaposleni v Ljubljani, zanimajo za najem omenjenega stanovanja. Namesto tega so Šalamunu v najem ponudili stanovanje v Logatcu, ki pa ga veteran osamosvojitvene vojne zaradi svojega zdravstvenega stanja ne more sprejeti.


Preberite še:

-> Nekoč junak vojne za osamosvojitev, danes pred deložacijo iz službenega stanovanja #video


Selitev v Logatec za Šalamuna ni sprejemljiva

"Ker bi s selitvijo v Logatec ogrožal lastno življenje, sva se s sinom pozanimala, kaj to pomeni v pravnem smislu. Ugotovila sva, da bi mi stanovanje s profitno najemnimo dali v najem za eno leto," pripoveduje Šalamun.

Generalni sekretar Sindikata policistov Slovenije Žiga Planinec ugotavlja, da ministrstvo v Šalamunovem primeru ni ravnalo v nezakonito, vendar pa poudarja, da ni upoštevalo drugih okoliščin njegovega primera. "Zadeva pravno stoji, je pa prisoten tudi človeški vidik, na katerega moramo biti v teh časih še posebej pozorni," opominja Planinec. 

V Sindikatu policistov Slovenije ob tem opozarjajo, da so policisti pri stanovanjski ureditvi v slabšem položaju kot drugi zaposleni v javnem sektorju. "Če bi bila merila za vse ista, bi to še nekako sprejeli. Tako pa drugi državni organi uporabljajo pravilnike, ki zaposlenim omogočajo, da tudi po upokojitvi ostanejo v omenjenih stanovanjih," razlaga Planinec.

Veteranu vojne za Slovenijo Branku Šalamunu skupaj z njegovim 23-letnim sinom grozi deložacija iz najemniškega stanovanja v Ljubljani. | Foto: Planet TV Veteranu vojne za Slovenijo Branku Šalamunu skupaj z njegovim 23-letnim sinom grozi deložacija iz najemniškega stanovanja v Ljubljani. Foto: Planet TV

Upokojeni policisti v slabšem položaju kot drugi javni uslužbenci

Podobno meni tudi predsednik Policijskih veteranskih društev Sever Janez Portir: "Drugi javni uslužbenci, na primer tisti z ministrstva za obrambo in ministrstva za javno upravo, tako rigoroznih določil o najemu in odpovedi pogodbe nimajo."

Omenjeni pravilnik, s katerim upokojenim policistom na MNZ v najem ponujajo vseljiva stanovanja, so na ministrstvu spremenili in dopolnili junija 2017. V sindikatu policistov so bili do sprememb kritični, a njihovi predlogi za spremembe niso bili uslišani.

"Enostransko spreminjanje pravilnika je seveda dovoljeno, v tem primeru tudi legitimno, kajti ne gre za pravice iz delovnega razmerja. Ministrstvo lahko samo spreminja ta pravilnik, treba pa je upoštevati tudi človeški vidik," razlaga Planinec.

Portir: "MNZ stanovanjskega vprašanja ne rešuje proaktivno"

Na drugi strani Portir meni, da ministrstvo stanovanjskega vprašanja, s katerim se ukvarjajo že deset let, ne rešuje proaktivno.

"Država ima ogromno možnosti, da lahko te zadeve reši na drugačen način. Na koncu koncev ima Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) veliko stanovanj, ki so na prodajo. Zakaj jih ne bi namenili policiji? Če država že meni, da policiste potrebujemo in če imamo tako problematiko," je prepričan Portir.

Po podatkih sindikata policistov se je v podobni stiski kot Šalamun znašlo več kot 30 nekdanjih uslužbencev policije, večinoma gre za vojne veterane. "Včasih se nekateri ljudje, ki se srečujemo, sprašujemo, kaj smo počeli od leta 1989 do leta 1992," pripoveduje Šalamun. 

MNZ: Najem ni mogoč, če so zaposleni izkazali zanimanje za najem

Na zgodbo Branka Šalamuna so se popoldne odzvali tudi z ministrstva za notranje zadeve. Poudarili so, da je glede na 88. člen zakona o o organiziranosti in delu v policiji osnovni namen oddaja stanovanj za službene potrebe uslužbencev policije, saj se tako zagotavlja operativnost dela policije in se izboljšujejo pogoji za varnost in zdravje pri delu zaposlenih.

Predstavniki ministrstva so obenem poudarili, da sklenitev novega najemnega razmerja za najemnika, ki se je upokojil neposredno iz policije, ni mogoča, če je stanovanje v kraju, za katerega so drugi uslužbenci, ki za to izpolnjujejo pogoje, pokazali zanimanje za najem.

Komisija v tem primeru najemniku ponudi v najem drugo stanovanje, če ga ima na voljo in če je v kraju, za katerega uslužbenci na zadnjem notranjem razpisu niso pokazali zanimanja za najem oziroma niso izpolnjevali pogojev za dodelitev. Stanovanje se najemniku ponudi v najem za določen čas največ petih let, pravilnik pa ne predvideva podaljšanja najemne pogodbe, so sporočili z ministrstva.

Kot so dodali na ministrstvu, pravilnik ministrstva tudi v primeru prejemanja varstvenega dodatka ali prve kategorije invalidnosti, ki je posledica poškodbe oziroma nesreče ob opravljanju nevarnega dela ali posledica poklicne bolezni s trajno izgubo delovne zmožnosti, ne predvideva podaljšanja najemne pogodbe za določen čas do treh let.

Primer Šalamun odmeva tudi v slovenski politiki

Primer Šalamun medtem razburja tudi slovensko politiko. Triindvajsetletnega sina Branka Šalamuna so po objavi prispevka povabili na pogovor v pisarno predsednika državnega zbora Milana Brgleza. Poslanec stranke SD Matjaž Han je ministrici za notranje zadeve poslal celo poslansko vprašanje o tem, kaj je ministrstvo naredilo, da bi za gospoda Šalamuna našli rešitev.

Prav tako so bili do odnosa države do vojnih veteranov kritični v stranki SDS, kot rešitev problematike so navedli uporabo številnih praznih stanovanj v upravljanju MNZ.

Ne spreglejte