Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 10. 2024,
17.53

Osveženo pred

1 ura, 55 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Natisni članek

bančništvo finance Banka Slovenije

Četrtek, 3. 10. 2024, 17.53

1 ura, 55 minut

Golob si na čelu Banke Slovenije želi žensko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,23
Saša Jazbec | Med sedmimi kandidati naj bi bila po neuradnih informacijah STA kot edina ženska državna sekretarka na finančnem ministrstvu Saša Jazbec. | Foto Katja Kodba/STA

Med sedmimi kandidati naj bi bila po neuradnih informacijah STA kot edina ženska državna sekretarka na finančnem ministrstvu Saša Jazbec.

Foto: Katja Kodba/STA

Predsednik vlade Robert Golob si želi, da bi Banko Slovenije vodila ženska. Trenutno je na položaju guvernerja Boštjan Vasle, ki se mu mandat izteče januarja. DZ bo o njegovem nasledniku odločal najpozneje novembra, in kot je danes v Mariboru dejal Golob, bi se morda lahko "tokrat v vlogi guvernerja preizkusila dama".

Vasletu se mandat izteče 8. januarja 2025 in predsednica republike Nataša Pirc Musar je poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prosto mesto guvernerja objavila konec julija. Do izteka roka 23. septembra je prejela sedem prijav. Imen v njenem uradu niso razkrili, je pa vnovično kandidaturo javno razkril Vasle.

Golob je ob današnjem obisku na oddelku za onkologijo UKC Maribor povedal, da je zadovoljen, ker je med kandidati za guvernerja več kakovostnih kadrov. "Bi si pa po dolgih časih oziroma prvič želel, da bi se mogoče tokrat v vlogi guvernerja preizkusila dama. Tako da gre naša podpora v smeri, da bi imeli prvo damo na čelu Banke Slovenije," je dejal.

Med sedmimi kandidati naj bi bila po neuradnih informacijah STA kot edina ženska državna sekretarka na finančnem ministrstvu Saša Jazbec.

Po neuradnih informacijah portala Forbes Slovenija so med prijavljenimi kandidati še sedanji član sveta Banke Slovenije in viceguverner Milan Martin Cvikl, izvršni direktor Delavske hranilnice Miha Mihič, nekdanji premier in finančni minister Tone Rop in Sibil Svilan, ki je do predlani 15 let vodil SID banko.

Pričakovati je, da bo predsednica republike po pogovorih s kandidati in posvetovanji z vodji poslanskih skupin v DZ predlog kandidata za guvernerja v DZ poslala najpozneje do 23. oktobra. DZ bo moral o njem na tajnem glasovanju odločiti v 30 dneh po prejemu predloga.

Pred Vasletom, ki je mandat guvernerja slovenske centralne banke nastopil januarja 2019, potem ko je bil prej dolgoletni direktor urada za makroekonomske analize in razvoj, so to mesto zasedali France Arhar, Mitja Gaspari, Marko Kranjec in Boštjan Jazbec.

Banka Slovenije
Novice Banka Slovenije: Kaže na močnejšo krepitev gospodarske dejavnosti v drugem četrtletju
Evri
Novice Banke v štirih mesecih s 310 milijonov evrov čistega dobička
Ne spreglejte