SiolNET. Novice Slovenija
0,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Praznični december: Maribor letos lučke prižiga teden dni pred Ljubljano

0,58

termometer

Novo leto. Silvestrovanje.
Foto: Thinkstock

V dveh največjih slovenskih občinah - Ljubljani in Mariboru - so priprave na praznično obarvan december že v polnem teku, tudi druge večje občine se že odevajo v praznično okrasje.

V večini občin bodo praznično vzdušje pričarali liki iz pravljic, nastopi glasbenih in gledališčnih skupin ter drsališča in silvestrovanja na prostem.

Ljubljana

Letos se praznični program v Ljubljani začenja 1. decembra. Na ta dan se bodo po navedbah zavoda Turizem Ljubljana prižgale luči "ene najbolj domiselnih" prazničnih okrasitev, odprl pa se bo tudi praznični sejem na Bregu, Prešernovem, Pogačarjevem in Kongresnem trgu ter Cankarjevem nabrežju. V teh dneh so zaključili tudi razpis za oddajo gostinskih sejemskih hišic na Gallusovem nabrežju.

Kakšna bo ponudba, je deloma možno sklepati iz razpisnih pogojev, kjer piše, da mora ponudnik zagotoviti vsaj eno jed iz nabora kulinarične ponudbe Okusi Ljubljane. Hrane in pijače pa ne bodo smeli streči v plastični embalaži.

V parku Zvezda pa se tokrat obeta Ledena fantazija. Obiskovalci bodo namreč lahko uživali na več kot 2000 kvadratnih metrih drsalnih površin. Na bližnjem Kongresnem trgu bodo od 3. do 23. decembra v Čarobnem gozdu potekale ustvarjalne delavnice za otroke, pred Mestno hišo pa po 15. decembru mimoidočim izpolnjevala želje Dobra vila. Vrhunec dogajanja bodo sprevodi dobrih mož in silvestrovanja.

Na prvi decembrski večer se začenja tudi praznični sejem na Bregu, Prešernovem, Pogačarjevem in Kongresnem trgu ter Cankarjevem nabrežju. Na prvi decembrski večer se začenja tudi praznični sejem na Bregu, Prešernovem, Pogačarjevem in Kongresnem trgu ter Cankarjevem nabrežju. Foto: Bojan Puhek

Maribor

V Mariboru bodo praznično mestno okrasitev prižgali že v petek, 24. novembra, ob 17. uri, ko bo tudi odprtje Čarobnega decembra. Prav tako bo ponovno zaživelo Vilinsko mesto. Med novostmi slednjega je sklop svetlobnih prostorskih instalacij Ana Lumina, s katerimi želijo oživiti sicer "mrtve" kotičke v središču mesta. Tako imenovani festival svetlobe, druženja in ustvarjanja bo do 29. decembra prinesel več kot 90 različnih dogodkov.

Maribor bo decembra ponudil številne koncerte in zabave na prostem, Miklavžev in božično-novoletni sejem ter številne druge prireditve, vključno s silvestrovanjem. Na Trgu svobode pa bo od decembra do konca februarja postavljeno montažno drsališče z bogatim programom na ledu.

Tudi v Mariboru bodo imeli Miklavžev in božično-novoletni sejem. Tudi v Mariboru bodo imeli Miklavžev in božično-novoletni sejem. Foto: Ana Kovač

Celje

Pred dnevi so nad celjskimi ulicami začeli nameščati praznično razsvetljavo, ki jo bo župan Bojan Šrot prižgal 2. decembra ob 17. uri na Glavnem trgu in s tem uradno odprl Pravljično Celje 2017.

Na celjski občini si prizadevajo, da bi bila praznična okrasitev energetsko čim bolj učinkovita, zato dotrajane okrasne svetlobne elemente nadomeščajo z LED svetlobnimi lučkami, ki porabijo manj električne energije. Za krasitev uporabljajo samo tople barve. Za praznično vzdušje bodo poskrbeli tudi s postavitvijo smrek, ki jim jih bodo podarili občani. Mesto bo okrašeno do 6. januarja.

Letos bo na celjskih ulicah nameščena svetlobna zavesa preko ulic s 56.600 drobnimi LED lučkami, občinsko stavbo jih bo razsvetljevalo 24.400, smreke in drevesa pa 42.000. Dolžina svetlobnih cevi znaša 600 metrov.

Stroški namestitve svetlobne okrasitve v Celju bodo znašali približno 80.000 evrov, kar je primerljivo s stroški preteklih let.

Novo mesto

V Novem mestu, kjer prenavljajo mestno središče, bodo osrednje praznično dogajanje letos preselili na Novi trg in ga primerno okrasili. Tam bodo postavili drsališče in uredili Pravljično deželo, ki bo tematsko obarvana z motivi pravljice Janko in Metka. Pripravili bodo tudi zimsko kulinarično ponudbo in niz brezplačnih prireditev s tradicionalnim silvestrovanjem na prostem.

