Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 8. 2020,
7.12

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,48

15

Natisni članek

promet promet Karavanke zastoj zastoj

Nedelja, 23. 8. 2020, 7.12

3 leta, 8 mesecev

Hojs opozarja: nič ne bo s "švercanjem" čez Madžarsko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,48

15

Aleš Hojs | Foto STA

Foto: STA

V ponedeljek in predvidoma še v torek lahko na slovenskih cestah pričakujemo povečan promet na mejnih prehodih s Hrvaško pri vstopu v Slovenijo. Ponedeljek je namreč zadnji dan, ko se lahko slovenski državljani iz Hrvaške vrnejo brez 14-dnevne karantene. Notranji minister Aleš Hojs zagotavlja, da je policija na to pripravljena. Napovedal je tudi poostren nadzor na vzhodni meji z Madžarsko.

Novice Hrvaška v zadnjih 24 urah zabeležila 275 novih primerov okužbe #video

Čeprav je Slovenija Hrvaško uvrstila na rdeči seznam, večje gneče na mejnih prehodih ta konec tedna ni bilo. Se pa pričakuje, da bo promet povečan v ponedeljek in torek, ko začne veljati odlok o 14-dnevi karanteni za vse, ki se vračajo iz Hrvaške. 

Kako bo potekal nadzor?

Minister Aleš Hojs je za TV Slovenija zagotovil, da je policija na povečan promet pripravljena - tako z večjim številom tistih, ki bodo na mejnih prehodih izvajali kontrolo, kot tudi z možnostjo več vstopnih stez.

Ob tem je dejal, da so pristojni pripravljeni tudi na torek, ko začne veljati karantena. "V tem primeru policija ni pripravljena samo na naši južni meji, ampak tudi na vzhodni. Namigi, da bi se lahko kdo, po domače povedano, švercal čez Madžarsko, te manipulacije ne bodo uresničljive," piše stran MMC.

Aleš Hojs | Foto: STA , Foto: STA ,

Kot je še dejal minister Hojs, bo vsak moral priložiti dokazila o tem, od kod prihaja, preverjali bodo predvsem to, da ne prihaja iz BiH. Kot dokaz lahko povratnik pokaže račun, turistično takso ali kakšen drug papir, s katerega je razvidno, da res prihaja iz Hrvaške. Od torka naprej pa se, kljub dokazilom o bivanju pri naših južnih sosedih, 14-dnevni karanteni ne bo mogoče izogniti.

Več o tem, kdo vse lahko potuje iz Hrvaške v Slovenijo brez karantene, si lahko preberete v članku: Hrvaška od polnoči na rdečem seznamu. Na meji pričakujejo gnečo.

Hojs je še dejal, da okrepljenega nadzora za zdaj še ne bo na meji z Italijo, v prvi fazi je ta predviden za Madžarsko. "Kajti ne predstavljamo si, da bi ljudje, zato da bi za dan, dva izigravali karanteno, plačevali trajekte in se vozili nekam v severna pristanišča Italije," je za TV Slovenija med drugim dejal Hojs.

Novice Pobeg iz Hrvaške: kako se izogniti gneči na meji #video

Včeraj 12-kilometrski zastoj pred Karavankami

Potem ko je v soboto Avstrija uvedla poostren nadzor pri vstopu v državo, je na slovenski strani nastala 12-kilometrska kolona vozil, in sicer na gorenjski avtocesti med odsekom Lesce in predorom Karavanke proti Avstriji. Čakalna doba je bila v nedeljo pred 7. uro zjutraj kar 12 ur. Veliko potnikov, ki niso bili obveščeni o novi obliki nadzora, je bilo tako brez vode in hrane ujetih na slovenski strani mejnega prehoda.

mejni prehod | Foto: STA , Foto: STA , Hrvaško ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je zato izrazilo zaskrbljenost zaradi razmer na slovensko-avstrijski meji in pozvalo avstrijske oblasti, naj ukrepajo oziroma nemudoma poiščejo rešitev.

Minister Gordan Grlić Radman je tako vzpostavil stik z avstrijskim kolegom Aleksandrom Schallenbergom, hrvaško veleposlaništvo na Dunaju pa je v stiku z avstrijskim notranjim in zunanjim ministrstvom.

"Verjamemo, da se bo kmalu našla rešitev za potnike, da čim prej prispejo domov," so zapisali na hrvaškem ministrstvu za zunanje in evropske zadeve. Po zadnjih informacijah avstrijskega notranjega ministrstva naj bi ukrepe nekoliko omilili in s tem pospešili pretok vozil.

Avstrija je sicer Hrvaško prejšnji teden uvrstila na seznam držav z visokim tveganjem za okužbo z novim koronavirusom in svoje državljane pozvala, naj tja ne odpotujejo. Od 17. avgusta morajo tisti, ki se vračajo iz Hrvaške, predložiti negativni izvid testiranja ali pa ga opraviti v 48 urah, vmes pa ostati v samoizolaciji, piše STA.

Razmere na cestah:

Promet se je do popoldanskih ur povsem sprostil

Kot so sporočili s Policijske uprave Maribor, je promet na mejnih prehodih na območju PU Maribor ta konec tedna potekal brez daljših čakalnih dob. Med potniki so prevladovali tuji državljani. "S sobote na nedeljo je prestopilo mejni prehod Gruškovje 12 tisoč vozil, kar je običajno za poletno sezono," so pojasnili.

"Povečan promet pričakujemo v ponedeljek, zato vse, ki so namenjeni proti domu, prosimo, da se na pot pripravijo, da za prehod meje izberejo kakšen manj obremenjen mejni prehod. Z vrnitvijo naj ne čakajo na zadnji trenutek oziroma naj se odpravijo pravočasno, saj lahko na poti naletijo na kakšen nepredvidljiv dogodek in se lahko zaradi tega zgodi, da bodo prispeli do meje prepozno oziroma v ponedeljek po polnoči," še ob tem pojasnjujejo na upravi. 

Čakalne dobe na mejnih prehodih:

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Novice V zadnjem dnevu je bilo v Sloveniji potrjenih 34 novih okužb
Ne spreglejte