Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 5. 2011,
7.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ZDA napad veleposlaništvo

Sreda, 4. 5. 2011, 7.55

8 let

Preplah v bližini ameriške ambasade v Ljubljani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Okoli pete ure so ljubljanski operativno-komunikacijski center obvestili, da je zgodaj zjutraj mlajši moški čez ograjo, na območje ameriškega veleposlaništva, odvrgel nahrbtnik.

Tja so takoj odšli policisti Policijske postaje Ljubljana, ki so zavarovali kraj dogodka, policisti Generalne policijske uprave pa so nahrbtnik razstrelili, so za SiOL sporočili s PU Ljubljana.

Moškega odpeljali v psihiatrično bolnišnico? Po dogodku so 29-letnemu moškemu iz okolice Krškega odvzeli prostost za čas, ko zbirajo obvestila, a je bilo pridržanje kasneje iz zdravstvenih razlogov prekinjeno. Po neuradnih informacijah naj bi ga odpeljali v psihiatrično bolnišnico, česar pa na PU Ljubljana niso potrdili. Policisti sicer okoliščine dogodka še vedno preverjajo. Zaradi zavarovanja kraja dogodka je bila za približno dve uri na tem delu zaprta Prešernova cesta.

V nahrbtniku ni bilo nevarnih predmetov Kot so še sporočili z ljubljanske policijske uprave, je bil okoli 5. ure zjutraj njihov operativni komunikacijski center obveščen, da je okoli 4.40 mlajši moški čez ograjo na območje veleposlaništva na Prešernovi cesti odvrgel nahrbtnik. Policisti so nato kraj zavarovali ter nahrbtnik razstrelili, kasneje pa ugotovili, da v njem ni bilo nevarnih predmetov, snovi ali podobno. Postopki so potekali v sodelovanju z ameriškim veleposlaništvom.

Kot so ugotovili, v njem ni bilo nevarnih predmetov, snovi ali podobnega.

Kot je ob podelitvi priznanj za najboljše dobre prakse v policiji v Tacnu za medije dejal generalni direktor policije Janko Goršek, so izsledili moškega, ki je odvrgel nahrbtnik. Ker postopek na ljubljanski policijski upravi še poteka, več informacij ne more posredovati. Je pa ob tem dodal, da policisti primer obravnavajo tudi v smislu suma storitve kaznivega dejanja, in sicer ogrožanja oseb pod mednarodno zaščito. O dogodku so po njegovih navedbah obvestili tudi tožilstvo.

Šlo naj bi za neslano šalo Dosedanje ugotovitve po Gorškovih navedbah kažejo, da je šlo za neslano šalo. A kot poudarja, aktivnosti jemljejo z vso resnostjo. Tudi če gre za šalo, si je posameznik ne more privoščiti in lahko obstajajo elementi kaznivega dejanja, pravi Goršek.

Veleposlaništvo jemlje incident zelo resno Veleposlaništvo incident jemlje zelo resno, čeprav se je kasneje izkazalo, da nahrbtnik ni bil nevaren. Na veleposlaništvu poleg tega pozivajo k večji opreznosti pristojnih slovenskih organov.

Celo v varni Sloveniji se lahko zgodijo slabe stvari Ameriški veleposlanik Joseph Mussomeli je poudaril, da je Slovenija izjemno varen kraj, davišnji incident pa je bil pa zelo "koristen", saj nas je opozoril, da ne smemo zaspati. "Dogodek nas je opozoril, da bi se tukaj lahko kaj zgodilo. Če smo vsi tako sproščeni in zadovoljni, lahko postanemo tarča," je opozoril.

"Počasna reakcija slovenske policije ..." Veleposlanik je dejal, da zelo ceni slovensko policijo, ki po njegovem profesionalno opravlja svoje delo, vendar pa bi se morala ob incidentu odzvati hitreje in bolj resno. Organi pregona bi morali biti vedno "nekoliko nevrotični", tudi v Sloveniji, je opozoril. Kot je dejal, je policija očitno takoj ocenila, da je šlo za "čudaškega tipa" in na koncu se je izkazalo, da je šlo res za nekoga s čustvenimi težavami.

Veleposlaništvo okrepilo varnostne ukrepe Vodja varnosti na ameriškem veleposlaništvu Vanessa Freeman je poudarila, da takšne dogodke vedno jemlje kot incident z možnimi resnimi posledicami, slovenska policija pa po njenih besedah v tem primeru ni ravnala tako. Kot je pojasnila, so na veleposlaništvu po novici o smrti vodje teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna okrepili varnostne ukrepe, tako kot vedno ob odmevnih dogodkih v svetu. Slovenska policija se po njenih besedah ni odzvala na tak način in ni zaznala sprememb v varnostnem okolju v skladu s tem, kar se dogaja po svetu.

"Policija ni ugotovila, da gre za težavo" Freemanova je nadaljevala, da so se varnostniki veleposlaništva zavedali, da je obnašanje moškega neobičajno in so poskušali z njim govoriti skozi ograjo. Policija, ki je bila zunaj pred veleposlaništvom, po drugi strani ni razmišljala tako in ni ugotovila, da gre za težavo, dokler moški ni vrgel nahrbtnika preko ograje, je bila kritična.

Je incident povezan z ubojem Osame bin Ladna? Na veleposlaništvu zaradi incidenta niso sprejeli posebnih dodatnih varnostnih ukrepov, je pa Mussomeli prepričan, da se takšen dogodek ne more več ponoviti, saj bo v prihodnje drugače ravnala tudi slovenska policija. Veleposlanik sicer ne ve, ali je današnji incident povezan z ubojem Osame bin Ladna. Ugibal je, da se je morda zgodil zato, ker se ZDA veliko pojavljajo v medijih zaradi bin Ladna, Guantanama in drugih aktualnih vprašanj.

Na policiji so glede očitkov veleposlaništva zatrdili, da v zadnjih dneh s povečano aktivnostjo spremljajo dogajanje po državi, še posebej v okolici ameriškega veleposlaništva.

Policija: Storili smo vse "V konkretnem primeru je slovenska policija takoj storila vse, da zavaruje okolico odvrženega predmeta z namenom varovanja ljudi in premoženja. Prav tako je bil na kraj poslan bombni tehnik, ki je ustrezno pregledal nahrbtnik in ugotovil, da v njem ni nevarne vsebine. Hkrati so slovenski policisti tudi izsledili osumljenca in ga pridržali," pojasnjujejo na policiji.

Stopnja ogroženosti pred napadi se ni spremenila Po uboju vodje teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna se sicer glede na torkova zagotovila Generalne policijske uprave stopnja ogroženosti pred napadi v Sloveniji ni spremenila in ostaja nizka. Kljub temu policija intenzivno spremlja varnostne razmere in ukrepe v EU in izven ter izvaja različne aktivnosti na področju boja proti terorizmu z namenom preprečevanja morebitnih groženj. Tako ravna tudi pri varovanju varovanih objektov, kot je na primer ameriško veleposlaništvo v Ljubljani.

Ne spreglejte