Na Glavnem trgu bodo posebej obeležili le božični večer in ga promenadno povezali z Novim trgom. Med novostmi pri praznični razsvetljavi so navedli okrasitev drevoreda pri Hotelu Krka na Novem trgu, zvezdnato nebo nad parkiriščem na Novem trgu in postavitev tamkajšnje novoletne jelke.

Na Glavnem trgu bodo okrasili največji drevesi, v dogovoru z ustvarjalnimi stanovalci pa bodo praznično okrasili tudi gradbiščno ograjo. Svetlobno bodo okrasili še Kandijski most. Slavnostni prvi prižig bo na Miklavžev večer.

V Celju dotrajane okrasne svetlobne elemente nadomeščajo z LED svetlobnimi lučkami, ki porabijo manj električne energije. V Celju dotrajane okrasne svetlobne elemente nadomeščajo z LED svetlobnimi lučkami, ki porabijo manj električne energije. Foto: Ana Kovač

Murska Sobota

V Murski Soboti so začeli okraševati mesto v sredo, praznične lučke v mestnem središču pa bodo prižgali 6. decembra, ko bo tradicionalno Mikloševo senje v čast zavetnika mesta, svetega Miklavža. Ta dan bodo odprli tudi drsališče na Trgu kulture, kjer bo obisk za občane in za nepridobitne ustanove s sedežem v soboški občini brezplačen do konca januarja. Praznično okrašeni bodo Slovenska, Kocljeva, Slomškova in po novem tudi ulica Štefana Kovača, Trg zmage, Trubarjev drevored in novi drevored Martina Lutra.

Letošnja okrasitev bo sestavljena iz 100 svetlobnih elementov, 300 svetlobnih vrvi, dolžine 7000 metrov, s 66.710 prazničnimi lučkami, 40 lampijonov, ki so jih izdelali v okviru Mikka in so bili v Trubarjevem drevoredu postavljeni tudi ob Soboških dnevih, ter 60 lampijonov, ki so jih lani izdelali dijaki in učenci osnovnih ter srednjih šol v občini.

Za najmlajše bodo tudi letos postavili Pravljično deželo z liki iz pravljic.

V Novem mestu napovedujejo pestro zimsko kulinarično ponudbo. V Novem mestu napovedujejo pestro zimsko kulinarično ponudbo. Foto: Ana Kovač

Koper

Mestna občina Koper bo 1. decembra vstopila v Magični december, ki bo tudi letošnji konec leta z drsališčem, praznično gostinsko ponudbo in bogatim programom v mestu pričaral praznično vzdušje.

Medtem ko v teh dneh v občini postavljajo praznično osvetlitev in na Titovem trgu že stoji 14,5 metra visoka jelka, bodo prihodnji teden na trgu začeli s postavljanjem drsališča. Praznično vzdušje na trgu bosta pospremila gostinska ponudba in bogat spremljevalni program, med 6. in 10. decembrom pa bo dogajanje v mestu še dodatno popestril Miklavžev sejem.

V sklopu Magičnega decembra se bodo do 7. januarja v mestu odvili številni pevski nastopi, koncerti, predstave in drugo praznično dogajanje, seveda bo najmlajše razveselil obisk dobrih mož.

Velenje

Velenjska občina bo letos za praznično razsvetljavo namenila približno 40.000 evrov. Mesto bo okrašeno v podobnem obsegu kot v preteklih letih. Okrasili bodo središče mesta, promenado, Kardeljev trg in Staro Velenje, drevesa ob Šaleški cesti, krožišča pod skakalnico in pri Sončnem parku ter Šaleški grad.

Novoletno jelko na Titovem trgu bo krasilo več kot 20.000 lučk, Velenje pa bo 150.000 lučk razsvetljevalo vse do 14. januarja.

Tisti najbolj pogumni bodo tudi letošnje leto gotovo zaokrožili s skokom v ne prav toplo morje (na fotografiji lanski prizor iz Portoroža). Tisti najbolj pogumni bodo tudi letošnje leto gotovo zaokrožili s skokom v ne prav toplo morje (na fotografiji lanski prizor iz Portoroža). Foto: Sportida

Slovenj Gradec

Mestna občina Slovenj Gradec za praznično urejanje naselij, ki zajema tudi praznično razsvetljavo po mestu in okolici, letos namenja 15.000 evrov. Prižig luči v Slovenj Gradcu načrtujejo 2. decembra.

Kranj

Po navedbah kranjske občine praznični program še ni dodelan, zato se tudi okraševanja še niso lotili. Bo pa prižig lučk 2. decembra.

Bled

Na Bledu pa bodo letos lučke prižgali 1. decembra, ko bodo odprli tudi Praznično promenado. Ta bo postavljena že tretjo leto in bo odprta do 7. januarja. Na prazničnih stojnicah bo možno kupiti praznična darila, se okrepčati s tipičnimi gorenjskimi jedmi in pijačo, ob vikendih ter na božič in na novoletni dan pa bo potekal zabavni program.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin