SiolNET. Novice Slovenija
0,67

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prihaja velika sprememba za slovenske gasilce? #video

0,67

termometer

Poslanci SMC so pripravili predlog novele zakona o voznikih, po kateri bi gasilci z izpitom kategorije B lahko izjemoma vozili tudi gasilska vozila, težja od 3,5 tone, a največ do 5,5 tone. To bi gasilskim društvom bistveno olajšalo zagotavljanje operativne pripravljenosti, so poudarili na predstavitvi novele na sedežu Gasilske zveze Slovenija. 

Video: Planet TV

Kot je povedal poveljnik Gasilske zveze Slovenija Franci Petek, je problem zelo star, za njegovo rešitev z zakonsko spremembo pa so si prizadevali že leta 2010. Že takrat je namreč po njegovih besedah evropska direktiva dovoljevala izjeme za vozila vojske ter pripadnike sistema zaščite in reševanja, a pristojni s tem niso soglašali.

Gasilci reševanje Vrhnika prometna nesreča Foto: Gregor Pavšič

Gre za vozila, ki jih lahko v normalnih razmerah vozijo vozniki z dovoljenjem kategorije B, ker pa vozila zaradi opreme presežejo 3,5 tone, je potrebno vozniško dovoljenje kategorije C. Takšna vozila imajo v več kot 800 gasilskih društvih v Sloveniji, zato je velik problem, kako zagotoviti zadostno število voznikov z vozniškim dovoljenjem kategorije C, ki ga večina voznikov nima, je pojasnil Petek. Po njegovem prepričanju bo z omenjeno zakonsko spremembo učinkovitost njihovega operativnega kadra "prav gotovo boljša".

Poslanka SMC Janja Sluga, ki je vložitev predloga novele v DZ po skrajšanem postopku napovedala za prihodnji teden, je pojasnila, da imajo podobno ureditev, ki gasilcem omogoča izjemo, tudi v Italiji, Avstriji in Nemčiji, zato se ji zdi prav, da tudi v Sloveniji področje uredimo na enak način.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 21
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin