Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 6. 2019,
9.34

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,29

21

Natisni članek

obisk papež Frančišek premier Marjan Šarec

Četrtek, 27. 6. 2019, 9.34

4 leta, 10 mesecev

Šarec s papežem tudi o financiranju zasebnih šol v Sloveniji #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,29

21

Marjan Šarec in papež Frančišek | Premier Marjan Šarec je s papežem Frančiškom govoril tudi o financiranju zasebnega šolstva v Sloveniji. | Foto Vlada RS

Premier Marjan Šarec je s papežem Frančiškom govoril tudi o financiranju zasebnega šolstva v Sloveniji.

Foto: Vlada RS

Slovenski premier Marjan Šarec se je v Vatikanu srečal s papežem Frančiškom, s katerim sta govorila predvsem o Zahodnem Balkanu. Med temami pogovorov so bile tudi migracije ter odnosi med Cerkvijo in državo v Sloveniji, vključno s financiranjem zasebnega šolstva. Predsednik vlade se je sestal tudi z vatikanskim državnim tajnikom Pietrom Parolinom.

"Največ časa smo namenili Zahodnemu Balkanu. Tukaj si tudi Vatikan izjemno prizadeva za isti cilj kot Slovenija. Se pravi za to, da se čimprej začnejo pogovori oziroma pogajanja o širitvi Evropske unije. Zlasti Severna Makedonija je država, ki ne more več čakati na to. Ker če EU ne bo aktivna na tem področju, lahko nastopijo težave," je povedal premier Marjan Šarec.

Kelih. Kelihi. Jože Plečnik.
Trendi Slovenski umetnik prvič predstavljen v Vatikanskih muzejih #foto

Prijateljski odnosi med Slovenijo in Vatikanom

Govorili so tudi o številnih drugih zunanjepolitičnih in mednarodnih temah, med drugim o migracijah, je še dejal Šarec. Pojasnil je, da na pogovorih niso govorili o dogajanju na italijansko-slovenski meji, ki jo nezakonito prehajajo prebežniki, in skupnih patruljah na tej meji. To je namreč bolj vprašanje za odnose med Rimom in Ljubljano, je dejal predsednik vlade.

S papežem Frančiškom in vatikanskim državnim tajnikom Pietrom Parolinom je govoril tudi o odprtih vprašanjih med Cerkvijo in državo v Sloveniji, med drugim o financiranju zasebnega šolstva. Šarec je predstavil trenutno dogajanje na tem področju v Sloveniji.

Fotogalerija
1 / 4

"Trenutna situacija je takšna, da imamo dve pravni mnenji. Zakonodajna služba državnega zbora in zakonodajna služba vlade imata nekoliko drugačno mnenje, kot ga ima ministrstvo. Verjamem, da če bo volja v parlamentu med posameznimi strankami, lahko dosežemo drugačen kompromis," je povedal Šarec.

Papež Frančišek
Novice Papež Frančišek močno razburil Hrvate

Šarec papeža spet povabil na obisk v Slovenijo

Premier je še dejal, da je papeža spet povabil na obisk v Slovenijo. Frančišek je po premierjevih besedah tudi sam izrazil željo, da bi čim prej, ko bi bilo to mogoče, obiskal Slovenijo. "Mislim, da bi ta obisk prenesel odnose še na višjo raven," je poudaril Šarec.

Križev pot
Novice Papež Frančišek na križevem potu: Cerkev je napadena

Vzdušje na pogovorih s papežem in Parolinom je predsednik slovenske vlade ocenil kot zelo dobro. Pogovori so potekali zelo odkrito in iskreno. "Papež je izjemno naklonjen Sloveniji in sva imela temu primerno dolg pogovor," je povedal Šarec. Kot so navedli v njegovem kabinetu, je pogovor trajal okoli 35 minut, kar je več, kot je bilo predvideno.

Ne spreglejte