Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 10. 2024,
11.15

Osveženo pred

2 dneva, 9 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,85

Natisni članek

Natisni članek

Državni zbor guverner Banka Slovenije

Sreda, 23. 10. 2024, 11.15

2 dneva, 9 ur

Predsednica republike presenetila: za guvernerja predlaga Ropa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,85
Tone Rop | Predsedničina podpora Tonetu Ropu je presenečenje, saj so v Svobodi, SD in Levici, ki imajo v DZ skupaj 52 poslancev, za guvernerko Banke Slovenije podpirali državno sekretarko na ministrstvu za finance Sašo Jazbec. | Foto STA

Predsedničina podpora Tonetu Ropu je presenečenje, saj so v Svobodi, SD in Levici, ki imajo v DZ skupaj 52 poslancev, za guvernerko Banke Slovenije podpirali državno sekretarko na ministrstvu za finance Sašo Jazbec.

Foto: STA

Predsednica republike Nataša Pirc Musar DZ za guvernerja Banke Slovenije predlaga nekdanjega premierja in finančnega ministra Toneta Ropa. Kot je ta zapisal v odzivu, verjame, da lahko prispeva h krepitvi strokovne avtonomnosti Banke Slovenije in k utrditvi njenega položaja znotraj Evropske centralne banke v korist Slovenije. Koalicija je pred tem sicer podporo izrazila Saši Jazbec, ki bi postala prva ženska na tem položaju. Nad izbiro Pirc Musar so zato presenečeni. 

V uradu predsednice republike do vložitve predloga v DZ imen kandidatov niso razkrivali. Med kandidati so se omenjali sedanji guverner Boštjan Vasle, nekdanji premier in finančni minister Tone Rop, Miha Mihič iz Delavske hranilnice, nekdanji predsednik uprave SID banke Sibil Svilan, viceguverner Banke Slovenije Milan M. Cvikl in državna sekretarka na ministrstvu za finance Saša Jazbec.

Podporo Saši Jazbec so izrazili v Svobodi, SD in Levici, ki imajo v DZ skupaj 52 poslancev. V NSi in SDS so dejali, da se bodo o podpori odločili, ko bo znano, koga bo na to mesto predlagala predsednica države.

Predsednica presodila, da je Rop najbolj izkušen kandidat

"Za guvernerja Banke Slovenije sem predlagala kandidata, ki je izmed vseh prijavljenih izkazal največ strokovnih, znanstvenih in vodstvenih izkušenj s področja bančništva, upravljanja in vodenja velikih sistemov, ki jih je pridobil v Sloveniji in tujini, in je najprimernejši kandidat za vodenje Banke Slovenije v mandatu 2025–2031," je poudarila predsednica, ki je odločitev sprejela po preučitvi prijavne dokumentacije, poročila Urada, po pogovorih z vodji vseh poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti ter temeljitem razmisleku. Predsednica že od začetka svojega mandata poudarja, da morajo biti visoka strokovnost, vodstvene kompetence in osebna integriteta vodilna merila pri izbiri kandidatov za najvišje položaje v državi.

Predsednica je na objavljeni poziv prejela sedem predlogov kandidatov. Njen urad je s prijavljenimi kandidati opravil pogovore. Predsednica je k sodelovanju pri pogovorih s kandidati povabila tudi mednarodno priznana in ugledna strokovnjaka s področja bančništva, in sicer prvega guvernerja Banke Slovenije Franceta Arharja ter nekdanjega guvernerja Banke Slovenije in nekdanjega finančnega ministra Mitjo Gasparija.

Rop: Verjamem, da lahko prispevam h krepitvi strokovne avtonomnosti Banke Slovenije

Rop je v izjavi za javnost zapisal, da verjame, da lahko prispeva h krepitvi strokovne avtonomnosti Banke Slovenije in k utrditvi njenega položaja znotraj Evropske centralne banke v korist Slovenije.

"Počaščen in z zadovoljstvom sem sprejel predlog Velimirja Boleta ter podal soglasje h kandidaturi za guvernerja Banke Slovenije. Z vso odgovornostjo in hvaležnostjo sprejemam odločitev in podporo predsednice Slovenije Nataše Pirc Musar, da me predlaga državnemu zboru za guvernerja Banke Slovenije," je zapisal Rop.

Njegov optimizem izhaja tudi iz vsebine konstruktivnih in pozitivnih razgovorov, ki jih je v minulih tednih opravil s poslanci vseh poslanskih skupin, je dodal.

DZ bo moral o predlogu odločati v 30 dneh, za izvolitev pa kandidat potrebuje 46 poslanskih glasov. 

V koaliciji presenečeni, ostajajo pri svoji izbiri 

Koalicijo je odločitev predsednice republike Pirc Musar presenetila, saj so se uskladili o podpori Saši Jazbec. O podpori Ropu se v prvih odzivih niso izrekli. 

"Odločitev predsednice republike nas je presenetila, saj smo tako kot največja poslanska skupina kot tudi koalicija svojo podporo jasno in javno izrazili kandidatki Saši Jazbec," so sporočili iz poslanske skupine Svoboda. 

V SD so se po pogovorih z vsemi kandidati, ki so se prijavili na mesto guvernerja, odločili za Jazbec, njeno ime je bilo tudi koalicijsko usklajeno, je v izjavi za medije v DZ povedal poslanec SD Jani Prednik. "Predsednica republike je v DZ poslala ime Toneta Ropa, to nas je presenetilo, vendar ostajamo pri izbiri, ki smo jo sporočili predsednici in za katero smo tudi javno komunicirali v preteklih tednih. Naša izbira je bila Saša Jazbec," je dejal.

Predsedničin predlog je presenetil tudi Levico. "Konsenzualna odločitev koalicije je bila, da kot primerno kandidatko predsednici predlagamo Sašo Jazbec, in to je koalicija tudi storila," je v izjavi v DZ povedala poslanka Levice Nataša Sukič in dodala, da bodo sedaj v poslanski skupini in stranki opravili še en krog pogovorov, pričakuje pa, da se bodo o tem pogovarjali tudi v okviru koalicije.

SDS: V tem poskusu novi guverner ne bo izbran

V SDS so v odzivu dejali, da je predsednica republike ob današnjem predlogu izpostavila, da so ključna merila za izbiro funkcionarjev za najvišje vodstvene funkcije v državi profesionalna strokovnost, vodstvene sposobnosti in osebna integriteta. Po mnenju poslanske skupine SDS vsa ta merila od prijavljenih kandidatov in kandidatke v največji meri izpolnjuje sedanji guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle.

"To je dokazal s svojim delom v zadnjem petletnem mandatu vodenja Banke Slovenije in merila, po katerih se je tudi predsednica republike ravnala, so bila razlog, da smo v poslanski skupini SDS podprli njegovo kandidaturo za nadaljevanje mandata," je v izjavi v DZ dejal poslanec SDS Zvonko Černač. Černač je ocenil, da je, če glede dosedanje podpore koalicije ne bi prišlo do sprememb, velika verjetnost, da v tem poskusu novi guverner Banke Slovenije ne bo izbran, kar pomeni, da bo treba postopek ponoviti.

Tako kot v koaliciji so tudi v NSi nad izbiro predsednice Pirc Musar presenečeni. A na drugi strani verjetno za strokovno javnost ta predlog ni tako veliko presenečenje, je v izjavi dejala poslanka NSi Vida Čadonič Špelič. "Predlog mora dobiti 46 glasov in to bo na koncu pokazalo, ali je bila ta odločitev prava ali ne," je povedala in dodala, da osebno podpira stroko pred politiko, posebno če je govora o takšnem delovnem mestu, kot je guverner Banke Slovenije. "Ne bi nič ugibala. Do glasovanja je še nekaj časa, glasovanje je tajno. Verjetno so možna vsa presenečenja," je dejala.

Sedanjemu guvernerju Vasletu se bo šestletni mandat iztekel 8. januarja prihodnje leto. Pred njim so to mesto zasedali France Arhar, Mitja Gaspari, Marko Kranjec in Boštjan Jazbec. Če bo Ropu uspelo prejeti večinsko podporo poslancev, bo postal šesti guverner Banke Slovenije. V svetu Banke Slovenije se bo pridružil viceguvernerjem Primožu Dolencu, Tini Žumer, Marku Pahorju in Milanu M. Cviklu.

Christine Lagarde, Boštjan Vasle
Novice Predsednica ECB pred zasedanjem sveta banke na vljudnostnem obisku v Sloveniji #video
Saša Jazbec
Novice Golob si na čelu Banke Slovenije želi žensko
Banka Slovenije
Novice Banka Slovenije: Kaže na močnejšo krepitev gospodarske dejavnosti v drugem četrtletju
Urška Klakočar Zupančič, Boštjan Vasle
Novice Predsednica DZ in guverner Banke Slovenije tudi o inflaciji
Ne spreglejte