Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 6. 2024,
18.31

Osveženo pred

6 dni, 20 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

volitve Delo anketa Robert Golob Matej Tonin Janez Janša Janez Janša

Torek, 11. 6. 2024, 18.31

6 dni, 20 ur

Anketa Dela: SDS na prvem mestu, najbolj padla podpora NSi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Janez Janša, Robert Golob, Matej Tonin | Raziskavo je Mediana izvedla od 3. do 6. junija na reprezentativnem vzorcu 734 prebivalcev Slovenije. Kot ugotavlja Delo, pa bi bil v primerjavi z nedeljskimi evropskimi volitvami enak le vrstni red prvih dveh. | Foto STA

Raziskavo je Mediana izvedla od 3. do 6. junija na reprezentativnem vzorcu 734 prebivalcev Slovenije. Kot ugotavlja Delo, pa bi bil v primerjavi z nedeljskimi evropskimi volitvami enak le vrstni red prvih dveh.

Foto: STA

Na parlamentarnih volitvah bi po anketi Mediane za časopis Delo zmago slavila SDS, ki bi jo obkrožilo 24,3 odstotka vprašanih, za dobro odstotno točko več kot maja. Gibanje Svoboda bi izbralo 19,5 odstotka vprašanih oziroma za dobri dve odstotni točki več kot maja. Sledijo SD, Levica in NSi, ki ji je podpora padla pod štiri odstotke.

Po barometru bi bila na tretjem mestu SD, ki bi jo izbralo 5,4 odstotka (maja 4,8 odstotka) vprašanih. Sledila pa bi Levica, ki bi jo tokrat volilo 4,6 odstotka vprašanih (maja 4,8 odstotka).

Med parlamentarnimi strankami je v primerjavi s prejšnjim merjenjem največ izgubila NSi, in sicer dve odstotni točki, zanjo bi tokrat glasovalo 3,6 odstotka vprašanih. Tako rekoč enak rezultat, posebno ob upoštevanju intervala zaupanja, pa bi dosegle še Resni.ca (3,5 odstotka), Vesna (3,4 odstotka), SNS (3,2 odstotka) in SLS (3 odstotke). Piratska stranka bi dobila 1,8 odstotka, Naša dežela 0,9 odstotka, Naša prihodnost pa 0,5 odstotka.

Da ne bi volili nobene stranke, je odgovorilo 7,5 odstotka vprašanih, 15,6 odstotka pa je izbralo odgovor ne vem. 1,2 odstotka jih ni želelo odgovoriti, 1,8 odstotka bi oddalo prazno glasovnico.

Prebilič in Gregorčič sta svoji stranki naprej potegnila kot kvalificirana komunikatorja

Raziskavo je Mediana izvedla od 3. do 6. junija na reprezentativnem vzorcu 734 prebivalcev Slovenije. Kot ugotavlja Delo, pa bi bil v primerjavi z nedeljskimi evropskimi volitvami enak le vrstni red prvih dveh. "Predvsem pri manjših strankah igra veliko vlogo nosilec liste in ta praviloma prinese velik delež glasov," je za Delo komentirala direktorica Mediane Janja Božič Marolt. Po njenih besedah se je pri Vladimirju Prebiliču in Petru Gregorčiču pokazalo, da sta Vesno in SLS potegnila naprej kot dobra in kvalificirana komunikatorja ter odločilno pripomogla k rezultatu.

Evropske volitve 2024. Referendum.
Novice Na enem od volišč dve ponarejeni glasovnici, na drugem ena preveč

Vodilna ostaja predsednica republike, najbolj zdrsnil Golob, Tonin pridobil

Kot ugotavlja Delo, bi nedeljske volitve težko neposredno povezali s podobo barometra priljubljenosti politikov, ocene, ki so jih anketirani ta mesec namenili posameznim protagonistom, pa se v določeni meri skladajo z njihovim za zdaj še delnim neuradnim izidom.

Vodilna na lestvici tudi ta mesec ostaja predsednica republike Nataša Pirc Musar. Za njo sta v primerjavi s prejšnjim mesecem mesti zamenjala poslanec SDS in ustanovitelj Platforme sodelovanja Anže Logar ter predsednik SD in minister za gospodarstvo Matjaž Han. Četrta je predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, peti finančni minister Klemen Boštjančič.

Nekateri od bolj izpostavljenih z levosredinskega pola so v primerjavi z majem večinoma zdrseli po lestvici navzdol – najopazneje predsednik vlade in Gibanja Svoboda Robert Golob, ki je izgubil šest mest in je zdaj na 15. mestu. Minister za delo Luka Mesec (Levica) je ob izgubi petih mest na zadnjem mestu, vodja poslancev SD Jani Prednik, ki je bil prejšnji mesec deseti, pa je 17. Koordinatorica Levice Asta Vrečko je 11.

Velik del predstavnikov desne sredine se je premaknil navzgor – največjo rast ocene beleži vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj, ki je zdaj šesti. Štiri mesta sta pridobila predsednik NSi Matej Tonin ter vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec. Za tri mesta navzgor se je premaknil tudi prvak SDS Janez Janša, ki je zdaj deveti.

Novi poslanci EU
Novice Luka Lisjak Gabrijelčič: Novega obraza ni in menim, da ga še nekaj časa ne bo.
Objava stranke SDS na omrežju X
Novice Je SDS v nedeljo nepooblaščeno objavljala rezultate volitev?
Evropske volitve 2024. Referendum.
Novice V strankah opozicije analizirali rezultate volitev: Zadovoljni smo

 

Ne spreglejte