SiolNET. Novice Slovenija
0,52

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nekaj težav pri preskrbi s sadjem in zelenjavo iz tujine, živil dovolj

0,52

termometer

Aleksandra Pivec |  | Foto: STA
Foto: STA

V Sloveniji kljub epidemiji koronavirusa trenutno ne primanjkuje nobene vrste živil, pojavljajo pa se težave pri preskrbi s svežim sadjem in zelenjavo iz tujine, je danes povedala ministrica za kmetijstvo, ki opravlja tekoče posle, Aleksandra Pivec. Pristojni pozorno spremljajo razmere in pripravljajo strategije za primer pomanjkanja, je zagotovila.

Kot je na današnji novinarski konferenci predsednikov strank bodoče koalicije povedala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, se pristojne službe osredotočajo na čim bolj nemoteno preskrbo s hrano, pri čemer pozorno spremljajo izpade pri dobavi, poroča STA:

Janez Janša Novice Koronavirus: kakšne ukrepe pripravlja prihajajoča vlada #video

Delno motena je trenutno oskrba s svežim sadjem in zelenjavo, saj Slovenija med 35 in 40 odstotkov tega uvozi iz Italije, od koder pa je transport iz epidemioloških razlogov že omejen. Predlagali bodo sicer dodatne omejitve, dodaja STA.

Težave pri izvozu mleka v Italijo

Problematični segmenti, ki se že kažejo, so sicer povezani predvsem z nezmožnostjo izvoza blaga v Italijo. Prva takšna težava se je pojavila pri izvozu mleka; gre za 160 tisoč litrov na dan. Čim več tega mleka bodo poskušali spremeniti v mleko v prahu, tudi za povečanje državnih blagovnih rezerv. Te nameravajo okrepiti tudi z mesom.

Koronavirus Novice Infektologi: Že danes je v Sloveniji treba zaustaviti javno življenje #video

"Ob tem državljane pozivamo, naj kupujejo predvsem slovenske pridelke – ne samo z vidika varnosti živil, temveč tudi z vidika podpore slovenskim pridelovalcem," je dejala. Pozvala jih je, naj posegajo po živilih, ki jih je trenutno še dovolj.

Ministrstvo predlaga tudi uvedbo posebnih ukrepov, ki odstopajo od načel prostega pretoka blaga in storitev znotraj EU. Gre predvsem za omejitev meddržavnega transporta živih živali, svežega sadja in zelenjave, krušnih žit, krme za živali ter krompirja. Po besedah Pivčeve je nujna tudi priprava ukrepov za zagotovitev večjih skladiščnih zmogljivosti za presežne količine hrane.

Motnje tudi pri prevozu živih živali

Pri prevozu živih živali so že zaznali motnje. "Če bodo živali iz drugih držav obtičale v Sloveniji, jih bodo vračali nazaj na izhodiščno točko. V primeru motenj pri prevozu živih živali pa bomo poskrbeli za njihov dobrobit," je napovedala.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin