Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 8. 2017,
11.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Ekosistemi požar voda ARSO onesnaženje

Petek, 11. 8. 2017, 11.13

6 let, 7 mesecev

Prebivalci Zaloga zahtevajo širšo sanacijo onesnažene vode

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Pogorišče podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu | Foto STA

Foto: STA

Vodo dveh vodnjakov v bližnji okolici nedavnega požara v podružnici podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži, katere analiza je pokazala, da jo je s površinskim tokom dosegla onesnažena požarna voda, hkrati pa je močno onesnažena z gnojnico, bodo izčrpali in odpeljali na čiščenje.

Straški župan Dušan Krštinc je  povedal, da so se predstavniki Arsa po tem, ko so dobili izide analize vode iz omenjenih vodnjakov, v četrtek sestali s poveljnikom regijske civilne zaščite Klemnom Goršetom in se dogovorili za sanacijo. Približno 20 kubičnih metrov onesnažene vode se bodo v prihodnjih dneh lotili s praznjenjem obeh vodnjakov, z odstranitvijo vode in njenim čiščenjem, sanacijo pa je prevzel Arso, je povedal Gorše.

Kot meni Franc Plut, predstavnik civilne pobude Loke-Zalog, ki je opozorila na problematično vodo v vodnjakih v bližini požarišča, samo s praznjenjem vodnjakov problema onesnažene požarne vode ne bodo rešili.

Želijo ustrezno obveščanje

Po mnenju pobudnikov naj bi požarna izcedna voda skozi kraško ponikalnico dosegla podtalnico, zato bi morali sanacijo zastaviti širše. Ker omenjene civilne pobude o izidih analize in nameravani sanaciji vodnjakov niso obvestili, zahtevajo, da se jih vključi v reševanje problema oz. načrtovanje sanacije. Hkrati bodo pristojno ministrstvo pozvali, da jih ustrezno obvešča.

Arso je v četrtek objavil izide analize vzorcev vode iz Krke, izcedne požarne in vode iz dveh vodnjakov v bližnji okolici požara v podružnici podjetja Ekosistemi, vzetih med 21. julijem in 4. avgustom. Analiza je pokazala, da je omenjena vodnjaka z vodo, ki so jo domačini uporabljali zgolj za zalivanje, s površinskim odtokom dosegla onesnažena požarna voda, medtem ko v vzorcih vode iz Krke ni bilo preseganj okoljskih meril. Vpliva požarne vode v Krki niso zaznali.

Celotno poročilo lahko preberete tukaj.

 

Ne spreglejte