Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 6. 2024,
16.41

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,18

Natisni članek

Tolmin Posočje Nataša Pirc Musar

Sreda, 12. 6. 2024, 16.41

1 mesec

Predsednica Pirc Musar obiskala Baško grapo in Zgornje Posočje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,18
Nataša Pirc Musar | Predsednica republike Nataša Pirc Musar je prvič obiskala Baško grapo. | Foto Nataša Pirc Musar/X

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je prvič obiskala Baško grapo.

Foto: Nataša Pirc Musar/X

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je danes začela dvodnevni obisk Posočja in Baške grape. Kot pomembne za te kraje je na novinarski konferenci v Tolminu med drugim omenila protipoplavne ukrepe. Kot so ji povedali lokalni predstavniki, je prva pomoč po lanski ujmi prišla hitro, medtem ko sanacija ni dovolj hitra, je med drugim opozorila.

Obisk je predsednica dopoldne začela v Podbrdu, kjer so jo sprejeli na osnovni šoli in v domu starostnikov. Sledil je obisk v Grahovem, kjer poteka večletna sanacija aktivnega plazu, ki ogroža naselje. Po besedah predsednice je Posočje izbrala zato, ker je bila tu najmanjkrat, v Baški grapi sploh prvič.

Osnovna šola z 32 učenci

"Včasih se zdi, da so ti kraji odrezani od sveta, ker tja vodi samo ena cesta," je o Baški grapi dejala Pirc Musarjeva. Pohvalila je delo edinstvene osnovne šole v Podbrdu, kjer je v vseh devetih razredih le 32 učencev.

"Izjemno pomembno je, da se takšne šole ohranijo, to je prvi pogoj, da bodo mlade družine ostale v kraju, drugi pogoj pa je ustrezna zdravstvena storitev. Če je ne bo, se bodo mladi še naprej odseljevali," je dejala predsednica, ki se je s tolminskim županom Alenom Červom pogovarjala tudi o zagotavljanju kakovostne zdravstvene oskrbe.

Dom starostnikov v Podbrdu se, podobno kot drugi po državi, sooča s pomanjkanjem kadra, je dejala Pirc Musarjeva, zaradi česar so postelje kljub potrebam ponekod prazne. Predsednica je danes obiskala tudi Grahovo, obisk je nadaljevala v Tolminu.

Protipoplavni ukrepi in pospešitev administrativnih postopkov

Kot pomembne predvsem za take kraje je ocenila protipoplavne ukrepe. Vremenski dogodki avgusta in oktobra lani se, vse tako kaže, utegnejo še kdaj zgoditi, je opozorila. Ob poplavah je prva pomoč prišla hitro, pri sanaciji pa bi država lahko pospešila administrativne postopke. Prebivalci so prepozno dobivali informacije, tisti, ki so jim poplave stanovanjske objekte močno poškodovale, pa so predolgo čakali na strokovni pregled, je dejala Pirc Musarjeva. 

V Tolminu je predsednica danes poleg občine obiskala še gimnazijo, kjer se je pogovorila z dijaki, varstveno-delovni center ter podjetje Smarteh. V Kobaridu so ji predstavili Center za zaščito in reševanje v gradnji, po delovnem kosilu z župani in predstavniki javnih zavodov pa bo imela zvečer v kobariškem kulturnem domu pogovor s krajani.

V četrtek se bo predsednica v Bovcu srečala s prostovoljci, obiskala podjetje Mahle Electric Drives, osnovno šolo, novo športno dvorano in interpretacijsko središče za ribištvo Zgornjega Posočja, v Kobaridu pa si bo ogledala Mlekarno Planika.

Poplave
Novice Evropska komisija z vrsto pripomb na prošnjo za finančno pomoč po lanskih poplavah. Ministrstvo odgovarja. #video
Melita Župevc
Novice Slovenija z novima veleposlanikoma na Dunaju in v Izraelu
Tomaž Lah
Novice Po manevru SDS pod vprašajem delo preiskovalne komisije o Gen-I, Star Solarju in Gibanju Svoboda
Robert Golob
Trendi Robert Golob bo na tekmi v Dallasu navijal za Dončića
Janez Janša, Robert Golob, Matej Tonin
Novice Anketa Dela: SDS na prvem mestu, najbolj padla podpora NSi
Ne spreglejte