Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 5. 2019,
18.52

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

prehrana živila otroci embalaža

Četrtek, 30. 5. 2019, 18.52

4 leta, 10 mesecev

Prehranjevalne navade: privlačna embalaža pogosto skriva nezdravo vsebino #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Živila s privlačno embalažo otroka resda pritegnejo, a hkrati vsebujejo več sladkorja, soli in nasičenih maščob, ugotavlja Inštitut za nutricionistiko. Pregledali so kar 10 tisoč prehranskih izdelkov in ugotovili, da gre kar v 93 odstotkih za manj zdrava živila z nižjo hranilno vrednostjo. Ravno nezdravo prehranjevanje pa pomembno negativno vpliva na zdravje ljudi.

Še posebej ranljivi in izpostavljeni so otroci, so poročali v oddaji Danes na Planetu. Če na njihovih krožnikih že zgodaj prevladujejo sladkor, sol in druge škodljive sestavine, se drastično poveča tveganje za razvoj kroničnih in srčno-žilnih bolezni.

Novice Pravilna prehrana nas lahko obvaruje pred hujšo boleznijo #video

Tretjina izdelka je navaden bel sladkor

Obisk trgovine z otrokom je ob poplavi živahnih embalaž z risanimi junaki lahko prava nočna mora. Seveda otroci pogosto želijo prav te izdelke. "Otroci menijo, da so ti izdelki bolj zabavni, bolj okusni, zato bi jih tudi imeli raje kot preostale," je pojasnila raziskovalka na Inštitutu za nutricionistiko Živa Lavriša. A na žalost notranjost omenjenih embalaž ni tako bleščeča kot njihova zunanja podoba.

Za kar 93 odstotkov izdelkov z barvito embalažo se je izkazalo, da imajo nizko hranilno vrednost. | Foto: Planet TV Za kar 93 odstotkov izdelkov z barvito embalažo se je izkazalo, da imajo nizko hranilno vrednost. Foto: Planet TV

Za kar 93 odstotkov izdelkov z barvito embalažo se je izkazalo, da imajo nizko hranilno vrednost. V ospredju so čokolade, sladoled, najbolj pa žita. "Tretjina tega izdelka je navaden bel sladkor. Tega povezujemo z debelostjo, upadanjem kognitivnih sposobnosti. Otroci, ki jedo sladke zajtrke, imajo v šoli slabše rezultate od vrstnikov, ki ne jejo sladkih zajtrkov," je dejala nutricistka Mojca Cepuš.

VešKajJeš
Novice VešKajJeš: mobilna aplikacija, ki potrošnika vodi do bolj zdravih živil #video

Prehranjevalne navade iz otroštva lahko ostanejo za vse življenje

Če je vnos sladkorja pogosto visok in dolgotrajen, lahko dolgoročno povzroči številne nenalezljive kronične bolezni, med katere spada tudi rak. Te so med najpogostejšimi vzroki za smrt v sodobnem svetu. "Prehranjevalne navade, ki se razvijejo v otroštvu,  lahko ostanejo za vse življenje. Otroci razvijejo preference do določenih izdelkov, tudi blagovnih znamk. In če so v otroštvu ti izdelki takšni, da so manj ugodni za zdravje, ima to lahko vplive tudi na odraslo dobo," je razložila Lavriševa.

Zato je pomembno, da so starši, v nasprotju z otroki, bolj kot na prvo pozorni na zadnjo stran izdelka, kjer so navedene sestavine in hranilna vrednost. "Ko vzamemo izdelek v roke, iščemo dve vrsti prehranske tabele. Prva je opisna, kjer bo z besedami pisalo, kaj je v izdelku. Kar je na prvem mestu, tega je v izdelku največ."

hrana, prehrana
Trendi 11 živil, ki jih dietetičarka ne bi nikoli jedla

Vsakodnevna prehrana naj bo brez nepotrebnih dodatkov in sladkorjev

Na drugi strani pa vidimo podatke ter številke o hranilni in energijski vrednosti živila. Če se v tabeli ne znajdemo, si lahko pomagamo z aplikacijo Veš, kaj ješ, je dejala prehranska strokovnjakinja Nika Kremič iz Zveze potrošnikov Slovenije: "Tam nam s pomočjo barv pokažejo, katero živilo je primerno za vsakodnevno prehrano." Ta naj bo uravnotežena in raznolika, brez nepotrebnih dodatkov in sladkorjev, so še poročali na Planetu.

Ne spreglejte