Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 9. 2021,
9.48

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Zavod za gozdove Slovenije gozd PR članek

Ponedeljek, 27. 9. 2021, 9.48

2 leti, 7 mesecev

Varstvo gozdov je vključeno v vse ukrepe gospodarjenja z gozdovi

Pri zdravstvenem varstvu gozdov sodeluje več institucij

Oglasno sporočilo

Poročevalsko, prognostično-diagnostična služba za gozdove združuje raziskovalno delo Gozdarskega inštituta Slovenije in operativno delo Zavoda za gozdove Slovenije.

Služba zagotavlja stalen nadzor nad zdravstvenim stanjem gozdov, diagnosticiranje vzrokov poškodb ter določanje potrebnih ukrepov za varstvo gozdov s pomočjo kapacitet Laboratorija za varstvo gozdov Gozdarskega inštituta Slovenije. V sodelovanju z osrednjim pristojnim organom za zdravstveno varstvo rastlin se spremlja zdravstveno stanje gozdov in zagotavlja varstvo gozdov pred karantenskimi in drugimi novimi škodljivimi organizmi za gozdove.

varstvo_gozdov | Foto:

Podlubniki predstavljajo zaradi podnebnih sprememb največjo grožnjo slovenskemu gozdu

Obvladovanje podlubnikov je pomembna naloga javne gozdarske službe in lastnikov gozdov, ki zaradi podnebnih sprememb in naravnih ujm postaja vse bolj obsežna. Varstvo gozdov pred podlubniki in drugimi škodljivimi dejavniki je najbolj učinkovito, če je integrirano v redno gospodarjenje z gozdovi, s poudarkom na preventivnih ukrepih in oblikovanju strukturno pestrih gozdov z rastišču prilagojeno drevesno sestavo. V Sloveniji zdravje gozdov že vrsto desetletij ohranjamo skoraj brez uporabe kemičnih sredstev, s čimer varujemo vse sestavne dele gozdnega ekosistema in vire pitne vode.

Informacijsko in diagnostično središče za varstvo gozdov je servis za vsa vprašanja varstva gozdov

Zakaj se sušijo drevesa v vašem gozdu? Ogrožajo vaš gozd podlubniki? Obstaja nevarnost gozdnega požara ali žledoloma? Odgovore in dodatne informacije o zdravju gozda najdete na spletnem portalu www.zdravgozd.si oziroma se lahko obrnite na Laboratorij za varstvo gozdov na Gozdarskem inštitutu Slovenije, ki se ukvarja z raziskavami, diagnostiko in napovedmi škodljivih dejavnikov za gozdove.

Logo_Gozd | Foto:

Naročnik oglasnega sporočila je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 

Ne spreglejte