Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 10. 2022,
20.07

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,33

57

Natisni članek

GEN Robert Golob

Sreda, 26. 10. 2022, 20.07

1 leto, 6 mesecev

Premier Golob kršil zakon in prejel opozorilo KPK

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,33

57

Robert Golob | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je ugotovila, da je predsednik vlade Robert Golob kršil določbe zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Kot poroča 24ur je Golob ob odhodu z mesta predsednika uprave GEN-I komisiji napačno poročal o svojem premoženju, nato je ob vnovičnem pozivu svoje premoženje popisal v celoti in s tem v skladu z zahtevami. Za zamudo mu je KPK izrekla opozorilo. 

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v torek izdala poročilo ocene integritete v povezavi z nezdružljivostjo funkcij in s poročanjem premoženjskega stanja. V 19 primerih zavezanci o svojem premoženjskem stanju niso poročali v popolnosti oziroma  pravočasno. Med njimi se je znašel tudi premier Robert Golob

Na KPK so nas opozorili, da so dan kasneje, torej v sredo, objavili novico o kršitvi Roberta Goloba pri poročanju premoženjskega stanja, ki se je nanašalo na njegovo prejšnjo funkcijo kot poslovodne osebe družbe Gen-I, še preden je poslal poslanec in nato premier. Informacija, da je Golob eden izmed 19 zavezancev, ki o svojem premoženjskem stanju niso poročali v popolnosti oziroma  pravočasno, je tako napačna. Za storjeno napako se v uredništvu Siol.net opravičujemo in spodaj v celoti objavljamo popravek, ki so nam ga poslali s KPK. 

Popravek navedb v prispevku »Premier Golob kršil zakon in prejel opozorilo KPK«

V prispevku »Premier Golob kršil zakon in prejel opozorilo KPK«, objavljenem 26. 10. 2022, je avtorica navedla neresnično navedbo o Komisiji za preprečevanje korupcije (Komisija) v zvezi s kršitvijo Komisije pri poročanju premoženjskega stanja aktualnega premierja dr. Roberta Goloba. V prispevku je navedeno: »Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v torek izdala poročilo ocene integritete v povezavi z nezdružljivostjo funkcij in s poročanjem premoženjskega stanja. V 19 primerih zavezanci o svojem premoženjskem stanju niso poročali v popolnosti oziroma pravočasno. Med njimi se je znašel tudi premier Robert Golob.« To ne drži, saj v Poročilu ocene integritete v povezavi z nezdružljivostjo funkcij in s poročanjem premoženjskega stanja (objavljeno 25. 10. 2022) nikjer ne navajamo konkretnih imen, torej niti ne dr. Roberta Goloba. Smo pa dan za tem poročilom (tj. 26. 10. 2022) na naši spletni strani objavili novico o kršitvi dr. Roberta Goloba pri poročanju premoženjskega stanja, ki pa se je nanašalo na njegovo prejšnjo funkcijo kot poslovodne osebe družbe Gen-I, še preden je poslal poslanec in nato premier. V novici smo tudi eksplicitno in nedvoumno zapisali, da omenjena kršitev nima nobene povezave z dan prej izdanim Poročilom ocene integritete v povezavi z nezdružljivostjo funkcij in s poročanjem premoženjskega stanja, zato je navedba v prispevku zavajajoča in predvsem neresnična.

Ta bi moral ob odhodu z mesta predsednika uprave GEN-I v celoti popisati svoje premoženje in o premoženjskem stanju poročati KPK. Ker tega Golob ni storil, KPK je pomotoma poročal zgolj o spremembi premoženjskega stanja, so za 24ur pojasnili v njegovem kabinetu, so ga na KPK pozvali, da obrazec znova izpolni v celoti. To je storil konec maja, nekaj dni po tem, ko je prisegel za premierja. Za zamudo si je s strani KPK prislužil opozorilo. 

Na Siol.net smo sicer že aprila, pred parlamentarnimi volitvami, na KPK naslovili vprašanje, ali je Golob poročal o svojem premoženjskem stanju. Takrat so nam odgovorili, da "Robert Golob Komisiji ni poročal o svojem premoženjskem stanju. V zvezi s tem Komisija na podlagi prijave vodi predhodni preizkus, v katerem ugotavlja dejstva in okoliščine konkretnega primera." 
Gen Energija
Novice Nadzorni svet GEN energije odločil, kdo bo novi direktor

 

Ne spreglejte