Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Ponedeljek,
26. 10. 2015,
10.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

begunec

Ponedeljek, 26. 10. 2015, 10.38

6 let, 6 mesecev

Prihaja zima, kje v Sloveniji bi vlada še namestila begunce?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vlada išče kapacitete za nastanitev dodatnih nekaj tisoč beguncev. Podrobnosti o načrtovanih lokacijah predstavniki vlade ne razkrivajo, med drugim pa so si ogledali prostore v Šenčurju pri Kranju.

"Pospešeno iščemo dodatne kapacitete, kjer bi prebežnike lahko še namestili," je pretekli teden dejal državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic in dodal, da iščejo predvsem ogrevane površine.

Do 17. oktobra je ministrstvo za notranje zadeve kapacitete za dobrih devet tisoč ljudi, po napovedi Šefica pa ima vlada v načrtu povečati kapacitete, ki bodo omogočile sprejem 14 tisoč ljudi.

Na ministrstvu so nam na vprašanje, katere so potencialne nove lokacije, odgovorili, da preverjajo lokacije v številnih mestih.

Ogled v Šenčurju Eno od teh mest je Kranj oziroma njegova okolica. Poveljnik kranjske civilne zaščite Jernej Hudohmet potrjuje, da je eden od predstavnikov civilne zaščite v petek spremljal predstavnike ministrstva za notranje zadeve ob ogledu stavbe v Šenčurju, kjer je bila do julijskega zaprtja trgovina Baumax. "Po mojem vedenju je to ena od mogočih lokacij, končna odločitev pa je v rokah policije oziroma ministrstva za notranje zadeve."

Kot vodja ekipe, ki bi verjetno prevzela vodenje nastanitvenega centra (ti so po večini države v rokah uprave za zaščito in reševanje), seveda spremlja dogajanje. "Vseskozi smo v stiku z Ljubljano, saj je potrebno v primeru, da se to res zgodi, marsikaj pripraviti. A za zdaj pravijo, da se še niso odločili," pravi Hudohmet, ki sicer ne želi ocenjevati, koliko beguncev bi lahko v stavbi, ki je v lasti avstrijskega Strabaga, nastanili.

Rezervna lokacija Tudi na ministrstvu so nam potrdili, da je ena od mogočih novih lokacij na območju Kranja, a da za zdaj ni bil sklenjen noben dogovor. "Če se bomo odločili, bomo najprej obvestili pristojne lokalne skupnosti, nato podpisali ustrezne pogodbe in obvestili javnost," so zapisali v odgovoru na naša vprašanja.

Medtem iz petkovega sporočila kranjske občine lahko sklepamo, da o dogajanju niso obveščeni. "V zvezi s sporočili na družbenih omrežjih, da naj bi na območju Mestne občine Kranj nameščali begunce, smo za pojasnilo zaprosili državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Boštjana Šefica. Zagotovil nam je, da ta trenutek ni dogovora o nameščanju beguncev na območju občine Kranj. Potrdil pa je, da po Sloveniji preverjajo večje objekte, ki bi lahko bili primerni za nameščanje beguncev, vendar le kot rezervo, če bi dejanske potrebe res nastopile," so zapisali v sporočilu za javnost.

Širitev centra na Vrhniki? Neuradno je govora tudi o možnosti povečanja kapacitet centra v nekdanji vojašnici na Vrhniki. Poveljnik občinske civilne zaščite Viktor Razdrh je za lokalni časopis Naš časopis dejal, da je bilo v preteklih dneh že govora o povečanju maksimalnega števila ljudi z 840 na 1.500, a da na koncu do tega ni prišlo.

Na ministrstvu za notranje zadeve navedb o mogočem povečanju kapacitete vrhniškega centra niso zanikali, v odgovoru na naša vprašanja pa so zapisali le, da se bodo o morebitni širitvi posvetovali z upravo za zaščito in reševanje. Razdrh nam je danes dejal, da o načrtih glede povečanja kapacitet ni obveščen ter da je lastnik vrhniškega objekta ministrstvo za obrambo, morebitno povečanje pa je tako stvar dogovora med ministrstvoma.

Ne spreglejte