Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 11. 2023,
6.47

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Vzajemna proračun

Sreda, 22. 11. 2023, 6.47

5 mesecev, 2 tedna

DZ skozi predlog proračuna za leto 2025

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Državni zbor RS | Poslanci bodo o predlogu državnega proračuna predvidoma glasovali še danes. | Foto STA

Poslanci bodo o predlogu državnega proračuna predvidoma glasovali še danes.

Foto: STA

DZ je dokončal razpravo o predlogu državnega proračuna za leto 2025, ki jo je začel v torek. Prihodki se sicer v primerjavi z načrtovanimi za leto 2024 znižujejo, precej nižji bo tudi primanjkljaj, vseeno imajo v opoziciji kar nekaj pripomb. Pogrešajo razvojno naravnanost in nasprotujejo dodatnim obremenitvam.

Proračunska poraba, ki se bo v letu 2024 predvsem zaradi zagotavljanja sredstev za obnovo po avgustovskih poplavah povzpela na 16,2 milijarde evrov, naj bi se leto pozneje znižala na 15,8 milijarde evrov. Obnova po poplavah bo sicer trajala več let. Primanjkljaj je načrtovan pri 1,3 milijarde evrov oz. 1,8 odstotka BDP, je v torek ob predstavitvi predloga obeh proračunov povedala državna sekretarka na finančnem ministrstvu Saša Jazbec.

Poslanci so o teh načrtih že v torek razpravljali približno štiri ure, danes pa so razpravo nadaljevali. Jožef Lenart (SDS) je ob tem podvomil, da se bo v državno blagajno res steklo načrtovanih 14,6 milijarde evrov. Gospodarstvo se namreč močno ohlaja, je poudaril. Pogreša tudi ukrepe za bolj skladen regionalni razvoj. "Obljube o enakomernem razvoju se ne uresničujejo in tudi projekti, ki so bili prej enakomerno porazdeljeni po državi, so sedaj potihnili," je dejal.

Državni zbor
Novice Poslanci za leto 2024 predlagajo kar nekaj prerazporeditev

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Andrej Rajh je odgovoril, da je količina denarja omejena, vseeno pa se na področju prometne in železniške infrastrukture naložbe nadaljujejo po vsej Sloveniji enakomerno. "Je pa res, da se bodo nekateri projekti zaradi posledic ujm nekoliko zamaknili," je dodal.

Janez Cigler Kralj (NSi) je menil, da poplav ne bi smeli izkoriščati za obremenjevanje gospodarstva in prebivalcev. Desetmilijardni proračun za sanacijo in obnovo po poplavah se mu zdi prenapihnjen in ga vidi le kot priročen izgovor. Predvsem pa pogreša vizijo, kako bomo živeli čez deset let. "Zdi se nam, da bodo ljudje težje živeli, da bo gospodarstvo težje dihalo in da bodo razmere po letu 2025 za vse skupaj težje," je razbral iz obravnavanega dokumenta.

Zvonko Černač (SDS) je spomnil na oceno fiskalnega sveta, da je predstavljeni proračun za leto 2025 brezpredmeten, ker vlada ni predstavila javnofinančnih učinkov dodatno sprejetih ukrepov, kot so ukinitev solidarnostnega prispevka, usklajevanje socialnih transferjev in plač ter oprostitev prispevka za obnovljive vire energije. "Edina pametna in razumska poteza vlade bi bila, da bi jih umaknila in nadomestila s takimi, ki jih bo mogoče realno obravnavati," je dejal.

DZ bo v nadaljevanju seje obravnaval še predlog zakona o izvrševanju obeh proračunov, glasovanje naj bi bilo še danes.

 

Vzajemna
Novice Zavarovancem Vzajemne se obeta 130 evrov izplačila

 

Ne spreglejte