Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 2. 2018,
11.48

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,50

23

Natisni članek

policija vrtec šola zdravstvo stavka

Petek, 9. 2. 2018, 11.48

6 let, 2 meseca

Prihaja teden velikih stavk: kaj morate vedeti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,50

23

Splošna stavka javnega sektorja | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

V začetku prihodnjega tedna so napovedane tri stavke. Pripravlja jih pet sindikatov javnega sektorja, ki predstavljajo več kot 80 odstotkov vseh sindikalno organiziranih v javnem sektorju. V ponedeljek bodo začeli stavkati policisti, v torek bodo opozorilno stavkali zdravstveni delavci, v sredo pa zaposleni v vzgoji in izobraževanju. Kaj napovedane stavke pomenijo za vsakodnevno življenje ljudi?

Pred dvema tednoma stavkalo 30 tisoč ljudi

En stavkovni val smo letos že doživeli. Pred dobrima dvema tednoma je stavkalo 30 tisoč uslužbencev. Delo so odložili zaposleni na univerzah, v vrtcih, DZ, upravnih enotah, centrih za socialno delo, knjižnicah, gledališčih, muzejih, finančni, geodetski in veterinarski upravi, cariniki, veterinarji in različni poklici v zdravstvu.

Pogajanja med vlado in sindikati se bodo nadaljevala tudi po stavkovnem valu, ki nas čaka prihodnji teden. | Foto: Klemen Korenjak Pogajanja med vlado in sindikati se bodo nadaljevala tudi po stavkovnem valu, ki nas čaka prihodnji teden. Foto: Klemen Korenjak Pred tremi stavkami, ki so napovedane za ponedeljek, torek in sredo, pa poteka troje ločenih pogajanj. Iluzorno je pričakovati, da bi vlada in sindikati, ki napovedujejo stavke, skupni jezik našli do začetka prihodnjega tedna. Pogajanja se bodo tako nadaljevala po stavkah. Ob tem se poraja več vprašanj - kako daleč nameravajo sindikati pri stopnjevanju pritiskov in koliko je vlada tik pred volitvami pripravljena popustiti.

Sindikati namreč vztrajajo pri odpravi kriznih ukrepov in zvišanju plač, vlada pa pri tem, da za zahteve sindikatov nima javnofinančnih sredstev.

Poglejmo si, kdo bo stavkal v prihodnjih dneh, kako bo njihovo delo potekalo in kako bo to vplivalo na državljane.

V ponedeljek bodo stavko začeli policisti. | Foto: Klemen Korenjak V ponedeljek bodo stavko začeli policisti. Foto: Klemen Korenjak PONEDELJEK: Policisti stavkajo z omejitvami

Prvi bodo v stavko v ponedeljek vstopili v policiji. Stavko, v kateri sodelujeta oba policijska sindikata, bodo začeli ob 7. uri in jo nadaljevali do izpolnitve zahtev. Pri stavki naj bi sodelovalo okoli devet tisoč zaposlenih na policiji in notranjem ministrstvu. Prvi dan stavke naj bi sindikalni zaupniki in tisti zaposleni, ki bodo prosti, prišli tudi pred vlado, je poročala STA.

Za stavko v policiji sicer veljajo določene zakonske omejitve. Dolžni so preprečiti dejanja, ki bi predstavljala nevarnost za življenje, zdravje ali premoženje ljudi.

TOREK: Delali bodo kot ob praznikih

Zaposleni v zdravstveni in socialni negi bodo na svoje razmere za dve uri opozorili v torek. | Foto: STA , Zaposleni v zdravstveni in socialni negi bodo na svoje razmere za dve uri opozorili v torek. Foto: STA , V torek sledi dvourna opozorilna stavka v zdravstvu in socialnem varstvu, organizirata jo Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije in Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije. Stavkali bodo medicinske sestre, socialni delavci, bolničarji, labaratorijski tehniki, kuharji, perice, strežnice in psihologi, zaposleni v zdravstevnih domovi, bolnišnicah in domovih upokojencev in centrih za socialno delo.

Stavka bo potekala med 8. in 10. uro. Skupno na tem področju dela prek 40 tisoč zaposlenih. Pogoje dela med stavko so sindikalisti uskladili s pristojnima ministrstvoma, tako da ne bi prizadela bolnikov in na primer oskrbovancev v domovih za starejše. Delo bo organizirano kot ob nedeljah ali praznikih. Javnih protestnih shodov ne bo, razen pred ključnimi centri v posameznih regijah.

Če jim vlada ne bo prisluhnila, bodo nadaljevali belo stavko, ob umiku soglasja za delo prek polnega delovnega časa pa bi bolnišnice in domovi za ostarele po nekaj tednih že lahko imeli težave z razporejanjem zaposlenih v bolnišnicah in domovih za ostarele.

SREDA: Šole in vrtci obveščajo starše, naj imajo otroke doma

V sredo pričakujemo splošno stavko v vzgoji in izobraževanju. Stavkala bo velika večina vrtcev in šol, zanjo naj bi se odločilo prek 37 tisoč zaposlenih. Veliko naj bi se jih zbralo tudi na protestnem shodu, ki bo ob 12. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani.

V vrtcih in šolah bo na ta dan zagotovljeno le varstvo. Starši že dobivajo obvestila šol in vrtcev, naj tisti dan svojih otrok ne vozijo v varstvo. Nekaterim staršem so v šolah povedali, da ne bo malice in da naj otroci hrano prinesejo s seboj. V enem od ljubljanskih vrtcev bodo otrokom ponudili le suho hrano.

Ministrstvo za izobraževanje je poslalo okrožnico, da morajo vzgojno-izobraževalni zavodi ostati odprti in otrokom zagotavljati varstvo. Ker vzgojno-izobraževalni proces ne bo potekal, učencem in dijakom ni treba v šolo.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije sicer zahteva, da ministrstvo okrožnico umakne, saj njim zakon ne predpisuje minimalnega delovnega procesa, kakor velja za nekatere druge poklice. Vendar tudi oni pristajajo na to, da v vrtcih in šolah (le za prvo triletje) v nujnih primerih in ob vnaprejšnjih dogovorih s starši zagotovijo varstvo.

Ne spreglejte