SiolNET. Novice Slovenija
0,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Previdno: na ceste se vračajo šolarji #foto #video

0,14

termometer

S prvim šolskim dnem se po več mesecih na slovenske ceste vračajo šolarji, med njimi tudi več kot 21 tisoč prvošolcev. Agencija za varnost prometa (AVP) v ta namen vse udeležence v prometu poziva k največji stopnji pazljivosti, danes pa bo v času jutranje prometne konice izvedla terensko akcijo, so sporočili z AVP.

Sebastjan Kristovič Trendi Starši, to morate otroke nujno naučiti do vstopa v osnovno šolo

Več kot 50 promotorjev prometne varnosti v sklopu akcije #VarnoVŠolo tako med 7. in 11. uro na večjih križiščih v Ljubljani, Celju, Kranju, Mariboru, Novem mestu in Kopru opozarja voznike na začetek šole, na pomen pripetosti z varnostnim pasom in na pomen neuporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Na slednje promotorji opozarjajo z rumenimi napisi, s katerimi stojijo ob križiščih ali se pred vozniki sprehodijo po prehodu za pešce, piše STA.

Kot je za STA povedala promotorka Kristina iz Ljubljane, so odzivi voznikov in pešcev pozitivni. "Vozniki nas opazujejo in od njih dobivamo pozitivne odzive. Mogoče nas še bolj kot oni spremljajo pešci. Verjetno zato, ker imajo več časa. Tudi njihovi odzivi so pozitivni," je dejala.

1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9

Otroci so v prometu slabše vidni

Kot so v sporočilu za javnost zapisali na AVP, želijo z akcijo voznikom posredovati sporočilo, da začetek šole pomeni več otrok na cesti, zato je nujna še večja pazljivost in pozornost. Otroci, še posebej najmlajši, so v prometu slabše vidni in težje predvidijo nevarne položaje. Hkrati pozneje opazijo vozila in ne znajo dobro presoditi njihove oddaljenosti ter hitrosti. Vozniki morajo zato biti nanje vselej pozorni in jim vedno prepustiti prednost na prehodih za pešce, opozarjajo na agenciji. Poleg tega odraslim svetujejo, da mlajše otroke spremljajo na poti v šolo.

Prvošolčki | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Agencija pa je na korake za večjo varnost v prometu ponovno spomnila tudi otroke. Šolarji naj tako v šolo hodijo po varnih šolskih poteh. Pri tem naj hodijo po pločniku, cesto pa prečkajo na prehodu za pešce. Rutka in kresnička lahko pomagata, da so bolje vidni. Pred vožnjo z avtomobilom naj se pripnejo, pri vožnji s kolesom pa naj nosijo zaščitno čelado.

Starše in skrbnike želijo na agenciji spomniti tudi, da s svojim obnašanjem v prometu otrokom postavljajo vzor. Otrokom, ki se vračajo na ceste, bodo posebno pozornost seveda namenili tudi policisti, ki bodo v okolici šol in vrtcev prisotni vse šolsko leto, so zapisali na Policijski upravi (PU) Kranj. Pri tem staršem polagajo na srce, naj otroke naučijo varne in postopno samostojne udeležbe v prometu, osnovnih prometnih pravil, seznanijo pa naj jih tudi z nevarnostmi na šolski poti, še navaja STA.

Simona Kustec Lipicer Novice Ministrica Kustec: Novi virus nas v šolah ne bo več presenetil

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin