Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 1. 2014,
13.54

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Janez Bogataj nagrada Prešernovega sklada Jože Možina

Torek, 14. 1. 2014, 13.54

2 leti, 4 mesece

Prešernov sklad vztraja: Jože Možina si zasluži nagrado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Upravni odbor Prešernovega sklada stoji za odločitvijo o podelitvi nagrade Jožetu Možini ter obenem zavrača očitke, da je deloval v nasprotju z zakonom. Minister Uroš Grilc pravi, da je zakon jasen.

Zaradi polemik glede podelitve nagrade Prešernovega sklada Jožetu Možini za njegov dokumentarec o Pedru Operki se je upravni odbor danes sestal na svoji prvi izredni seji.

Odločitev UO strokovna Kot je po seji pojasnil predsednik UO Janez Bogataj, člani odbora stojijo za svojo odločitvijo, ki je "pravilna in strokovno utemeljena". V UO namreč sedijo tudi člani komisije za scenske umetnosti, je pojasnil v bran argumentacijam v medijih, da je UO ravnal nestrokovno. "To pomeni, da so strokovne komisije le delovna telesa UO, medtem ko ima UO popolnoma popolno odgovornost odločanja."

Kot je znano, je UO potrdil izbor treh kandidatov za nagrado Prešernovega sklada, ki jih je predlagala komisija za scenske umetnosti. Poleg tega je UO med vsemi javno predlaganimi kandidati izbral še enega, to je Možino, za katerega pa je strokovna komisija mnenje posredovala v protestni izjavi. Člani OU so to mnenje naknadno obravnavali in ocenili, da je bila njihova odločitev pravilna in strokovno utemeljena.

Poziv ministrstvu Obenem UO zavrača očitke, da je deloval v nasprotju z obstoječim zakonom. Ocenjuje pa, da bi moralo ministrstvo v prihodnje odpraviti neskladja med zakonom, statutom in pravilnikom. "To pomeni zelo jasno formuliranje pristojnosti UO in komisij ter njihovega delovanja," opozarja Bogataj.

Minister Grilc se v interpretacije ne bo spuščal Minister za kulturo Uroš Grilc se s tem ne strinja. V odzivu na izjavo UO je dejal, da zakon jasno določa, da se UO odloča na podlagi mnenja strokovne komisije. "UO pregleda mnenja o kandidatih in sprejme odločitev, v tem celotnem postopku je en korak umanjkal," je dejal minister, ki obžaluje, da se "moramo namesto o dosežkih v slovenski kulturi in njenih trenutnih težavah glede na finančno situacijo v državi pogovarjati o postopkovnih napakah in to prav v povezavi s Prešernovimi nagrajenci".

Kot je še dejal, se ne bo spuščal v interpretacije, saj je zakon tisti, ki določa odgovornost UO sklada. "Za to, kako je bil postopek izpeljan, je odgovoren UO." Dodaja, da je zakon zelo jasen: "Zahteva mnenje strokovne komisije in v danem primeru je ta člen manjkal, kar meče senco na odločitev UO."

Komisiji mandat potekel že novembra Glede odstopa komisije za scenske umetnosti pa je Bogataj pojasnil, da se je delo vseh strokovnih komisij končalo 22. novembra lani, ko so predsedniki komisij UO poročali o opravljenem delu. "Po teh poročilih je vsem komisijam potekel mandat, potrditve starih ali imenovanje novih pa mora biti izvedeno v dveh mesecih po podelitvi Prešernovih nagrad."

O imenih nagrajencev bi morali molčati Imena prejemnikov nagrad Prešernovega sklada so običajno skrivnost, saj so tako člani UO kot komisij do podelitve nagrad 7. februarja zavezani k molčečnosti. Kdo je javnosti sporočil, da bo nagrado prejel Možina, Bogataju ni jasno. Kot je dejal, bodo o tem "razpravljali na naslednji seji, ki bo verjetno še pred podelitvijo. Dejstvo pa je, da je to zelo neetično dejanje".

Ne spreglejte