Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 2. 2024,
16.02

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Sova NPU Darko Muženič Miha Lamut Aleš Rezar

Torek, 20. 2. 2024, 16.02

2 meseca

Preiskovalna komisija DZ bo soočila direktorja NPU in Sove

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Aleš Rezar | "Z vso vnemo nadaljujemo preiskavo domnevne zlorabe urada za preprečevanje pranja denarja, kakor tudi domnevno politično vmešavanje v delo policije," je po seji v izjavi za medije dejal Rezar. | Foto STA

"Z vso vnemo nadaljujemo preiskavo domnevne zlorabe urada za preprečevanje pranja denarja, kakor tudi domnevno politično vmešavanje v delo policije," je po seji v izjavi za medije dejal Rezar.

Foto: STA

Preiskovalna komisija DZ o sumih političnega vmešavanja v policijo bo marca izvedla soočenje direktorjev NPU in Sove, Darka Muženiča in Joška Kadivnika, je napovedal njen predsednik Aleš Rezar. V prihodnjih mesecih bodo zaslišali tudi premierja Roberta Goloba. Vzporedno se bodo posvetili še domnevnim zlorabam urada za preprečevanje pranja denarja.

Člani omenjene komisije DZ, vodenje katere je nedavno prevzel poslanec Svobode Rezar, so se namreč na današnji seji dogovorili o nadaljnjem delu. "Z vso vnemo nadaljujemo preiskavo domnevne zlorabe urada za preprečevanje pranja denarja, kakor tudi domnevno politično vmešavanje v delo policije," je po seji v izjavi za medije dejal Rezar.

Rezar: Nekdanji predsednik komisije je ravnal zakonito 

Preiskovalna komisija se je seznanila tudi z mnenjem zakonodajnopravne službe DZ, ki je zapisala, da nekdanji predsednik komisije Miha Lamut, prav tako iz vrst največje vladne stranke Gibanje Svoboda, ni presegel pooblastil, ko je direktorju Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Kadivniku dovolil vpogled v pričanje nekdanjih ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar in vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjana Lindava.

Po Rezarjevih besedah je torej jasno, da je nekdanji predsednik komisije ravnal zakonito in skladno s pristojnostmi, predvsem pa ni zlorabil funkcije, kot se je želelo javnosti prikazati. "Upam, da se na tem mestu politična gonja, ki je bila neupravičeno sprožena zoper njega, konča," je bil oster. Prepričan je tudi, da so Lamuta osebno diskreditirali z namenom spodkopavanja legitimnosti preiskovalne komisije v času, ko se je spopadal z zdravstvenimi težavami.

Sledilo bo tudi zaslišanje premierja 

Rezar je sicer zatrdil, da bo v prihodnjih mesecih sledilo tudi zaslišanje premierja Goloba. Predlog za prednostno zaslišanje predsednika vlade sta sicer že večkrat podala člana komisije iz opozicijskih vrst, poslanka NSi Vida Čadonič Špelič in poslanec SDS Branko Grims. Kdaj točno bi lahko sledilo zaslišanje premierja, Rezar sicer ni razkril, v pobudi omenjenih poslancev pa vidi še enega izmed poskusov odvračanja pozornosti, očitke o zavlačevanju zaslišanja Goloba pa zavrača.

Kot je poudaril, ima komisija terminski načrt dela z namenom, zaslišanje Goloba in njegovega nekdanjega neuradnega svetovalca za varnost Miloša Milovića pa na tej točki ne bo obrodilo popolnoma nobenih sadov. Delo preiskovalne komisije se namreč več tednov ni premaknilo s točke ugotavljanja, ali je nekdanji predsednik komisije prekoračil svoja pooblastila. "Če je bila v začetnem delu preiskave ugotovljena neka neskladnost, je treba najprej to razrešiti, ne da se nadaljuje gonja dveh domnevno spornih prič," je sklenil Rezar.

Vida Čadonič Špelič
Novice Pravna služba DZ: Direktor Sove je lahko prebral pričanje Bobnarjeve in Lindava
Aleš Rezar
Novice Aleš Rezar bo preiskoval, ali se politika vpleta v policijo
Miha Lamut, Svoboda
Novice Lamut odstopil s položaja predsednika preiskovalne komisije DZ
Ne spreglejte