Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 1. 2019,
7.16

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

božič pravoslavna cerkev praznik

Nedelja, 6. 1. 2019, 7.16

5 let, 3 mesece

Pravoslavni kristjani bodo zažigali badnjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
badnjak pravoslavni božič | Foto STA

Foto: STA

Pravoslavni verniki danes obeležujejo t. i. badnji dan, ob koncu katerega bodo pričakali božič, s katerim praznujejo dan Jezusovega rojstva. Pozno popoldne se bodo zbrali v cerkvah, od koder bodo domov tradicionalno odnesli badnjake in jih zažgali, ob polnoči pa se bodo udeležili prazničnih maš, s katerimi bodo pričakali božič.

Pravoslavni verniki božič praznujejo pozneje od katoliških in evangeličanskih vernikov, saj še vedno uporabljajo julijanski koledar, ki za gregorijanskim koledarjem zaostaja 13 dni. Božič tako praznujejo 7. januarja.

Na omenjeni praznik se sicer pripravljajo s šesttedenskim postom, ki se končuje danes in je namenjen predvsem notranji pripravi na rojstvo odrešenika.

Na današnji badnji dan, ki pomeni bdenje oziroma pričakovanje, se bo bogoslužje v pravoslavni cerkvi v Ljubljani začelo ob 18. uri. Po maši bodo vernikom razdelili blagoslovljene badnjake oziroma slamo in hrastove veje.

Ekumenski patriarh Bartolomej I. Ukrajina pravosavna cerkev
Novice Ekumenski patriarh uradno razglasil samostojnost ukrajinske pravoslavne cerkve

Badnjake bodo odnesli domov, jih zažgali in v družinskem krogu ob molitvi pričakali božič

Verniki bodo badnjake odnesli domov, kjer jih bodo zažgali ter v družinskem krogu in molitvi pričakali božič. Ob polnoči se bodo znova zbrali v cerkvi, kjer se bo začela praznična maša. Še ena maša bo nato v ponedeljek ob 9. uri.

Kot je povedal paroh Srbske pravoslavne cerkve Peran Bošković, se s sežigom bednjaka simbolično spominjajo dogodka v Betlehemu pred več kot 2000 leti, ko so pastirji zakurili ogenj, da bi ogreli hlev, v katerem se je rodil Jezus Kristus.

Istočasno z verniki Srbske pravoslavne cerkve božič 7. januarja praznujejo tudi verniki v Črni gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji, Ukrajini in Gruziji ter v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. Grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve pa so sprejele novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu, in so tako božič že obeležile.

Papež Frančišek božič
Novice Papež ob božiču pozval k bratstvu in miru v svetu #video
Alexis Cipras, Grčija
Novice V Grčiji prelomen dogovor države in Pravoslavne cerkve
Ne spreglejte