Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 11. 2013,
8.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

odpadki kazen

Nedelja, 24. 11. 2013, 8.44

8 let

Pri pregledu zabojnikov za odpadke v Celju identificirali tri kršitelje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Inšpektorji Medobčinskega inšpektorata so opravili nadzor nad odlaganjem in ločevanjem komunalnih odpadkov v Celju. Zoper tri kršitelje so uvedli prekrškovni postopek.

Pri pregledu zabojnikov na sedmih odjemnih mestih so odkrili tri kršitelje, zoper katere so uvedli prekrškovni postopek, so sporočili iz Simbia.

Inšpekcijski pregled je pokazal največ nedoslednega ravnanja z odpadki v zabojnikih za embalažo pri večstanovanjskih objektih, kjer so našli največ odpadkov, med drugim tapete, stare lonce, ostanke hrane, karton, pokrov straniščne školjke in steklenice. Tovrstne odpadke bi morali uporabniki oddati v drug zabojnik ali jih odložiti na drugačen način.

Odjavili odvoz bioloških odpadkov, ki so jih nato nepravilno odlagali Med skrbnim pregledom odpadkov pri dveh večstanovanjskih objektih so našli tudi odpadke, ki so omogočili identifikacijo enega povzročitelja nevestnega ravnanja z odpadki. Globa za fizično osebo znaša 100 evrov, za pravno pa 1000 evrov.

Pri petih individualnih objektih so bili inšpektorji pozorni na uporabo hišnega kompostnika pri tistih, ki so se odjavili iz sistema zbiranja in odvoza bioloških odpadkov v rjavih zabojnikih. Pri dveh so ugotovili, da so uporabniki odlagali biološke odpadke med mešane komunalne in da niso imeli hišnega kompostnika, kljub podpisani izjavi o ločevanju bioloških odpadkov na hišnem kompostniku.

Na Celjskem sicer povečane količine ločeno zbranih odpadkov Namen inšpekcijskega nadzora je bil preveriti, ali in v kolikšni meri uporabniki upoštevajo določila občinskih odlokov o zbiranju in prevozu komunalnih odpadkov ter s tem tudi prispevati k drugačnemu razmišljanju tistih, ki še vedno nepravilno odlagajo odpadke.

Direktor Simbia Marko Zidanšek ocenjuje, da so kljub ugotovljenim nepravilnostim, številne nadgradnje ločenega zbiranja odpadkov prinesle zelo dobre rezultate, saj Simbio beleži povečane količine ločeno zbranih odpadkov in ustrezno zmanjšanje količine preostanka mešanih komunalnih odpadkov.

Nadzor bodo izvajali tudi v prihodnje Količina ločeno zbranih frakcij na celotnem območju delovanja Simbia tako že presega 50 odstotkov, kar pomeni, da so uporabniki v zabojnike za ločene frakcije odložili več odpadkov kot v zelene zabojnike. Zidanšek je še dejal, da bodo nadaljevali z izboljševanjem sistema zbiranja odpadkov, intenzivno komunikacijo in s povečanjem ozaveščenosti uporabnikov.

Z nadzorom nad pravilnim odlaganjem odpadkov bodo nadaljevali tudi inšpektorji, ki bodo redno preverjali zabojnike tudi v bližnji prihodnosti.

Ne spreglejte